Maleisië Penang

Penang: één groot openluchtmuseum

door Esther van den Heuvel

Heb jij zin in een bijzondere wandeling langs Chinese koopmanshuizen, Indiase tempels en hippe street art? Breng dan een bezoek aan Georgetown, Maleisië. Georgetown is de hoofdstad van Penang, een eiland in het noordwesten van Maleisië. In 2016 belandde de stad op de vierde plek in Lonely Planet’s must visit cities en dat is absoluut terecht. Britten, Indiërs, Chinezen en natuurlijk de Maleisiërs zelf hebben veel invloed gehad op de ontwikkeling van Georgetown en dat zorgt voor een bruisend multicultureel centrum.

Oud pakhuis in Penang

De Britse tradities vind je bijvoorbeeld terug in de bakkerijtjes en tea-rooms die heerlijke taarten serveren. Ben je meer into spicy food? Loop dan binnen bij een Indiaas curryrestaurant met uitzicht op een van de vele pastelkleurige tempeltjes. De Chinese cultuur is niet alleen terug te zien in de oude koopmanshuizen, maar ook in de taoïstische Hock Teik Cheng Sin tempel en natuurlijk in de vele kleine winkeltjes die gerund worden door Chinese ondernemers.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Singapore is de koloniale architectuur in Georgetown gelukkig wel bewaard gebleven en daar mogen we blij om zijn. Sinds 2008 staat het historische centrum zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een mooie bijkomstigheid is dat rond diezelfde periode een street art project werd gestart waarbij lokale (jaja hier komen dus de Maleisische invloeden vandaan!) kunstenaars cartoons uit stalen staven maakten die als het ware uit de muur springen. Deze werken kun je nog altijd bewonderen.

Street art in Penang In 2012 werd het street art aanbod nog verder uitgebreid door de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic. Hij maakte een aantal bijzondere muurschilderingen die, heel toevallig, precies samenvallen met bestaande objecten. Twee (geschilderde) kinderen zitten bijvoorbeeld op een ‘echte’ fiets en spelen een potje basketbal met een echte bal en basket. Kortom een erg leuke mix van 2-en 3D kunst. Samen met de gevarieerde architectuur en (eet)cultuur is Georgetown echt een ‘must visit’. Dankzij de vele low cost airlines is het bovendien ook heel makkelijk om een bezoek aan Penang’s openluchtmuseum te combineren met de jungle van Maleisisch Borneo of een van de vele paradijselijke strandbestemmingen in Maleisië of Thailand.

Laat een reactie achter