Liverpool

Het hippe Albert Dock in Liverpool

door Esther van den Heuvel

‘Sitting on the dock of the bay…’ Volgens officiële bronnen schreef Otis deze wereldhit in augustus 1967 tijdens zijn verblijf op een woonboot in Sausalito, California. We weten echter ook dat de beste man een paar maanden eerder in Liverpool optrad. Zeg nou zelf: het kan toch bijna niet anders dat de kiem voor zijn melancholische soulklassieker is gelegd in de Engelse havenstad waarvandaan miljoenen mensen emigreerden richting Amerika?

Uitzicht op het Albert Dock in LiverpoolAnno 2016 is dé belangrijkste toeristische attractie van Liverpool nog altijd gerelateerd aan de haven: het Albert Dock is een indrukwekkend complex van pakhuizen waar de zeemanskroegen van vroeger plaats hebben gemaakt voor wat meer highbrow entertainment. Zo vind je er bijvoorbeeld het Tate, het Merseyside Maritiem Museum en het Museum of Liverpool. De meeste musea bevinden zich in of rondom de oude bakstenen pakhuizen die zijn gebouwd halverwege de negentiende eeuw. Deze warehouses zijn eind jaren tachtig met succes gerenoveerd en hebben er voor gezorgd dat de ‘Maritieme Handelsstad Liverpool’ sinds 2004 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Liverpool staat natuurlijk ook bekend als bakermat van de meest succesvolle band aller tijden: The Beatles. Ook het Albert Dock speelt hier handig op in en wijdt er een compleet museum aan: The Beatles Story. Persoonlijk vond ik dit een tegenvaller. De muzikale erfenis komt, vanwege de noodzakelijke headphone tour waarin enorm veel wordt gepraat en amper wordt gezongen, niet goed uit de verf. Ook zijn er nauwelijks interactieve elementen. De expositie bestaat vooral uit nagebouwde sets van de plekken die een sleutelrol hebben gespeeld in de geschiedenis van de fab four. Met als hoogtepunt natuurlijk de yellow submarine!

Sluis bij het Albert DockSinds de renovatie is het Albert Dock ook een plek waar je hippe cafés, restaurants en hotels vindt. Daarnaast zijn er allerlei fancy foodtrucks die koffie, ijs en donuts serveren. Ook als je niet heel erg into musea bent is het hier dus goed vertoeven. Het gebied is bovendien uitgestrekt en ruim opgezet. Zelfs op een voor Liverpool vrij zeldzame)zonnige dag is er wel een bankje te vinden waar je ongetwijfeld net als Otis over de Mersey kunt uitkijken: ‘Watchin’ the tide roll away…’

Laat een reactie achter