IJsland Þingvellir

Vijf redenen om ‘ja’ te zeggen tegen IJsland

door Esther van den Heuvel

1. Het is er heerlijk warm

IJsland Blue Lagoon

Als je tenminste een bezoek brengt aan een van de vele warmwaterbronnen! De watertemperatuur bedraagt er gemiddeld (dus zelfs in de winter!) zo’n 39 graden. De blue lagoon is de bekendste geothermische bron op IJsland. Je zwemt hier in een indrukwekkend vulkanisch landschap. ‘Duik’ ook even naar de silicamodder op de bodem en smeer deze op je gezicht: instant wellness! De blue lagoon ligt vlakbij het belangrijkste vliegveld van IJsland. Hierdoor is het wel een van de drukste en duurste bronnen. Zeker als je wat langer op het eiland bent kun je daarom een van de vele andere bronnen overwegen.

2. Het eten is gezond, lekker en betaalbaar

Vegamot gadogado

Verse zalm, stokvis of toch een (illegaal?) stukje walviscarpaccio: het is allemaal heerlijk vers én betaalbaar. Een hoofdgerecht kost ongeveer 20 à 25 euro. Als je niet zo van de seafood bent is er in ieder geval in Reykjavik genoeg keus. Italiaanse, Griekse en Indiase restaurants: ze zijn allemaal te vinden in het centrum van de hoofdstad. Bij eetcafé Vegamot at ik heerlijke gadogado met een satésaus waar de gemiddelde Balinees jaloers op zou zijn.

3. De natuur is net zo divers als de smaakcombinaties van Tony’s Chocolonely

dsc01159

dsc01034

lake-1112493_1280

Watervallen, vulkanen, geisers, gletsjermeren en lavastranden: je vindt het in IJsland. Reis bijvoorbeeld naar het Haukadalur dal en kijk hoe de Strokkur geiser iedere vier a acht minuten uitbarst en het water 30 meter de lucht in spuit. Iets verderop ligt de spectaculaire Gullfoss waterval. Het water valt hier bulderend via twee ‘trappen’ 32 meter naar beneden in een nauwe kloof van 70 meter diep. In het Zuiden van IJsland vind je nog meer watervallen waaronder de Skogafoss waterval. Deze wordt vaak omringd door een regenboog: kom maar door met die camera! Het mooie is dat al dit natuurschoon goed met een huurauto of georganiseerde dagtrip vanuit Reykjavik te bereiken is. Geniet van het weidse, uitgestrekte en ongerepte landschap. Rijd uren door zonder een mens tegen te komen en sta plotseling oog in oog met een kudde paarden of schapen! De wegen zijn, zelfs in de winter, uitstekend begaanbaar.

4. Je beleeft er nachten die je normaal alleen in natuurfilms ziet

northern-lights-1191241_1280

In de zomer gaat de zon slechts een paar uur onder en kun je genieten van de bijzondere middernachtzon. Ja, maar dat betekent dan toch dat er in de winter nauwelijks daglicht is? Zeker, maar vergeet niet dat de IJslandse avonden in de winter regelmatig gevuld zijn met het magische noorderlicht. Ook hangt er in de meeste steden en dorpen mooie verlichting. Hierdoor is het nooit echt ‘donker’ en heerst er tijdens de winternachten een warme sfeer.

5. Reykjavik rules!

Skyline Reykjavik

dsc01115

Street art, mode van IJslandse schapenwol die op de Milaan fashionweek niet misstaat, trendy koffiebarretjes, kunstgaleries en de niet te missen woonwinkels met Scandinavisch design waar je enorm hebberig van wordt. Je vindt het allemaal in Reykjavik city. Alle shops en sights liggen op loopafstand van elkaar: ideaal! In één dag kun je veel van de stad zien. Beklim ook zeker de Hallgrimskirkja en bewonder vanaf grote hoogte de kleurrijke huisjes, groot Reykjavik en het prachtige uitzicht op de omliggende zee en de bergen.

Wil jij naar IJsland? Ga naar Visit Iceland voor meer informatie.

Laat een reactie achter