hermitage_winterpaleis

Hoe breng je een bliksembezoek aan de Hermitage?

door Esther van den Heuvel
In hartje winter bezocht ik St. Petersburg. Helaas had ik weinig tijd voor sightseeing. Toch wilde ik absoluut een bezoek aan de Hermitage brengen, een van de grootste kunstpaleizen ter wereld. Zoals iedereen eens in zijn leven de grootsheid van het Bernabeu of Camp Nou moet ervaren, hoort iedere bezoeker van St. Petersburg kennis te maken met de wereldberoemde kunstcollectie van de Hermitage. Tussen 1762 en 1917 was de Hermitage de winterresidentie van de Russische tsarenfamilies. Sinds 1917 heeft dit winterpaleis de functie van museum. In de 350 kamers zijn 65.000 (!) objecten te zien. In dit persoonlijke reisverslag lees je hoe ik in twee uur alle hoogtepunten bezocht.

10.27 uur
De taxi zet mij af bij de groepsingang aan de achterkant van het gebouw. Door de sneeuw ploeter ik zo snel als ik kan naar de ingang voor individuele bezoekers aan de voorkant.

10.34 uur
Ai, kostbare minuten verspeelt door het maken van foto’s op het imposante paleisplein.

10.37 uur
Dankzij mijn e-ticket vlot langs de kassa. Meteen doorgelopen naar de achterste garderobe. Geholpen door een kordate baboesjka.

10.42 uur
De ingang van de expositieruimtes bereik ik via de Jordaanse trappen. Jaarlijks daalde de tsarenfamilie op 6 januari deze trappen af om de doop van Jezus in de Jordaan te vieren.  Zelf loop ik omhoog langs beelden van Griekse goden omringd door decoraties van bladgoud: Wow wat een rijkdom!

hermitage_jordaanse trappen

10.50 uur
Verdwaald! Eerst maar even de plattegrond bekijken.

10.53 uur
Verblind door het fonkelende goud van de belangrijkste kapel van de Hermitage. Na een grote renovatie is deze ruimte in 2014 heropend. De met goud gedecoreerde zuilen stralen je tegemoet. Ze vormen een groot contrast met de sobere religieuze schilderingen in de koepel.

10.59 uur
De Hermitage heeft veel West-Europese kunst in haar bezit. Deze kunst wordt bijna nooit buiten Rusland tentoongesteld. Het leek mij daarom een uitgelezen kans om juist deze werken te bewonderen. Ik bekijk schilderijen van Engelse, Franse en Hollandse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw. De paleiskamers die worden gebruikt als expositieruimte maken minstens zo veel indruk. Ze zijn allemaal rijk gedecoreerd, elk in andere stijl. Dit in tegenstelling tot de schilderijen die heel vakkundig geschilderd zijn, maar wel over dezelfde thema’s gaan. Er zijn veel religieuze afbeeldingen. Tegenwoordig kun je hier alleen nog Andries Knevel ’s nachts voor wakker maken (Arie Boomsma is sinds zijn vaderschap erg aan zijn nachtrust gehecht).

Hermitage interieur

11.05 uur
Mijn tandglazuur maakt een vreugdesprong in de mierzoete paviljoenzaal. Tientallen kristallen kroonluchters hangen tussen de met goud versierde bogengalerijen. Grote blikvanger is de gouden pauwenklok in het midden van de zaal. Iedere woensdag om 19.00 uur wordt de klok gedemonstreerd en zie je hoe de pauw zijn tooi opzet. Online kun je alvast een voorproefje krijgen.

Hermitage_Paviljoenzaal

11.12 uur
Naar Rembrandt! Natuurlijk mag ik deze artiest niet missen. De Hermitage biedt een mix van het vroeg en late repertoire van deze Hollandse meester. Naast religieuze schilderijen vind je er ook individuele portretten van Amsterdamse notabelen, dichters en studenten.

Hermitage_Rembrandt

11.21 uur
Oog in oog met Madonna en kind: een letterlijk klein, maar figuurlijk heel groot werk van Leonardo da Vinci.

11.34 uur
Via Griekse beelden, Etruskische vazen en een Egyptische mummie (ja dat is er dus ook nog allemaal te zien!) snel ik naar de uitgang. Op naar de ‘moderne’ kunst in het General Staff building aan de overkant van het paleisplein.

11.52 uur
Paniek! Geen plattegrond te vinden in het vier verdiepingen tellende gebouw. Gelukkig kent de taal van de kunst geen grenzen. Als ik een suppoost vraag naar Van Gogh, Picasso en Matisse verwijst hij mij naar de vierde verdieping.

12.02 uur
Vive l’impressionisme!
Ik vervolg mijn bezoek met een ode aan de Franse schilderkunst uit het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Grote pastelkleurige home & garden taferelen van Monet en Manet sieren de ruimte. Ook droom ik weg bij de prima ballerina’s van Degas (ter compensatie van de uitverkochte balletvoorstelling in het Mariinsky theater).

20161130_120031

12.10 uur
Gaugin neemt mij mee op een exotisch uitstapje naar Tahiti. Warme portretten van de locals en hun gewoonten en gebruiken.

12.12 uur
Ook in de moderne sectie zijn de Nederlandse schilders goed vertegenwoordigd. Van Gogh heeft zelfs een eigen kamer waarin Franse landschappen hangen en een prachtige afbeelding van de vrouwen van Arles. Iets verderop bekijk ik doeken van Kees van Dongen. Hier eist de kunst al mijn aandacht op.

Hermitage_Vangogh

12.20 uur
Zowel van Matisse als van Picasso zijn in de Hermitage meer dan dertig werken tentoongesteld. Ze zijn afkomstig uit verschillende periodes. Van gedetailleerd schetsen en ceramiek tot kubistische portretten en het gigantische, primitieve tableau ‘La Danse’: een groot deel van de kunststromingen uit de twintigste eeuw vind je hier terug.

12.29 uur
Nahijgend en wolkjes blazend in de Russische vrieskou sta ik weer buiten. Ik ben overdonderd door de ongelooflijk mooie en afwisselende kunstcollectie! Gelukkig hebben we de foto’s nog 🙂

Hermitage_paleisplein

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk