Salento Colombia

9 redenen waarom je rapido naar Colombia moet

door Esther van den Heuvel

“Despacito quiero respirar tu cuello despacito” In zijn zomerhit adviseert Luis Fonsi ons om het in de liefde vooral “despacito” oftewel rustig aan te doen. Hoewel ik zijn goede raad op iedere straathoek heb gehoord en vaak heb meegezongen, ben ik tijdens mijn eerste date met Colombia meteen stapelverliefd geworden op dit Zuid-Amerikaanse land. In deze blog geef ik je daarom 9 redenen waarom je rapido naar Colombia toe moet!

1. Natuur, cultuur en fiëstas: Colombia heeft het allemaal

Als God bestaat is de Ark van Noach vastgelopen voor de Colombiaanse kust en heeft daar een lading kolibries, toekans, walvissen, luiaards en dolfijnen achtergelaten. De Amazone, het Andesgebergte en de uitgestrekte stranden van de Caribische en Pacifische kust maken deel uit van Colombia. Met een enorme biodiversiteit als resultaat. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Reis dan naar Bogota, Medellín of Cartagena. Daar maak je kennis met street-art, bijzondere musea en swingende salsafeestjes. Bijslapen doe je ten slotte op een van de hagelwitte playa’s. Natuurliefhebbers, cultuursnuivers, én nachtburgemeesters zullen zich dus allemaal uitstekend vermaken in Colombia.

Kolibrie Colombia

Kolibrie

Cartagena Colombia

Historisch Cartagena

Uitgaan Colombia

Fiesta!

El Valle_Colombia

De Pacifische kust

2. Je kunt er wandelen tussen de grootste palmbomen ter wereld
Cocora vallei Colombia

De indrukwekkende Cocora Vallei

Voel je je als Nederlander op reis ook vaak een onhandige GVR tussen de lokale bewoners met een gemiddelde lengte van 1,60 meter? Bezoek dan in Colombia de Cocora Vallei, want daar zijn de rollen omgekeerd. Dit gebied wordt namelijk bevolkt door de grootste palmbomen ter wereld. De waspalmen die hier staan kunnen maar liefst zestig meter hoog worden. Kolibries spelen er tikkertje, en toeristen wringen zich in de raarste bochten om de exotische woudreuzen van wortel tot kruin vast te leggen.

Omdat er in dit gebied runderen grazen die de jonge palmen opeten is de kans groot dat deze bijzondere plek over enkele decennia niet meer bestaat. Nog een reden om hier snel naar toe te gaan. Vanuit het schilderachtige Salento (zie foto aan het begin van deze blog) reis je met een oude Amerikaanse jeep in een half uurtje naar deze vallei.  Wees er vroeg bij, want ’s middags regent het vaak in dit microklimaat.

3. Colombia kent (nog) geen massatoerisme
Guatapé Colombia

Op doordeweekse dagen heb je Guatapé helemaal voor jezelf

Hoewel ik zelf minstens vier globetrotters ken die dit jaar ook naar Colombia zijn geweest staat het toerisme nog in de kinderschoenen. Colombia is geen Venetië of Amsterdam waar je als toerist noodgedwongen het spel ‘Waar is de local?’ speelt. De Colombianen zijn blij met mensen die hun land bezoeken. Ze ontvangen toeristen met open armen en voorzien je graag van advies, uiteraard wel in het Spaans.

Colombia El Peñol

Het uitzicht vanaf El Peñol

Er zijn geen lange rijen bij musea of overvolle bussen en restaurants die je maanden van te voren moet reserveren. Natuurlijk verschilt het wel per gebied. In El Valle aan de Pacifische kust hadden we bijvoorbeeld onze eigen privé whale watching tour. Terwijl we in Medellín met een groep van twintig andere reizigers de favelas onveilig maakten. De Colombianen zelf maken tijdens de weekenden graag uitstapjes in eigen land en dat is goed te merken. Het kleurrijke Guatapé en de nabijgelegen monoliet El Peñol zijn bijvoorbeeld op doordeweekse dagen rustig. Op zaterdag en zondag daarentegen is de drukte er vergelijkbaar met koningsdag in Amsterdam.

4. Obesitas is er tot kunst verheven
Mona Lisa Botero

Iets te veel empanadas voor señora Mona Lisa?

Colombia’s bekendste kunstenaar is Fernando Botero. De schilder die obesitas tot kunst verheft heeft is al ruim 60 jaar actief! Hoewel zijn werk vaak in het buitenland te zien is, blijft er genoeg over voor zijn eigen land. Fernando speelt dus graag met volume en dat is terug te zien in zijn schilderijen en beelden. Mona Lisa die een overdosis empanadas heeft gegeten, Pablo Escobar met het postuur van Meat Loaf en gebeeldhouwde dieren die wel een liposuctie kunnen gebruiken danken hun bestaan aan señor Botero. Dankzij scènes uit het dagelijks leven en de Colombiaanse geschiedenis zoals de jacht op Pablo Escobar leer je ook nog wat over de cultuur en geschiedenis van het land.

De beste plekken waar je je aan zijn kunst kunt vergapen zijn het Botero museum in Bogotá en het Antioquiamuseum in Medellín. In Medellín staan op het centrale stadsplein veel beelden van deze artiest. Neem er een selfie en je voelt je meteen strak en slank.

5. No necessitas mucho dinero 
Cartagena Colombia

Voor ongeveer 60 euro per nacht verblijf je in mooie boutique hotels

Oftewel je hebt niet veel geld nodig. Ondanks de onbetaalbare uitzichten en sfeer is Colombia voor de Nederlandse reiziger niet duur. Voor tien euro heb je een hoofdgerecht, als je low budget wilt reizen eet je voor een paar euro’s je buik vol met empanadas. Fijnproevers kunnen voor slechts drie tientjes tafelen in een Michellinster waardig restaurant. Ook qua verblijf is er voor iedere portemonee wat te vinden, waarbij geldt dat je in de Nederlandse zomermaanden voor een fijn boutique hotel ongeveer zestig euro per kamer per nacht kwijt bent.

De kosten voor het reizen in Colombia hangen af van het type vervoer. Voor een paar tientjes neem je de bus en voor ongeveer honderd euro boek je een binnenlandse vlucht tussen de grote steden. Uiteraard betaal je meer tijdens het Colombiaanse hoogseizoen in december en januari. Ten slotte zijn ook de excursies goed betaalbaar. Denk aan 15 euro voor een fietstour door Bogotá tot 50 euro voor een privé whale whatching tour van 2,5 uur langs de Pacifische kust.

6. Colombia is een paradijs voor fruitaholics
Fruit Colombia

Mag het een onsje meer zijn?

Avocado’s met de omvang van een aubergine, kokosnoten zo groot als watermeloenen en mango’s die zo zoet zijn dat de fabrikant van Taksi ‘het recept’ wil weten. Colombia heeft minstens 999 fruitstalletjes per 1000 inwoners. Op iedere straathoek kun je 24/7 terecht voor een vitamineshot. Het is niet de vraag of, maar hoe vaak je een overdosis neemt. Ook culinaire waaghalzen worden op hun wenken bediend. Probeer eens een granadilla, een passievrucht die er uit ziet als snot met pitjes maar heerlijk smaakt. Of koop op straat een zak mamoncillos, de groene schil kraak je met je tanden en daar komt een zoet goudgeel bolletje uit tevoorschijn.

7. Je hoeft je fiets niet te missen
Cyclovia Colombia

Fietsers nemen Bogotá over op autoloze zondag

Heimwee komt niet in travelholics’ DNA voor, toch is het verdomd handig wanneer je je ook in het buitenland op Hollandsche wijze per tweewieler kunt verplaatsen. Bovendien voorkom je zo ook dat je een inspiratiebron wordt voor Fernando Botero. In de grote steden van Colombia Bogotá, Medellín en Cartagena kun je fietsen. Er zijn fietspaden aangelegd en mogelijkheden om fietsen te huren. Het is een aanrader om mee te gaan met een georganiseerde fietstour. Je krijgt zo wat mee over de geschiedenis van de stad en leert daarnaast wat de places to be en de no-go areas zijn.

Ik stapte op zondag in Bogotá op de fiets en kreeg zo een goede indruk van deze metropool. Iedere zondag zijn in de hoofdstad de wegen voor auto’s afgesloten. Tijdens de zogenaamde ciclovía nemen fietsers, skaters en hardlopers 76 kilometer asfalt over. Langs de weg staan eetstalletjes en de kruispunten zijn het domein van muzikanten, goochelaars en levende standbeelden.

8. Zelfs in de favelas voel je je veilig
Favela Colombia

De favelas van Medellín met op de achtergrond de roltrappen

Communa 13_Medellin_Colombia

Een bewoonster van Communa 13 vertelt over de geschiedenis van de wijk

Nog nooit hebben zoveel mensen gevraagd of deze bestemming wel veilig was. Iedereen drukte mij op het hart om héél voorzichtig te zijn en een Derk Boltje te voorkomen. Enkele decennia geleden vlogen de kogels in het door burger- en drugsoorlogen geteisterde Colombia nog in het rond en was het inderdaad een iets te spannende vakantiebestemming. Gelukkig is het nu in de toeristische gebieden veilig en bruisen de steden van de energie om hun slechte reputatie van zich af te schudden. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld. Zelfs niet tijdens een bezoek aan de favelas van Medellín.

Tijdens de Medellin Graffiti Tour maak je kennis met de bewoners van de wijk Communa 13, in het hart van de favela. Je hoort en ziet hoe zij dankzij kabelbanen en roltrappen mobieler zijn worden en zo de kans krijgen om te gaan werken in het centrum en minder afhankelijk zijn van het gewelddadige milieu in de favela. De gewelddadige graffitispreuken van drugsbendes zijn hier overgespoten met kleurrijke street-art en geven de inwoners (en toeristen) een veilig gevoel. Lekker zijn de zelfgemaakte mangoijsjes en chocoladelollies die de lokals vanuit hun start-ups verkopen.

9. Colombia is goed bereisbaar
Binnenlandse vlucht_Colombia

Bijna klaar voor vertrek

Binnenlandse vlucht_Colombia

En daar sta je dan..

Colombia is groter dan Frankrijk en Spanje bij elkaar en als je veel van het land wilt zien zul je behoorlijk wat moeten reizen. Gelukkig is de infrastructuur daarop ingericht. Tussen Cartagena, Bogotá en Medellín zijn prima busverbindingen en binnen de steden verplaats je je per fiets, taxi of Uber. Er zijn veel binnenlandse low-costvliegtuigmaatschappijen. Daardoor kun je ook de moeilijk over land bereikbare plekken, zoals de Pacifische kust, bereiken.

Neem wel een dosis geduld en een dik boek mee, want vanwege de tropische wolkbreuken kan het soms wel even duren voordat je de lucht in gaat. Onze vlucht vanuit Bahia Solano naar Medellín werd zelfs helemaal geannuleerd. Gelukkig kregen we ons geld terug en konden we vier uur later alsnog vertrekken met een klein vrachtvliegtuig. We betaalden per kilo, de weegschaal bepaalde de ticketprijs, de cargo ging eruit en wij erin!
Kortom waar wacht je nog op? Boek dat ticket rapido!

Laat een reactie achter