Cenote Ik Kil Yucatan

10 Yucatan tips: haal het maximale uit je reis door Mexico

door Esther van den Heuvel
Heb jij plannen om naar het Mexicaanse Yucatan te reizen? Zin in een flinke dosis voorpret en praktische tips? Ontdek hoe je de bezienswaardigheden slim kunt combineren, met welke lokale bijzonderheden je rekening moet houden en waar je op moet letten bij het autorijden. Met deze blog haal je het maximale uit je reis door Yucatan.
1. Zet je wekker voor de Maya-tempels

Yucatan is populair bij toeristen. Wil jij de toeristenzee van zonnehoedjes, parasols en selfiesticks bij de Maya-ruïnes vermijden? Wees dan op tijd. De meeste vindplaatsen gaan al om 8.00 uur open. Vind je dat te vroeg? Zorg dan dat je er uiterlijk om 9.00 uur bent. Je hebt de Maya-meesterwerken dan een uurtje voor ‘jezelf’. Bovendien is het aan het begin van de ochtend nog een stuk minder warm.

Chitzen Itza Yucatan

Chitzen Itza rond 9.15 uur

Rond 10.00 uur arriveren de eerste toeristenbussen en vindt er een ware metamorfose plaats. Overal duiken opdringerige verkopers op. De souvenirstalletjes met miniatuur tempels blokkeren het uitzicht op de échte versie.

De tempel van Cobá rond 9.30 uur, een van de weinige tempels die je nog kunt beklimmen

Een andere optie is om vlak voor sluitingstijd te gaan, rond 15.30 uur. De voormalige Maya-steden sluiten tussen 16.30 en 17.00 uur voor reguliere bezoekers. Tulum en Cobá kun je tegen een extra toeslag (rond de 25 euro per persoon) ook nog na sluitingstijd bezoeken.

2. Combineer je bezoek aan een Maya-stad met een duik in een cenote

Cenotes zijn waterpartijen die deels in een grot liggen. Je vindt ze door heel Yucatan vaak in de buurt van de voormalige Maya-steden. De Maya’s  gebruikten de cenotes als offerplek. Voor hen vormden ze de ingang naar de onderwereld. Voor ons naar het paradijs.

Cenote_cristalino_yucatan

Cenote cristalino

Tussen de palmen, lianen en bananenplanten kun je bijkomen van je bezoek aan een Maya-complex. Het water van de cenotes is koel en je kunt er vaak snorkelen. De populaire cenotes beschikken over kluisjes, kleedkamers en een (klein) restaurant.

De beste tempel-cenote matches

Cenote Ik Kil Yucatan

Onze favoriete cenote: Ik Kil

Chitzen Itza & Ik Kil
Combineer je bezoek aan Chitzen Itza met de Ik Kil cenote. Ik kil ligt op vijf minuten rijden van Chitzen Itza. Om deze cenote te bereiken daal je eerst tientallen meters af. Beneden vraag je je af of je in Alice in Cenoteland bent beland. Na een verfrissende duik kom je erachter dat dit allemaal écht is. Het is alsof je in een gigantisch diepe waterput zwemt die versierd is met honderden lianen en exotische planten. Felblauwe vogels scheren rakelings over je hoofd op weg naar hun nest in de wand. Wij vonden Ik Kil zonder twijfel de cenote met de mooiste ligging.

Cenote dos ojos1_Yucatan

Cenote Dos Ojos is een paradijs voor snorkelaars

Tulum & Dos Ojos
De prijs voor de cenote met de mooiste onderwaterwereld gaat naar Dos Ojos. Deze cenote ligt op nog geen half uur rijden van de tempels van Tulum. Je snorkelt hier in een onderwaterlandschap van stalactieten en gigantische rotsen: een surrealistische ervaring.

De cenotes bij Cobá
Ook bij de archeologische vindplaats van Cobá vind je verschillende cenotes. Om precies te zijn drie stuks: de Tamcach-Ha, Choo-Ha en Multum-Ha cenote. Zelf hebben we deze cenotes niet bezocht. Ze zijn wat kleiner dan Ik Kil en Dos Ojos en vermoedelijk dus ook wat rustiger.

3. Bezoek ook het binnenland
Valladolid Yucatan

Deze couleur locale wil je toch niet missen?

Beperk je in Yucatan niet tot de kust. Natuurlijk is het in Cancun, Playa del Carmen en Tulum goed vertoeven. Je raakt verslaafd aan de acai bowls, kunt bij iedere beachbar chillen op dezelfde schommel, of staat in de rij (!) voor de ultieme palmboomfoto voor Instagram. Leuk voor een paar dagen en goed voor de likes, maar je mist een kijkje in het authentieke Mexico.

Valladolid dorpsplein Yucatan

Sjansen en dansen in Valladolid

Daarvoor moet je bijvoorbeeld naar Valladolid. Een stad met zo’n 50.000 inwoners, in het binnenland van Yucatan. Valladolid ligt op 1,5 uur rijden van Tulum. In het hart van de stad staat een koloniale kathedraal met daarvoor een plein en parkje. Dé ontmoetingsplek voor de lokale bevolking waar wordt gesjanst en gedanst. Leuk om op een bankje neer te ploffen en het lokale leven te observeren.

Wil je meer van het stadje zien dan kun je via de kleurrijke straat Calzada de los Fraies naar het San Bernardino klooster lopen. Het straatje deed ons denken aan de kleurige dorpjes van Colombia. Een andere optie is om af te koelen in Cenote Zaci, de cenote die midden in het centrum ligt. Dineren doe je bij el Mesón del Marqués, een restaurant en hotel gevestigd in een klassiek koloniaal gebouw uit de zeventiende eeuw. In een chique patio worden lokale specialiteiten geserveerd als Valladolid Style Cheese: uitgeholde kaas gevuld met varkensvlees. Ben je minder experimenteel ingesteld dan kun je hier ook gewoon een Italiaanse pasta bestellen.

Valladolid is bovendien dé uitvalsbasis voor een bezoek aan Chitzen Itza. Vanaf deze stad sta je in 40 minuten bij dit wereldwonder. Als je de toeristenmassa voor wilt zijn en niet van vroeg opstaan houdt neem dan een hotel in Valladolid.

4. Wees voorbereid op een zeewier-invasie (en ontdek waar je dit kunt vermijden)
Sargasso_Yucatan

Zeewier bij Playa del Carmen

Wuivende palmbomen, witte zandstranden én een dikke, bruine stinkende laag zeewier oftewel sargasso. OMG: daar gaan je Instagramwaardige foto’s. De stranden van Yucatan zijn de laatste jaren veranderd in Sargasso paradise. Het wier is hier koning van de kustlijn. Voor onze reis had ik er al wel over gehoord, maar ik had geen idee dat er zóveel wier zou zijn.

Ook Tulum ontsnapt niet aan de sargasso

De hoeveelheid wier hangt waarschijnlijk samen met de opwarming van de aarde. Vanwege de hoge zeewatertemperatuur groeien de planten namelijk steeds sneller. Op een aantal grote openbare stranden en bij luxe hotels verwijderen sargasso-scheppers het wier, maar zodra zij siësta houden ligt het strand heel snel weer vol.

Cozumel Yucatan

Cozumel is zeewiervrij

Gelukkig kun je de sargasso ontvluchten, bijvoorbeeld op het eiland Cozumel. Cozumel ligt voor de kust van Playa del Carmen. Omdat er aan de westkant van het eiland (waar alle hotels zijn) bijna altijd een aflandige stroming is, is de kans op zeewier minimaal. Cozumel is bovendien makkelijk te bereiken vanuit het vasteland. Vanaf Playa neem je de ferry en binnen 45 minuten sta je aan een zeewiervrij strand.

Rooftop pool Playa del Carmen Yucatan

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hotel met rooftop pool

Een andere optie is om je te vermaken bij het zwembad. In Playa del Carmen is de infinity pool van het Fives Downtown hotel een prima alternatief. Als je boekt via deze link krijg je 10% korting.

5. Bestel geen nachos

Nachos inbegrepen

Een beter begin van je reis is er niet: in een Mexicaanse cantina je kraakverse, warme nachos dippen in romige guacamole terwijl de mariachi-muziek je door je jetlag sleept. Na een lange vlucht, bestelden we op onze eerste avond een flinke schaal nachos als voorgerecht. Vervolgens kregen we ze ook als (gratis) apetizer én bij ons hoofdgerecht. Ai caramba! Op onze eerste avond meteen geveld door een driedubbele nachos-overdosis. Bij de meeste restaurants krijg je deze Mexicaanse chips van het huis. Je hoeft ze dus niet zelf te bestellen.

6. Geef fooi
Dineren_Yucatan

In restaurants geef je tussen de 10 en 15 procent fooi

Juanita die je kamer schoonmaakt en je handdoek in de vorm van een olifant vouwt, Carlos die je de hele avond voorziet van nachos en tequilla. In Mexico is het gebruikelijk om ze een propina, fooi, te geven. De lonen liggen hier erg laag en voor horecapersoneel, kamermeisjes en pompbedienden zijn fooien hun belangrijkste inkomstenbron.

De fooi in de horeca ligt tussen de 10 en 15%. Gelukkig is uiteten gaan in Mexico niet duur. In de toeristische gebieden kun je met zijn tweeën voor 25 euro heerlijk dineren. De fooi bedraagt dus slechts een paar euro, maar is voor de locals heel erg waardevol.

Let op: soms brengen restaurants de fooi zelf al in de rekening. Uiteraard bepaal je zelf of je hiermee akkoord gaat of meer of minder fooi wilt geven.

7. Smeer je in met biologisch afbreekbare zonnebrand
Koraal_Yucatan

Biologisch afbreekbare zonnebrand zorgt ervoor dat het rif minder snel wordt aangetast

Wist je dat Yucatan na het Great Barrier Reef het grootste rif ter wereld heeft? Dit Meso-Amerikaanse rif, ook wel bekend als het Maya rif, begint in het zuiden van Yucatan en loopt via Belize en Guatemala helemaal door naar Honduras. In Yucatan kun je vooral rond het eiland Cozumel duik- en snorkeltochten rond dit rif maken. Natuurlijk willen we dat het koraal gezond blijft. Smeer je daarom in met biologisch afbreekbare zonnebrand.

Gewone zonnebrand is namelijk schadelijk voor het rif. De stoffen die hierin zitten zijn erg agressief. Ze tasten het koraal aan, waardoor het verbleekt en uiteindelijk afsterft. De impact van biologisch afbreekbare zonnebrand is veel kleiner. Wij gebruikten Lovea sun spray factor 30. Deze zonnebrand is goed smeerbaar, laat geen witte waas op je huid achter en werkt prima. We hebben uren gesnorkeld, zijn niet verbrand en onze ecologische voetafdruk was beperkt.

8. Neem je eigen snorkelspullen mee
Snorkelen Yucatan

Snorkelen tussen de zeesterren van El Cielo, bij Cozumel

Yucatan bezoeken zonder te snorkelen is als naar Zwitserland gaan zonder een bergwandeling te maken. De zee is warm, helder en er zwemt veel vis: de ideale snorkelcondities. Je kunt snorkelen op het Maya rif, tussen de zeeschildpadden van Akumal of in een van de cenotes in het binnenland.

Vissen_Yucatan

Het Maya rif

Op de meeste plekken kun je snorkelspullen huren. Dat is vooral handig in noodgevallen. Het is een stuk hygiënischer om je eigen snorkelset mee te nemen. Zo hoef je geen snorkel te gebruiken die de halve wereld in zijn mond heeft gehad.

Tot slot nog twee tips voor als je een auto gaat huren.

9. Rem voor de topes
Autorijden_Yucatan

On the road again…

De binnenlandse wegen in Yucatan zijn recht, rustig en heel eentonig. Je krijgt hierdoor al snel de neiging om het gaspedaal extra diep in te drukken. Doe dit niet. De wegen lopen vaak dwars door dorpjes, omdat de bewoners zonder risico de weg willen oversteken zijn er topes aangelegd.

Meestal staan de topes aangegeven, maar niet altijd!

Topes zijn extreem hoge verkeersdrempels. Je komt ze vooral tegen aan het begin, midden en einde van de bebouwde kom, maar soms ook in het ‘buitengebied’. Om ze heelhuids te passeren moet je er stapvoets overheen rijden. Meestal staan de topes goed aangegeven, maar het is toch belangrijk om alert te zijn voor ‘boobytraps’. Je zal niet de eerste zijn die de onderkant van zijn auto aan gort rijdt en hier niet voor verzekerd bent. De pesos die je dan moet aftikken zijn voor El Chapo een lachertje, maar voor jou als gewone sterveling een serieuze aderlating.

10. Zorg voor voldoende gasolina op de tolweg

Bezoek voor je de tolweg op gaat een werkende benzinepomp

Wanneer je vanuit Cancun of Playa del Carmen richting Valladolid en Chitzen Itza rijdt is de tolweg de snelste optie. Hier vind je geen topes, het asfalt is in goede staat en het is er nóg rustiger dan op de provinciale wegen.

Zorg wel voor een volle tank voordat je de tolweg opdraait. Vanwege het kleine aantal bestuurders op de tolweg, is het niet lucratief om hier een benzinepomp neer te zetten. Wij reden vanaf Valladolid naar Playa del Carmen en kwamen geen enkel benzinestation tegen.

Dit waren mijn tien Yucatan tips. Heb je  nog vragen of aanvullingen laat dan hieronder je reactie achter.

Laat een reactie achter