India: van no-go tot must visit

door Esther van den Heuvel
Welk land zou je nooit willen bezoeken? “Incredible India”, of zoals mijn schoonzus zei: “Insane India, but that doesn’t sell”, was voor mij altijd een no-go. Het leek mij vies, chaotisch en onveilig. Behalve de Taj Mahal was er bovendien weinig te zien. Nee, ik had absoluut geen reden om vrijwillig naar India te gaan. Totdat ik voor werk in India moest zijn. Dankzij die ervaring veranderde India voor mij in een must visit. In deze blog vertel ik je waarom.
1. In India maak je de roadtrip van je leven
Kameel op de weg_India

In India is je medeweggebruiker een kameel

Heeft die kameel van rechts nu voorrang of niet? Zomaar een van de dillema’s die in India komen bovendrijven. Vanuit Delhi maakte ik een weekendtrip naar Jaipur. Hoewel je met de auto hier zo’n vijf uur over doet verveel je je geen seconde. Alles wat zich enigszins kan voortbewegen bevindt zich op de weg. Van ossenkarren en kleurrijke riksja’s tot scooters met daarop drie generaties die een stofzuiger tussen zich in vervoeren. Het is alsof je figureert in een fotoreportage van National Geographic Magazine.

Op de scooter – met dank aan Juda M (Pixabay)

Tegelijkertijd maak je ook kennis met de Indiase asfalt big five: honden, apen, koeien, geiten en kamelen. Onderweg kun je non-stop dierenbingo spelen.

Koeien op de weg_India

Aan de rechterzijde ziet u Shanti 103

Langs de kant van de weg bespreken mannen met tulbanden de laatste cricketwedstrijden, vrouwen in felgekleurde sarongs trekken een sprint naar de bushalte. Een man met een metershoge stapel papadums op zijn bagagedrager fietst voorbij.

Papadum_fiets_India

Wie lust er een papadum?

Dankzij mijn vakanties in Colombia, Oezbekistan en Georgië heb ik een vrij uitgebreide reis-CV, maar geen enkel land is te vergelijken met India, waar zo’n groot deel van het leven zich op of direct naast de weg afspeelt. Stap in de auto, riksja of scooter en ervaar het zelf!

2. India is heel divers

Het Amber fort in Jaipur

Voor mijn reis naar India, kende ik naast de Taj Mahal geen andere bezienswaardigheden. Omdat ik vanuit Delhi twee vrije dagen had (en ik vermoedde dat je de Taj Mahal in één dag wel gezien zou hebben, koos ik voor Jaipur. Jaipur is de hoofdstad van de staat Rajasthan en ligt op vijf uur rijden van Delhi. Je struikelt hier over de forten, kleurrijke maharadja-paleizen en exotische tempels. Ook ligt een deel van de staat in de woestijn. Dat laatste verklaart meteen de kamelen op straat.

De theeplantages bewaar ik voor mijn volgende bezoek – met dank aan Rajib Ghosh (Pixabay)

Is de woestijn je te droog en te warm? Dan kun je in de noordelijk gelegen regio Ladakh de Himalaya bezoeken en je onderdompelen in Tibetaanse cultuur. Verder kun je in India ook nog op tijgersafari, hiken tussen de theeplantages in het zuiden en bijkomen op de stranden van Goa. India is enorm gevarieerd zowel qua klimaat, natuur als cultuur. Niet gek dat sommige mensen India als een continent in plaats van een land zien.

3. India deel je vooral met de Indiërs
Indiase toeristen_India

India is vooral populair bij de Indiërs 🙂

Waar in Europa een paleis als het Alhambra al maanden van te voren is uitverkocht hoef je in Rajasthan nergens te reserveren of lang te wachten. De toeristen die er zijn, zijn vooral Indiërs. Dat maakt het allemaal net iets specialer dan wanneer je omringd bent door busladingen buitenlandse toeristen. Daardoor ben je wel, zeker als blonde Hollander, zelf vaak een bezienswaardigheid voor de Indiase toeristen die je schaamteloos uitnodigen voor hun familie-selfie.

Ik heb mij zelf nergens onveilig gevoeld. Sommige Indiërs zijn een tikje opdringerig, maar als je resoluut nee zeg, doorloopt en ze vervolgens negeert laten ze je met rust. Draag als vrouw wel gepaste kleding: een lange broek, rok of jurk (leve de maxi dress!) en bedek je schouders. Koop een lokale simkaart zodat je met Uber of Ola (de Indiase variant) kunt reizen. Of boek net als ik een privé-chauffeur. Mijn chauffeur sprak uitstekend Engels, wist de weg en nam mij niet mee naar de tapijtenwinkel van zijn oom. Wil je zijn gegevens hebben laat dan hieronder je reactie achter of stuur mij een berichtje via Instagram of Facebook.

4. Je kunt in India altijd terug naar je westerse bubbel

Craft beer en sappige (lams)burgers vind je óók in India

Mocht je na alle drukte en chaos toch even terug willen naar je westerse bubbel dan kan dat ook! Zeker in de grote steden zijn er hippe restaurants en rooftopbars die direct gecopy-pastet kunnen worden in Barcelona, Lissabon of Istanbul.

In Delhi bezocht ik de Khan market. Je vindt hier tientallen winkeltjes met kleding en accessoires van lokale ontwerpers. Leuk om hier je souvenirs te shoppen. Ook kun je er eten in internationaal georiënteerde restaurants: van Italiaanse pasta’s, Mexicaanse taco’s tot Japanse sushi en Libanese mezze.

In Bangalore at ik bij de Druid garden. Bij dit restaurant annex bierbrouwerij kun je kiezen tussen heerlijke Aziatische tapas of de westerse keuken (denk aan juicy lamsburgers). Dat had ik echt niet in India verwacht.

Ook voor je verblijf geldt dat de bekende internationale hotelketens zoals Novotel, Mariott, Holiday Inn, Radisson en the Four Seasons in veel Indiase steden te vinden zijn. Zelf vond ik het leuk om ook in een boetiekhotel te verblijven. In Jaipur koos ik voor het centraal gelegen Laxmi Palace hotel met ruime kamers die gedecoreerd zijn in Indiase stijl. Het hotel beschikt  over een zwembad en ’s avonds dineer je op het dakterras met uitzicht over Jaipur.

5. India is heel betaalbaar
Boetiekhotel_Jaipur

Voor deze mooie hotelkamer in Jaipur betaalde ik 50 euro per nacht

Voor mijn Engels sprekende chauffeur, die mij twee dagen rondreed en waarmee ik zo’n 600 kilometer aflegde, betaalde ik omgerekend ongeveer 100 euro. Voor een curry ben je een paar euro kwijt. Dit is ook het maximale bedrag dat je voor de meeste bezienswaardigheden betaalt. Reken voor een goed middenklasse hotel op zo’n 50 euro per kamer per nacht. Hostels zijn er voor 10 euro en voor een 5-sterrenhotel in grote steden als Delhi of Bangalore ben je rond de 150 euro per nacht kwijt.

6. Je kunt naar India gaan zonder ziek te worden
Curry_India

Pas op met vlees

Ja beste lezer, “I am not kidding”,  ik ben niet ziek geworden. Nu ben ik natuurlijk maar een paar dagen in India geweest, toch wil ik mijn tips delen om de kans op een Delhi Belly minimaal te houden.

Tips:

  1. Neem voor de eerste dagen proviand mee voor onderweg: denk aan cashewnoten, mueslirepen etc. Hierdoor ben je aan het begin van je reis (als je darmflora nog aan de Indiase kruiden moet wennen) niet alleen afhankelijk van het lokale aanbod. Mijn chauffeur keek verbaasd naar de platgedrukte krentenbollen die ik tevoorschijn toverde, maar dat was voor mij een betere optie dan een opgewarmde curry inclusief zes vliegen die op het bord van mijn chauffeur aan het chillen waren.
  2. Check altijd of je bestek schoon is en of er geen laagje (afwas)water in je glas staat.
  3. Poets je tanden met mineraalwater in plaats van kraanwater.
  4. Zorg voor een flinke voorraad desinfecterende hand-gel! De straten zijn soms ontzettend smerig, gebruik de gel daarom ook nadat je je schoenen hebt uitgetrokken. De bacteriën die aan je veters en daardoor ook aan je handen zitten kun je zo elimineren;)
  5. Wees voorzichtig met het eten van vlees. De elektriciteit valt in India regelmatig uit. Dat is voor een aardappel of courgette geen probleem, maar een lamsbout of kipfilet trekt dat wat minder goed. Zelf heb ik vooral vegetarisch gegeten. De meeste Indiërs zijn vegetariër dus er is keuze genoeg!
7. India vergroot je relativeringsvermogen
Hooiwagen_India

In India is geen (hooi)berg te hoog

Orde, structuur en duidelijkheid zijn voor mij bijna een heilige drie-eenheid. Mijn zenuwen werden in het Indiase verkeer, zelfs als simpele bijrijder, aardig op de proef gesteld. Zeker toen ik constateerde dat ieder kruispunt minstens als twaalfsprong wordt gebruikt. Toch gaat het (bijna) altijd goed en weet iedereen veilig zijn bestemming te bereiken. Fascinerend om te zien hoe iedereen in deze enorme chaos zijn weg vindt én goed voor je eigen relativeringsvermogen. India leert je dat je, met of zonder koeien op de weg, uiteindelijk je doel toch wel bereikt.

Jouw ervaring met India

Ben jij al eens in India geweest en hoe vond je het? Zou je teruggaan? Of twijfel je nog? Hopelijk heb ik met deze blog de ergste twijfel weggenomen 😉 Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met India. Reageren kan hieronder!

Laat een reactie achter