Sächsische Schweiz in 7 hoogtepunten

door Esther van den Heuvel
Flaneren in barokke paleistuinen, wijn drinken op een chique Schloss en ruige rotsen bedwingen. Lijkt dit je wat? Reis dan snel naar het oosten van Duitsland. Tussen Dresden en de Duits-Tsjechische grens ligt het Sächsische Schweiz. Een afwisselend gebied met mooie steden en ongerepte natuur. Bovendien is deze regio nog relatief onbekend onder buitenlandse toeristen. In deze blog onthul ik de zeven hoogtepunten van het best bewaarde geheim van Duitsland: Sächsische Schweiz (en omgeving).
1. Beklim de Schrammsteine
Hiking_Schrammsteine_begin_Sächsische_Schweiz

Het begin van de route naar de Schrammsteine

Op ongeveer dertig kilometer van Dresden bij de plaats Pirna begint het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Aan de oevers van de Elbe ligt een middelgebergte met een mix van glooiende heuvels, platte tafelbergen en bergkammen in de meest bizarre vormen. De dorpjes in het Sächsische Schweiz zijn een schoolvoorbeeld van Duitse degelijkheid, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de grillige natuur die hier lekker buiten de lijntjes kleurt. Het gebergte loopt helemaal door tot in Tsjechië. Daar is het ook een nationaal park en heet het Boheems Zwitserland. Wij bezochten alleen het Duitse deel.

Schrammsteine_top_Sächsische_Schweiz

De Schrammsteine

Op onze eerste wandeling beklommen we de Schrammsteine. Deze verzameling van spitse rotsen ligt op 417 meter hoogte en geeft een weids uitzicht over het Sächsische Schweiz. Je loopt hier letterlijk op de bergkam en kunt alle verschillende soorten heuvels en bergen van het gebied zien: sehr cool!

Uitzicht_Schrammsteine_Sächsische_Schweiz

Het uitzicht op de weg naar beneden.

De Schrammsteine-wandeling is een avontuurlijke route met veel hoogtemeters en flink wat klim- en klauterwerk. Vanwege het doolhof van ladders en trappen én de vele fotostops liepen we amper twee kilometer per uur. Wij besloten daarom ons geplande rondje van tien kilometer in te korten naar een rondje van zes.

Trappen_Schrammsteine_Sächsische_Schweiz

Zo ziet een groot deel van de route eruit

Praktische tips
De Schrammsteine liggen ten oosten van Bad Schandau. Parkeren kan in de buurt van Gaststätte und Pension Schrammsteinbaude aan de Zahnsgrund. Een andere optie, die iets verder weg ligt, is de Ostrauer Parkplatz. Zorg voor voldoende contant geld, de meeste parkeerautomaten in het gebied accepteren alleen munten. Wij waren met de auto, maar de meeste hoogtepunten van het Sächsische Schweiz zijn ook met het openbaar vervoer vanuit Pirna of Dresden goed bereikbaar.

2. Bezoek de Bastei-brug
Bastei_brug_Sächsische_Schweiz

De Bastei-brug trekt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers

Als je een foto van Sächsische Schweiz ziet dan is de kans groot dat de Bastei-brug er op staat: hét icoon van dit gebied. De Bastei is een zandstenen brug gebouwd tussen de ruige rotsen en ligt op 305 meter hoogte. De Brücke wordt al meer dan 200 jaar door toeristen bezocht die zich hier vergapen aan het uitzicht op de Elbe.

Amselsee_Sächsische_Schweiz

Via de Amselsee loopt een mooie wandelroute naar de Bastei

De Bastei is met de auto bereikbaar. Veel leuker is het om je bezoek te combineren met een wandeling. Parkeer je auto op de grote parkeerplaats Oberrathen in Rathen en neem het voetveer over de Elbe naar de overkant. Loop door het dorpje heen, vermijd de korte route die links afslaat; die is voor de terugweg. Je wandelt via de Amselsee (waar je roeibootjes en waterfietsen kunt huren) richting de Bastei. Door een sprookjesachtige met mos begroeide kloof, de Schwedische Löcher, klim je omhoog. Vanaf het voetveer ben je zo’n vijf kwartier onderweg naar de Bastei-brug.

Uitzicht_vanaf_Bastei_Sächsische_Schweiz

Het uitzicht vanaf het panoramaterras

Boven kun je bijkomen op het panoramaterras. Natuurlijk wandel je ook over de brug zelf. Voor een mooie foto van de brug bezoek je Felsenburg Neurathen, de restanten van een kasteel uit de twaalfde eeuw. De overblijfselen stellen weinig voor, je komt hier voor het uitzicht op de brug. De ingang bevindt zich naast de brug. Na het rondje langs deze ruïnes kun je aan de terugweg beginnen, sla links af (je gaat dus niet terug over de brug) en daal af naar Rathen.

Praktische tips De Bastei is populair. Wil je de massa vermijden, kom dan op tijd: rond een uurtje of acht ’s ochtends heb je de brug (bijna) voor jezelf. Rathen beschikt over een treinstation waardoor je de Bastei ook met het OV vanuit Dresden en Pirna prima kunt bezoeken.

3. Speel spider(wo)man in het Bielatal
Bielatal_rotsen_Sächsische_Schweiz

Het Bielatal bezorgt je een Calimero-gevoel

Het Bielatal is een stuk rustiger dan de omgeving rond de Bastei en Schrammteine. Vanaf de parkeerplaats bij Schweizermühle kun je een mooie en afwisselende route van 4,2 kilometer volgen.

Indiana_Jones_Bielatal_Sächsische_Schweiz

Op je teenslippers red je het hier niet

Je wandelt door het bos naar verschillende uitkijkpunten en langs de Herculeszuilen: gigantische granieten pilaren die erg populair zijn bij (gezekerde) klimmers. Wanneer je iets verderop over grote rotsblokken klautert vraag je je af of de film Indiana Jones und die Steine des Bielatal soms alleen in de DDR te zien is geweest.

Bielatal_Sächsische_Schweiz

Klimmen naar Sachsenstein: wir schaffen das

De (optionele) klim naar het Sachsenstein uitkijkpunt is de ultieme kan-ik-mij-een-extra-curryworst- veroorloven- test. De ladders tussen de rotsspleten gaan loodrecht omhoog en het is er zo smal dat je amper ziet waar je naar toe gaat. De banaan in mijn rugzak verandert in een Olvarit-hapje. Mijn reisgenoot geeft aanwijzingen en eindelijk is er licht aan het einde van de tunnel. Oefff, gehaald!

Uitzicht_Bielatal_Sächsische_Schweiz

Hier doe je het dus voor

Het uitzicht is geweldig. Je zit net boven de boomtoppen en overal steken grillige rotsen uit het bos. Wat verder weg kijk je op een soort tempeltje, het Keizer Wilhelm uitzichtpunt, dat ook op de route ligt.
Deze wandeling is ideaal voor als je weg van de massa wilt kennismaken met het ruige Sächsische Schweiz, of als je zoals wij een kort rondje wilt lopen voordat het gaat regenen.

Praktische tips
Vanaf Dresden rijd je in 45 minuten naar het Bielatal, vanuit Pirna doe je er ongeveer 20 minuten over. De route begint en eindigt bij de parkeerplaats. Naast de parkeerplaats is een stalletje waar je eten en drinken kunt kopen. De openingstijden zijn beperkt, neem voor de zekerheid zelf proviand mee.

4. Wandel door de barokke binnenstad van Dresden
Barokke_gebouwen_Dresden_Sächsische_Schweiz

Florence aan de Elbe

Net buiten het Sächsische Schweiz ligt Dresden, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. Dresden mag je absoluut niet overslaan tijdens je verblijf.

Stel je voor dat Willem-Alexander tijdens zijn zomervakantie een bezoekje aan Versailles brengt en vervolgens besluit dat paleis maar even in Den Haag na te bouwen. Dat is wat er een paar honderd jaar geleden in Dresden gebeurde. August de Sterke, keurvorst van Saksen en koning van Polen, maakte eind zeventiende eeuw een Grand Tour door Europa en bezocht onder andere Versailles, Madrid en Florence. August was erg onder de indruk van alle barokke luxe en grandeur. Terug in Dresden besloot hij de stad om te toveren tot de barokmetropool van Noordwest-Europa te maken. Daar is de keurvorst met vlag en wimpel in geslaagd.

Tuinen en gebouwen_Zwinger_Dresden_Sächsische_Schweiz

De sierlijke tuinen van de Zwinger

Dankzij August kun je nu bijvoorbeeld flaneren door de tuin van het Zwingerpaleis. Als je de tuin binnenloopt, weet je niet waar je moet kijken. Alle paviljoens, balustrades, nisjes en torentjes zijn versierd met beelden van engelen, heiligen en met druiven gevulde vazen. In het midden van de tuin spuiten vier fonteinen hun water metershoog de lucht in. De tsunami van decoraties zorgt voor een historisch verantwoorde guilty pleasure. Via een trap in Titanic-stijl loop je naar de eerste verdieping. Daar is een poort met een gigantische met goud versierde kroon: de Kronentor. Mijn mond valt open van verbazing, waarom ontdek ik deze parel nu pas?

Zwinger_Kronentor_Dresden_Sächsische_Schweiz

De indrukwekkende kronentor

August zet Dresden op de kaart

Augustus was een druk baasje en fervent kunstverzamelaar. In de paviljoens van de Zwinger kun je een deel van zijn kunstverzameling bewonderen. De Gemälde Gallerie Alte Meister bevat werken van Rafaël, Vermeer en Rembrandt. Een wandeling door de tuin is gratis, voor een bezoek aan de galerie moet je wel betalen.

Zwinger_by_night_Dreseden_Sächsische_Schweiz

Maak ’s avonds een wandeling door het centrum van Dresden

Dankzij August werd ook de brug over de Elbe flink opgepimpt en kreeg hij de naam Augustbrücke. Vanaf de brug heb je een goed uitzicht op zijn andere paradepaartjes: de Frauenkirche en de torentjes van het Residenzschloss. Ik maak een diepe buiging voor koning August en begrijp helemaal waarom Dresden het Florence aan de Elbe wordt genoemd.

Frauenkirche_Dresden_Sächsische_Schweiz

De Frauenkirche werd volledig verwoest, gerestaureerd en in 2005 heropend. De donker gekleurde stenen zijn afkomstig uit de oorspronkelijke kerk

Het historische centrum van Dresden werd door de bombardementen van 1945 totaal verwoest. Inmiddels is de stad opgebouwd en het historische centrum voor een groot deel gerestaureerd.  Wanneer je door het centrum wandelt geven de donkere stenen en gevels je het gevoel dat je een eeuwenoude stad verkent, in plaats van een “jonge” babyboomer. Ervaar de wedergeboorte van Dresden zelf tijdens je verblijf in het Sächsische Schweiz.

Praktische tips
Dresden heeft nog veel meer te bieden. Overweeg een overnachting in de stad zodat je twee dagen de tijd hebt voor de indrukwekkende museums en ook de alternatieve buurt rond de Alaunstrasse in Dresden-Neustadt kunt verkennen.

5. Ga wijnen bij Schloss Wackerbarth
Tuinen_Schloss_Wackerbarth_Sächsische_Schweiz

Dit terras schreeuwt om bezoekers

Op zo’n twintig minuten rijden van Dresden, in het plaatsje Radebeul, ligt Schloss Wackerbarth. Dit barokke paleis met tuin werd tussen 1727 en 1730 gebouwd in een wijngaard. Het is een leuke plek om te lunchen of te borrelen.

Schloss_Wackerbarth_Sächsische_Schweiz

Franse grandeur in Duitsland

De gebouwen zijn geschilderd in lichte pasteltinten. Uit de speakers klinkt jazz. Op de eerste verdieping van het slot bespreekt een aanstaand bruidspaar hun balkonscène. Kegelvormige struiken vormen een erehaag naar een belvedère dat halverwege de helling ligt. De perfecte walk ‘up’ the isle. Op de terrassen nippen gasten van een wijntje. Pas wanneer je ziet dat ze hun drankje combineren met Apfelstrudel of Pretzel besef je dat je in Duitsland en niet in Frankrijk bent.

Uitzicht_Schloss_Wackerbarth_Sächsische_Schweiz

View from the top

Je kunt hier terecht voor mousserende en cool climate wijnen. Er worden regelmatig rondleidingen inclusief proeverij georganiseerd. Zelf wandelen tussen de wijnranken en genieten van de prachtige panorama’s op het wijngoed en de omgeving is ook een prima optie.

Praktische tips
Het slot is het hele jaar geopend, check voor de openingstijden van het restaurant de website. Mocht je met de auto zijn en iets te veel gedronken hebben, dan hangen in de toiletten posters met de contactgegevens van een lokaal taxi-bedrijf.

6. Laat je veroveren door Königstein

Hoog hè?

De vesting Königstein torent 247 meter boven de Elbe uit en is daarmee de hoogstgelegen burcht van Duitsland. Om je een idee te geven hoe hoog dit is: de hoogste wolkenkrabber van Nederland is zo’n 80 meter lager en bedraagt ‘slechts’ 165 meter.

Köningsstein_Sächsische_Schweiz

Bijna boven

Bij de parkeerplaats begint de klim omhoog. Aan de voet van de vesting heb je de keuze tussen de lift of de benenwagen, ga vooral lopen! Juist doordat je tussen de enorm hoge rotsen omhoog wandelt ervaar je hoe nietig de bezoekers zich moeten hebben gevoeld. Ook begrijp je waarom Königstein nooit is veroverd, de vijand had een cursus free-climbing nodig om binnen te komen en die bestonden toen nog niet.

Vesting_Köningsstein_Sächsische_Schweiz

De vesting is ingericht als een compleet dorp

Als je eenmaal boven bent lijkt het alsof je in een andere wereld bent beland. Je staat plots midden in een dorpje van vierhonderd jaar oud. Je vindt er onder andere een kerk, arsenaal, kazerne, kazematten en een poortgebouw.

Paviljoen_Köningsstein_Sächsische_Schweiz

Ik denk dat ik mijn tweede huis wel gevonden heb

In een aantal gebouwen zijn tentoonstellingen over de geschiedenis van de vesting. Het is een aanrader om deze te bezoeken om zo wat meer over deze bijzondere plek te weten te komen. Vergeet ook niet om de diepste waterput van Sachsen te bekijken.

Uitzicht_Köningsstein_Sächsische_Schweiz

Vanaf Köningsstein heb je goed zicht op de tafelbergen van Sächsische Schweiz

Natuurlijk kom je ook hier voor het uitzicht. De vesting Königstein ligt aan een bocht van de Elbe en geeft je een prachtig zicht op het rivierdal, Dresden en het Sächsische Schweiz.

Praktische tips
Combineer je bezoek aan Königstein met de Bastei, een mooie afwisseling van natuur en cultuur. Op het terrein van de vesting Königstein ligt een grote parkeergarage, geen parkeerstress dus.

7. Maak een dagtrip naar Praag
Praag_Mala_Strana_Strahov_Sächsische_Schweiz

De wijk Mála Strana

Praag? Maar dat ligt toch in Tsjechië? Jazeker, hoewel Praag niet in het Sächsische Schweiz ligt, is een uitstap naar “de gouden stad” een absolute must do. Praag  is een van de mooiste en best bewaarde historische steden van Europa en ligt op slechts een uurtje rijden vanaf de Duits-Tsjechische grens. Waar kun je nog wandelen over een brug uit 1357 en een burcht uit 880 bezoeken? De Tsjechische hoofdstad is een grote samenscholing van gotische kathedralen, barokke paleizen en pastelkleurige koopmanshuizen. In één dag wandel je langs de highlights.

Uitzicht_Praag_oude_stad

Het oude centrum vanaf de raadhuistoren

Begin de dag op het stadsplein van de oude stad. Bewonder de gotische Týnkerk en beklim de toren van het raadhuis voor een prachtig panorama op de oude stad. Via de smalle straatjes loop je naar de Karelsbrug over de Moldau. Op de brug staan dertig standbeelden van heiligen. Stop bij het beeld van St.-Jan Nepomucky en aai het ‘gouden hondje’: dan weet je zeker dat je nog een keertje terugkomt in Praag. Vanaf de brug zie je het volgende hoogtepunt, de Praagse burcht, al liggen.

Karelsbrug_Praag_Sächsische_Schweiz

Strike a pose

Liever eerst een terras-stop? Sla dan aan de overkant van de brug linksaf en loop over het pleintje naar het Kampa park naar IF Café III voor koffie én taart. Wil je vanaf het terras de Karelsbrug en de Moldau zien dan kun je terecht bij Sovovy Mlýny dat grenst aan het Kampa Museum voor moderne kunst.

De Praagse burcht
Praagse_burcht_Praag_Sächische_Schweiz

Het terrein van de Praagse burcht is vrij toegankelijk

Via de chique straten van Malá Strana loop je omhoog naar de Praagse burcht. Al in 880 werd hier de eerste steen gelegd. De burcht groeide uit tot een van de grootste paleiscomplexen ter wereld en bedraagt bijna 70.000 m². Een wandeling langs de historische paleizen, binnenplaatsen en kerken is helemaal gratis en geeft je het gevoel dat je een tijdreis maakt.

St_Vitus_kathedraal_Praag_Sächsische_Schweiz

De Sint-Vitus kathedraal is de grootste en beroemdste kerk van Praag

Ook het voorste deel van de Sint-Vituskathedraal kun je gratis bezoeken. Als je de andere paleizen en kerken van binnen wilt bekijken moet je wel een kaartje kopen. De meeste tickets geven toegang tot meerdere bezienswaardigheden.

Wallenstein_tuinen_Praag_Sächsische_Schweiz

De Wallenstein-tuinen liggen aan de voet van de Praagse burcht

Bijkomen doe je in de barokke Wallenstein-tuinen naast metrostation Malostranská. De tuinen maken deel uit van de Tsjechische Senaat. Plof neer aan de rand van de vijver met gigantische koikarpers, geniet van de rust en jawel van alweer een mooi uitzicht op de burcht.

Praag_pinchos_Špelje_Sächsische_Schweiz

Praagse pinchos

Snel nog even een hapje eten voordat je weer naar huis gaat? Bij restaurant Špejle staan de pinchos al op je te wachten!  Voor 1 euro eet je creatief belegde stokbroodjes met bijvoorbeeld Tsjechische roomkaas en Indiase mangochutney. Pinchos komen oorspronkelijk uit Spanje. Ik vermoed dat de eigenaar inspiratie heeft opgedaan tijdens een Spaanse stedentrip. De broodjes staan uitgesteld op de toonbank, je kunt dus meteen aanvallen.

Praktische tips
Praag kun je het beste met de auto bezoeken. Vergeet niet om bij het eerste benzinestation na de grens een Tsjechisch tolvignet aan te schaffen. Dit is verplicht en kost zo’n 16 euro (de boete bedraagt tien keer zoveel). Parkeren in het centrum kan in de parkeergarage van winkelcentrum Palladium. Reken op zo’n 25 euro per dag.

Verblijf
Verblijf_Laurichhof_Sächsische_Schweiz

Ons pop-art appartement

Het was een behoorlijke uitdaging om niet alleen een functioneel, maar ook een gezellige en enigszins moderne accommodatie te vinden. Voor de liefhebbers van houten blokhutten met een inrichting uit de jaren ’70 is het Sächsische Schweiz een walhalla, maar helaas behoren wij niet tot die doelgroep. Uiteindelijk kwamen we terecht bij het Laurichhof in Pirna. Grote appartementen met keuken én balkon en op slechts een half uurtje rijden van Dresden en de wandelhotspots van Sächsische Schweiz. In Dresden verbleven we in hotel Indigo. Ruime en moderne kamers in pastelkleuren, op nog geen tien minuten lopen van het centrum en vlakbij de tram en S-bahn.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk