Meer_van_Jasna_bergen_Slovenië

Slovenië tips: de 5 mooiste gratis bezienswaardigheden

door Esther van den Heuvel
Slovenië laat de harten van zowel outdoor- als cultuurliefhebbers sneller kloppen. Je kunt er bergen van ruim tweeduizend meter hoog beklimmen, struinen door grottenstelsels waar Pim, Frits en Ida nooit uit zouden zijn ontsnapt én flaneren door historische steden. Tijdens onze vakantie in dit kleine en afwisselende land vonden we sommige attracties best duur. Voor een bezoekje aan de grotten betaalden we bijvoorbeeld 30 euro per persoon. Een wandeling door een kloof kostte ons inclusief parkeren 25 euro. Om de uitgaven in balans te houden gingen we op zoek naar gratis bezienswaardigheden. Gelukkig heeft Slovenië die ook! In deze blog zet ik de vijf mooiste gratis bezienswaardigheden van noord naar zuid op een rij.
1. Zelenci-reservaat
Zelenci_reservaat_Slovenië

Maak de perfecte pitstop bij het Zelenci-reservaat.

Als zelfs de forellen uit het water springen om van het uitzicht te genieten, dan weet je dat je deze plek niet mag overslaan. Het Zelenci-reservaat is een piepklein natuurgebied in de Sloveense Alpen. Het hoogtepunt is een kraakhelder meertje dat wordt omringd door alpenreuzen. In het water zie je de weerspiegeling van spitse bergtoppen en wolkenluchten. Wij waren er rond zonsondergang en door het smaragdgroene water in combinatie met de roze ondergaande zon voelde het alsof een engeltje achter de belichtingsknoppen zat!

Zelenci_reservaat_boardwalk_Slovenië

Dit soort boardwalks kom je vaak tegen in Slovenië

Het Zelenci-reservaat ligt in het noordwesten van Slovenië, vlakbij de grens met Oostenrijk op vijf minuten rijden van het dorpje Kranjska Gora. Als je met de auto vanuit Nederland naar Slovenië reist is dit een perfecte plek voor een eerste kennismaking met de Sloveense natuur. Vanaf de parkeerplaats loop je in vijf minuten door een bos naar het meertje.

Tip: Bij de (gratis) parkeerplaats is een eetcafé: handig voor als je op doorreis bent en even iets wilt eten of drinken.

2. Meer van Jasna
Meer_van_Jasna_boardwalk_Slovenië

Genieten van de vijftig tinten groen bij het meer van Jasna

Op tien minuten rijden van het Zelenci-reservaat, net buiten Kranjska Gora, vind je de grotere broer van Zelenci: het meer van Jasna. Dit zijn twee met elkaar verbonden meren. Ik durf te wedden dat dit heldere groenblauwe meer de inspiratie vormde voor RAL code 6026. Het meer ligt aan de voet van de beboste bergen van het Triglav National Park en dat betekent dennengeur! Als Rituals ooit de Jasna-geurstokjes op de markt brengt, ben ik de eerste koper.

Meer_van_Jasna_bos_Slovenië

Smokey mountains

In een kwartiertje wandel je, deels over houten vlonderpaden, rond het meer. Het meer van Jasna is ook populair bij locals: toen wij er waren hielden kinderen een kajakwedstrijd en gaf een koppel elkaar het ja-woord op het terras.

Meer_van_Jasna_kajak_Slovenië

Klaar voor de start…

Tip: Het aantal parkeerplaatsen naast het meer is beperkt. Daarom kun je er ook voor kiezen om de auto in Kranjska Gora te parkeren en in twintig minuten naar het meer te lopen.

3. Meer van Bled
Meer_van_Bled_Slovenië

Vanuit Bled wandel je in een uurtje naar dit uitzichtpunt

Vanuit Kranjska Gora rijd je in iets meer dan een half uur naar de volgende gratis bezienswaardigheid: het meer van Bled. Dit is de meest gefotografeerde plek van Slovenië en dat is is heel begrijpelijk. Tussen de groene heuvels en in het blauwe water ligt een eilandje waar al eeuwenlang een verfijnd wit kerkje met oranje dakpannen staat te shinen: Noorse fjorden meets Italiaanse elegantie.

Close-up van het bekendste kerkje van Slovenië

Tijdens de wandeling van zes kilometer rond het meer kun je het eilandje gratis vanuit alle hoeken bewonderen. Voor een nog mooier uitzicht zoek je het hogerop en klim je naar het uitzichtpunt Mala Osojnica. Om daar te komen loop je vanuit Bled eerst een half uur langs het meer (met de klok mee). Daarna volg je de bordjes richting Mala Osojnica en klim je door het bos omhoog. Na ongeveer 45 minuten (30 minuten zonder foto-stops) bereik je het uitzichtpunt.

Meer_van_Bled_Slovenië_uitzichtpunt

Het uitzicht onderweg

Eenmaal boven vraag ik me af of Adam en Eva geboren zijn op het eilandje, want het is hier zo paradijselijk mooi! Naast het meer heb je uitzicht op de Alpentoppen met eeuwige sneeuw, het kasteel van Bled en de dorpjes in de omgeving.

Tip: Trek schoenen met voldoende profiel aan. Er zijn namelijk best wat steile stukken en door de bladeren kan het pad ook glad zijn.

4. Nebotičnik
Uitzicht Neboticnik_op_Ljubljana_Slovenië

Ljubljana is een groene en compacte hoofdstad

Natuurlijk mag Ljubljana ook niet ontbreken in dit rijtje met gratis bezienswaardigheden van Slovenië. Een bezoek aan de gezellige hoofdstad is een leuke afwisseling na alle uitstapjes in de natuur. Vanaf Bled rijd je in dertig minuten naar de hoofdstad.  Begin de dag met een bezoek aan de Nebotičnik , de eerste Sloveense wolkenkrabber, gebouwd in 1933. Deze 70 meter hoge toren kun je gratis bezoeken.

Vanaf het terras op de twaalfde verdieping heb je een geweldig uitzicht op het kasteel en de oude, pastelkleurige binnenstad van Ljubljana. Het is daarom de ideale stop om je te oriënteren op de stad en de route voor de rest van de dag uit te stippelen.

Gibanica_Slovenië

Gibanica is een van de lekkerste gebakjes van Slovenië

Tip: Bij het bijbehorende café kun je terecht voor een hapje en Sloveense taartjes. Probeer vooral de gibanica: een gebakje met appel, maanzaad en walnoten. Natuurlijk moet je hier wel voor betalen, maar gelukkig is het prijspeil hetzelfde als twaalf verdiepingen lager.

5. Mostnica-kloof
Mostnica_kloof_Slovenië

De herfstkleuren zijn een cadeautje

Slovenië heeft veel kloven. Deze zijn ontstaan door het smeltwater uit de bergen. Absolute aanrader is een wandeling door Mostnica-kloof naar de gelijknamige waterval. Deze kloof ligt vlakbij het meer van Bohinj op een half uurtje rijden vanaf Bled en een uur vanaf Ljubljana of Kranjska Gora. De hike door de kloof begint en eindigt bij de parkeerplaats van Stara Fužina.

Mostinca_kloof_water_Slovenië

De eerste twee kilometer loop je langs de steeds smaller wordende kloof

Wij bezochten de Mostnica-kloof begin oktober en hoefden niets te betalen. Wel zagen we diverse bordjes waarop werd gewezen op een entree van drie euro. Ik vermoed dat je in de zomer dus wel entree moet betalen. De Mostnica-kloof valt daarmee in de categorie semi-gratis bezienswaardigheden 😉  Voor de soortgelijke Vintgar-kloof bij Bled betaalden we overigens 10 euro entree per persoon. Daarmee vergeleken is de Mostnica-kloof een koopje.

Watervallen_mostnica_kloof_Slovenië

Overal ontstaan watervallen

Tijdens onze wandeling is de Sloveense herfst op haar hoogtepunt. In de bomen en langs de oevers: overal zien we groene, gele en oranje bladeren. Samen met de ijsblauwe wildwaterrivier is het alsof we in een schilderij van Bob Ross lopen. De vorige dagen heeft het flink geregend. Daardoor zien we ook vanuit de heuvels kleine watervalletjes langs het groene mos stromen.

The hills are alive
Alpenweide_Mostnica_kloof_Slovenië

De wandeling door de Mostnica-kloof is erg afwisselend en daarom een must-do

Na ruim een uur komen we uit bij de volgende verrassing: een groene vallei met koeien! Is er iets nog meer zen dan klingelende koeienbellen op een alpenweide? Goed gehumeurd lopen we het laatste stuk naar de waterval, waar we zien hoe het water vanaf 21 meter hoogte naar beneden stort. Vanaf daar lopen we dezelfde route terug.

Eerder bezocht ik kloven en canyons in het Spaanse Navarra en Andalusië. Hoewel deze veel dieper en groter waren, zorgden de kleuren en ruigheid van de kleinere Mostnica-kloof in combinatie met de alpenweide voor een onvergetelijke wandelervaring.

Mostnica_kloof_bord_Slovenië

Voor wie nog wat meer over de kloof wil lezen

De wandeling naar de waterval en terug is ruim tien kilometer. Wij deden er met fotostops drie uur en een kwartier over. Als je minder tijd hebt kun je ook alleen door de kloof wandelen, die is ongeveer twee kilometer lang. In totaal loop je dan dus vier kilometer. De route staat goed aangegeven. Houd er met het navigeren wel rekening mee dat de Mostnica-waterval ook wel Slap Voje of Slap Šum wordt genoemd.

Tip 1:  Aan beide kanten van de kloof ligt een pad. Via goed gecamoufleerde bruggetjes kun je wisselen van kant. Loop op de terugweg aan de andere kant van de kloof dan op de heenweg en je hebt weer een heel nieuw uitzicht.

Tip 2: Op de route liggen twee cafés met terras. Deze waren begin oktober beide gesloten. Neem dus voor de zekerheid zelf eten en drinken mee, zeker in het laagseizoen.

Waar verblijven?
Stala_apartments_Kranjska_Gora

Na een dagje hiken is Stala apartments een fijne plek om weer op te laden!

Alle hierboven beschreven bezienswaardigheden liggen in het noordwesten van Slovenië, op maximaal een uur rijden van elkaar. Je kunt ze prima vanuit één standplaats bezoeken. Wij houden van afwisseling en verbleven daarom op twee verschillende plekken. Wij begonnen onze vakantie in Slovenië bij Stala Apartments in het dorpje Kranjska Gora. Een ruim, sfeervol en comfortabel appartement midden in het dorp. Ons tweede verblijf was appartement Vila Ula La in Bled. Dit appartement had een wat klassiekere inrichting en was ietsje kleiner, maar verder dik in orde. Vila Ula La ligt op tien minuten lopen van het centrum en meer van Bled. Bled is een stuk groter dan Kranjska Gora en heeft veel meer restaurants en winkels. Als je wat langer op dezelfde plek wilt blijven zou ik daarom Bled aanraden.

Laat een reactie achter