pastelkleurige_huizen_Salzburg

De hoogtepunten van Salzburg in 1 dag

door Esther van den Heuvel
Zin om een barokke binnenstad met groene heuvels te verkennen, sappige schnitzels én verantwoorde vegabowls te eten? Bezoek Salzburg! Of je nu wintersport wilt combineren met een stedentrip, onderweg bent naar Slovenië of Kroatië en een leuke tussenstop zoekt, of alle Europese hoofdsteden al hebt uitgespeeld: Salzburg ist die Antwort! Salzburg is romantisch, bourgondisch én compact: in korte tijd kun je veel van de stad zien. In deze blog neem ik je in één dag mee naar de hoogtepunten van Salzburg.
9.00 uur: Ontbijten aan de kade
Cafe_am_Kai_Salzburg

Begin de dag bij Café am Kai

Je gaat vandaag veel lopen dus start de dag met een stevig ontbijt bij Cafe am Kai. Dit café ligt net buiten het centrum aan de rivier de Salzach. Op de kaart staan zoete en hartige ontbijtgerechten. Zin in yoghurt met chiazaad en frambozen, een omelet of gewoon een simpele croissant? Café am Kai serveert het! Vanaf het terras heb je uitzicht op de ijsblauwe Salzach. Langs de rivier zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Terwijl jij op je ontbijt wacht zie je hoe de Salzburgers hun strudelkilo’s eraf sporten. Een fijne plek om de dag te beginnen.

10.00 uur: Flaneren door de paleistuinen

De Mirabell-tuinen zijn 100% flaneerproof

Vanaf Cafe am Kai loop je in tien minuten naar één van de groenste hoogtepunten van Salzburg: de Mirabell-tuinen. Deze tuinen werden al in 1690 aangelegd. Ze horen bij het Mirabell-paleis dat bisschop Wolf Dietrich in 1606 bouwde voor zijn minnares en 15 (!) kinderen. De tuinen zijn gratis toegankelijk.
Wij zijn er op een bewolkte dag in oktober, maar de kleurrijke bloembedden met dahlia’s, asters en lavendel laten het zonnetje figuurlijk schijnen. Naast de bloemenpracht vind je in de tuinen veel klassieke beelden en fonteinen. Een indrukwekkend staaltje beeldhouwwerk is de de Pegasus-fontein. Het gevleugelde paard staat naast de ingang van het paleis en mag je zeker niet missen.

Pegasusfontein_Mirabell_tuinen

De Pegasus-fontein is meer dan honderd jaar oud

Vanuit de hooggelegen delen van de tuin heb je uitzicht op de andere hoogtepunten van Salzburg: de dom en de vesting Hohensalzburg, die je later vandaag zult bezoeken. Heb je het gevoel dat je deze tuinen al eens eerder hebt gezien? Dat kan kloppen: in 1965 werd hier namelijk de Do-re-mi scène uit de Sound of Music opgenomen. De beelden zijn een ode aan Salzburg.

Als je wat meer tijd hebt kun je ook het paleis zelf bezoeken. Bewonder de barokke marmerzaal waar Mozart senior met zijn zoon Wolfgang concerten heeft gegeven. Ook nu vinden er in deze zaal regelmatig concerten plaats.

11.30 uur: Kleurenpanorama vanaf de Kapuzinerberg
Poort_naar_Kapuzinerberg

Deze trap brengt je naar de Kapuzinerberg

Vanuit de Mirabell-tuinen wandel je in vijf minuten naar de Linzer Gasse. Ben je inmiddels toe aan koffie dan ben je hier op de juiste plek. In deze winkelstraat vind je namelijk verschillende koffietentjes zoals Alpz Gelato Coffee en My Mom’s.

Uitzicht_vanaf_Kapuzinerberg

Vanaf de Kapuzinerberg heb je een van de mooiste uitzichten op de oude stad

Neem ter hoogte van nummer 14 van de Linzer Gasse de trap naar de Kapuzinerberg. Een korte, maar steile klim brengt je bij het Kapuzinerklooster. Loop vervolgens naar het zuiden richting de rivier en de oude verdedigingsmuur. Vanaf hier heb je misschien wel het mooiste, maar sowieso het kleurrijkste uitzicht op de pastelkleurige huizen en mintgroene kerktorens van de altstadt.

13.00 uur: Lunchen bij the Green Garden
Broodje_avocado_green_garden_Salzburg

Mmmmmm

Vanaf de Kapuzinerberg wandel je in twintig minuten naar een van de gezondste en lekkerste hoogtepunten van Salzburg: restaurant The Green Garden. Onderweg pak je meteen de de Mozartsteg mee: een art nouveau voetgangersbrug uit 1903.

Wie dacht dat je in Salzburg alleen terecht kunt voor Schweinebraten, Spätzle of Schnitzel heeft het mis. Bij the Green Garden belandt zelfs de doorgewinterde carnivoor in een food coma. Op het menu staan vegan wraps met falafel, humus en granaatappelpitjes, vegetarische sandwiches met avocado en gepocheerde eieren, of als je iets warms wilt: shakshuka. De gerechten zien eruit als stillevens uit de zeventiende eeuw. Zonde om op te eten, maar na één hap ben je verkocht.

14.00 uur: Vesting Hohensalzburg
Uitzicht_op_Hohensalzburg_Salburg

Hohensalzburg gezien vanaf de Kapuzinerberg

Met bijna 1 miljoen bezoekers per jaar is de vesting Hohensalzburg een van de drukbezochtste hoogtepunten van Salzburg. Je hebt hem vandaag al vanuit de verte kunnen bewonderen. Hoogste tijd om hem van dichtbij te inspecteren. Vanaf the Green Garden loop je via de Nonnberggasse naar Hohensalzburg. Let op: sommige stukken zijn behoorlijk steil! De vesting ligt op de hoogste berg van Salzburg en dat levert prachtige panorama’s op van de stad en de bergen.

Uitzicht_over_Salzburg

Het uitzicht vanaf Hohensalzburg met in het midden de Dom en de Kapitelplatz

Hohensalzburg werd in 1077 gebouwd als schuilplaats voor de aartsbisschop van Salzburg. Tijdens de Middeleeuwen groeide de vesting uit tot een van de grootste Middeleeuwse burchten van Europa. Wanneer je op de binnenplaats staat voelt het alsof je in een dorpje staat met zijn eigen kerken, woningen en torens. Salzburg lijkt hier ver weg. Hohensalzburg heeft qua opzet wel wat weg van de indrukwekkende vesting Königstein die we vorig jaar in Sächsische Schweiz bezochten. De Salzburgse vesting is echter een paar honderd jaar ouder.

Twee plekken die je in hohensalzburg zeker niet mag missen zijn het museum over de burcht en de vorstenkamers. In het museum vind je weinig oude potten en scherven (op een paar verdwaalde na), maar mooie en toegankelijke animaties over het ontstaan van de burcht en het leven in de middeleeuwen.

Deuren_troonzaal_hohensalzburg_Salzburg

Sprookjesachtige deur in een van de vorstenkamers

De vorstenkamers zijn de andere highlight. Jachten met een heliplatform bestonden vroeger nog niet en vorstenkamers waren de manier om met je rijkdom te pronken. Vergaap je aan de marmeren zuilen met een twist en rijk gedecoreerde houten deuren met gouden omlijsting. De donkerblauwe plafonds met gouden knopen geven je het gevoel alsof je je in de (sterren)hemel op aarde bevindt.

Troonzaal_sterrenplafond_Salzburg

Welke sterrenbeelden zie jij op het plafond?

Deze kamers zijn sinds 1501 nauwelijks aangepast. Er zijn in Europa maar weinig plekken uit deze tijd die zo goed bewaard zijn gebleven; neem hier dus zeker een kijkje.

16.00 uur: In de voetsporen van Mozart door de Altstadt
Kapitelplatz_Salzburg

De Kapitelplatz

Neem de kabelbaan of benenwagen naar beneden en dwaal in de namiddag door de barokke altstadt. Het eeuwenoude centrum van Salzburg staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is één groot openluchtmuseum. Wandel bijvoorbeeld langs het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart, de bekendste inwoner van Salzburg. Mocht Mozart ooit reïncarneren, dan zou hij zich alleen verbazen over de Spar die op de begane grond van zijn huis is gevestigd.

Geboortehuis_Mozart_Salzburg

Het geboortehuis van Mozart (De Spar op de begane grond heb ik er vakkundig afgeknipt)

Huizen in verschillende pasteltinten wisselen elkaar af met kerken en kloosters. Loop binnen in de bekendste kerk van Salzburg: de Dom en bewonder de plafondschilderingen.

Terrassen_Altstad_Salzburg

De altstadt barst van de terrassen

Zin in iets lekkers? Stop bij een van de vele koffiehuizen en bestel Kaffee und Kuchen.

19.00 uur: Dineren bij schnitzelparadijs Meissl & Schadn
Keuken_Meissl_Schadn_Salzburg

Welkom in het schnitzelparadijs

Zo’n dagje sightseeing maakt hongerig. Dankzij een tip van een Salzburgse fräulein belanden wij bij restaurant Meissl & Schadn. Bij binnenkomst shinen de gouden letters ‘schnitzel love’ je tegemoet en is meteen duidelijk wat hier op het menu staat: het wereldberoemde kalfsvlees met een krokant korstje. Binnen twintig minuten ligt een XXL exemplaar op je bord. Mmmm… wat smaakt dat goed: geen taaie schoenzool, maar een sappige sneaker.

Schnitzel_eten_Meissl_Schadn_Salzburg

Yes, deze heb ik he-le-maal opgegeten

Meissl & Schadn opende haar eerste vestiging in Wenen, waarna Salzburg volgde. Het concept is vergelijkbaar met de Nederlandse biefstukbakker Loetje. Alle schnitzels worden via hetzelfde strakke procedé bereid. Hierdoor kun je in Salzburg de perfecte Wiener Schnitzel eten. Sluit je dag met hoogtepunten van Salzburg in stijl af in dit restaurant!

Laat een reactie achter