Lake Skadar

door Esther van den Heuvel

Lake Skadar is sinds 1983 een nationaal park en ligt op de grens van Montenegro en Albanië. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 370km2 en is daarmee het grootste meer op de Balkan. Ok, maar wat is er nu zo bijzonder aan dan en moet ik hier naar toe?

PelikanenDeze vraag kan ik met een volmondig ‘ja’ beantwoorden! De combinatie van duizenden waterlelies in helder donderblauw water met, zover het oog reikt, heuvels in 50 verschillende tinten groen is werkelijk prachtig. Samen met de strakblauwe hemel en de ongereptheid (wij kwamen slechts drie andere bootjes tegen) is dit een unieke en betoverende plek. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat we ondanks het relatief late tijdstip (wij vertrokken rond 9.00 uur) ook nog een pelikanenkoppel hebben gespot!

Op een van de heuvels in het midden van het meer staat een klein klooster met kapel en fresco’s. Na een korte blik hierop te hebben geworpen hebben we ons vooral vergaapt aan het magische uitzicht. We voelden ons figuranten op de set van een Lord of the Ringsachtige film.


Over de tocht

Virpazar ligt op een half uurtje treinen vanaf de hoofdstad van Montenegro, Podgorica. Ivanka was onze vijftienjarige gids die tevens de eigenaresse van het excursiebureautje bleek te zijn. Zij beschikt over de ondernemersmentaliteit van Olcay Golsen en een beheersing van het Engels waar Mart Smeets zijn hoed voor zou afnemen en verlegen ‘sjenk joe’ zou mompelen.

Rond negen uur stapten reisgenoot T, Ivanka en ik aan boord van de houten sloep bestuurd door een oude schipper uiteraard met een door de zon getaand gezicht. Via een van de smalle zijkanalen bereikten we, vergezeld van tientallen meerkoeten, sternen en andere watervogels, al snel het meer waar we zo’n twee uur hebben rondgevaren en een bezoek brachten aan het klooster.

Op de terugweg werken we getrakteerd op een lokale specialiteit: mini oliebollen die je kon beleggen met jam en verse schapenkaas. Een beetje vettig, maar wel lekker. Na ruim drie uur waren we weer terug in Virpazar en bracht de schipper ons (op eigen verzoek) naar een lokaal restaurant. Hier aten we gegrilde karper vers gevangen uit het meer die, hoe kan het ook anders, heerlijk smaakte!

Verblijf: Hotel Hemera (Podgorica)
Vervoer: Trein Podgorica-Virpazar. Vanaf het station van Virpazar kun je voor een paar euro een taxi naar de aanlegsteiger nemen.
Excursie: Golden Frog. Bootverhuur inclusief gids, schipper eten en drinken €25 per uur

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk