Kroatië Plitvitce

Kroatië vs Montenegro: the battle

door Esther van den Heuvel

Zon, zee, eeuwenoude steden en indrukwekkende natuur: de ingrediënten voor een geslaagde vakantie liggen in zowel Kroatië als Montenegro voor het oprapen. Maar er zijn ook verschillen tussen deze Balkan beauties. Travelholic beoordeelt beide landen en velt haar strenge doch rechtvaardige oordeel. Wil jij weten welk land deze geweldloze Balkan battle wint? En welke jij aan je bucketlist moet toevoegen? Lees dan snel verder…

Cultuur

Dubrovnik_Kroatië

Dubrovnik

Kroatië en Montenegro maakten deel uit van het Romeinse rijk en later van de welvarende Venetiaanse republiek. Anno 2017 zijn er nog veel overblijfselen uit het verleden terug te vinden.

Het Kroatische Pula heeft bijvoorbeeld een amfitheater dat zich kan meten met het Colosseum. In het oude centrum van Split vergaap je je aan het paleis van Diocletianus, gebouwd rond het jaar 300 (!). In het uiterste zuiden van Kroatië ligt Dubrovnik, dat net als Split op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De vestingstad beschikt over een wandelproof stadsmuur. Vanaf de muur heb je een goed uitzicht op de eeuwenoude binnenstad met marmeren straten en barokke paleizen. Bezoek een van de musea in Dubrovnik. Vooral het War Photo Limited museum is indrukwekkend. Je vindt er foto’s gemaakt tijdens de Joegoslavische oorlogen en andere conflicten.

Montenegro_Kotor

Kotor

Montenegro heeft ook veel oude stadjes in Venetiaanse stijl, maar kleinschaliger. Het vestingstadje Kotor bijvoorbeeld. De ligging aan de voet van het zuidelijkste fjord van Europa is spectaculair. Kotor heeft net als Dubrovnik stadsmuren, palazzi en sfeervolle binnenplaatsjes. Mooi, maar minder imposant dan het majestueuze Dubrovnik. Kroatië scoort daarom het eerste punt.

Tussenstand 1-0

Natuur

Lake Skadar

De nationale parken in Kroatië en Montenegro zijn aan elkaar gewaagd.

In het Montenegrijnse Lake Skadar heb je de kans om pelikanen te spotten. Ze dobberen tussen de tienduizenden waterlelies op het azuurblauwe water omringd door groene heuvels. Een ongerepte omgeving zonder spoor van menselijke beschaving: spot jij hier de eerste T-Rex?

Als je behoefte hebt aan meer actie kun je in de buurt van de Servisch-Montenegrijnse grens gaan raften in de Tara canyon. De canyon van ruim een kilometer diep maakt onderdeel uit van het Durmitor national park. Hier kun je wandelen tussen bergen van meer dan 2000 meter hoogte.

Tenslotte vind je in Montenegro het Lovcén national park. Op een van de bergtoppen in dit park staat het mausoleum van Njegos, een belangrijke Montenegrijnse vorst. Vanaf het mausoleum kun je het hele (!) land zien.

Plitvitce meren

Het bekendste nationale park van Kroatië zijn de Plitvitce meren. Via metershoge watervallen ontdek je al wandelend de vier laaggelegen meren en twaalf hooggelegen meren. Een boot brengt je van het ene naar het andere deel. Het water is dankzij de mineralen zo helder dat al je foto’s gefotoshopt lijken! Zorg wel dat je vroeg bij de ingang bent. Zo creëer je een voorsprong op de vele toeristen die het park met een georganiseerde excursie bezoeken.

Een ander bijzonder nationaal park vind je op het dichtbeboste eiland Mljet. Vanuit Dubrovnik is dit eiland per boot bereikbaar. Je kunt er mountainbikes huren en in de schaduw van de bomen naar het zoutwatermeer in het hart van het eiland fietsen. Duik in het water of neem de boot naar het klooster in het meer.

Last but not least: Kroatië is de trotse eigenaar van een van de mooiste scenic drives van Europa: de weg tussen Split en Dubrovnik! Gedurende drie uur rijd je langs diepe fjorden, groene eilanden met huisjes in terracotta kleuren omringd door diepblauw water.

Je merkt het al: dit is een onmogelijke keuze. Beide landen verdienen daarom in deze categorie een punt.

Tussenstand 2-1

Stranden

Budva

Natuurlijk mogen de stranden in deze vergelijking niet ontbreken. Ze bezorgen mij het ultieme vakantiegevoel.

Kroatië beschikt dankzij de vele eilandjes voor de kust over 6000 kilometer kustlijn. Montenegro heeft slechts een fractie hiervan. Een belangrijk verschil is dat Montenegro relatief gezien de meeste, breedste en best bereikbare zandstranden heeft. Deze vind je met name in de buurt van Budva. Kroatië heeft misschien wel de mooiste baaien, maar dit zijn vaak kiezelstranden. De zandstranden vind je vooral op de eilandjes voor de kust of buiten de grote steden. Als je met de auto reist of je eigen privéjacht hebt is dit geen probleem, maar als je met het ov reist wordt dit een behoorlijke uitdaging.
Het punt voor de beste stranden gaat daarom naar Montenegro.

Tussenstand 2-2

Culinair

Cevapcici for everyone

Grillmasters opgelet! Wat de fiets is voor Nederlanders is de grill voor Kroaten en Montenegrijnen: een onlosmakelijk onderdeel van het dagelijkse leven. Op iedere straathoek en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is het gegrild vlees dat de klok slaat! Daarnaast staan er ook veel Italiaanse gerechten op het menu. De Kroaten weten hier de lekkerste draai aan te geven. In Montenegro is de kwaliteit minder en de variatie is ook ver te zoeken. Restaurant Ladovina Kitchen & Wine bar in Kotor was voor ons een geschenk uit de culinaire hemel.

In Kroatië vind je veel meer afwisseling. Zowel door variatie in hun eigen, lokale keuken als door het internationale aanbod. Je hoeft in Kroatië niet bang te zijn dat je drie weken lang alleen maar mixed grill, pasta of pizza eet. De restaurants spelen in op de groeiende groep buitenlandse toeristen met uiteenlopende culinaire wensen. Kroatië scoort een punt en komt daarmee wederom op voorsprong.

Tussenstand 3-2

Gastvrijheid

Kroatië Game of Thrones

De Onofrio fontein uit 1438 in Dubrovnik

Kroatië is wereldberoemd geworden dankzij Game of Thrones. Montenegro kwam voor het laatst op tv in 1990 toen het songfestival in voormalig Joegoslavië plaats vond. Niet gek dus dat Montenegro, op Budva en Kotor na, weinig toeristen ontvangt. Terwijl de bevolking juist erg behulpzaam, vriendelijk en geïnteresseerd is. Wees niet verbaasd als medereizigers in de trein lekkernijen uitdelen. Ook maakten wij mee dat een malafide taxichauffeur ons verwees naar een concurrent die wél gewoon op de meter reed.

Kroatië ontvangt jaarlijks zo’n 15 miljoen toeristen. In het hoogseizoen is het vooral in de kustplaatsen erg druk op de terrassen en in restaurants. De mensen zijn er absoluut niet onvriendelijk, maar vanwege de grote groepen toeristen wel vrij pragmatisch ingesteld. Small talk met een local of even rustig uitbuiken wordt lastig; de volgende klanten komen er al aan. Het punt in de categorie gastvrijheid gaat daarom naar Montenegro.

Tussenstand 3-3

Betaalbaarheid

Durmitor Montenegro

De uitzichten zijn onbetaalbaar (Durmitor, Montenegro)

In zowel Kroatië als Montenegro ligt het prijspeil lager dan in Nederland. In Montenegro geef je het minste geld uit. Voor een hoofdgerecht betaal je zelden meer dan 15 euro (in Montenegro hebben ze in tegenstelling tot Kroatië gewoon euro ‘s). In Kroatië is het eten iets prijziger, maar dus ook lekkerder! Let goed op de prijzen voor drankjes: de kosten van een terrasbezoek in Dubrovnik kunnen snel oplopen. Ook de prijzen voor excursies en activiteiten zijn verschillend. In Montenegro stort je je voor slechts 60 euro samen met een instructeur van een berg en hoop je dat je (paraglide)parachute opengaat. In Kroatië betaal je hier omgerekend 90 euro voor.

Beide landen bieden accommodaties aan in alle soorten en maten. Bij busstations staan particulieren te zwaaien met ‘zimmer frei’ bordjes, aan de kust staan megalomane hotels uit de tijd van Tito en soms kom je een hip boutique hotel tegen. De bijbehorende prijzen lopen logischerwijs ook uiteen. Van 30 euro per nacht voor een kamer bij een Montenegrijn tot 150 euro voor een design hotel in Dubrovnik. Vanwege de lagere prijzen en omdat we met onze paraglidevlucht toch veilig geland zijn, gaat dit punt naar Montenegro.

And the winner is…

Lovcén Montenegro

Montenegro! Dit kleine land (qua oppervlakte de helft van België) heeft enorm veel te bieden. De prachtige en diverse natuur, mooie stranden en sfeervolle stadjes verdienen het om ontdekt te worden. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen, de prijzen liggen laag en je wordt met open armen ontvangen door de bevolking. Wil je aan het einde van je vakantie in Montenegro toch nog even goed eten en de parel aan de Adriatische zee bezoeken? Reis dan vanuit Montenegro door naar buurland Kroatië en vlieg terug vanaf Dubrovnik!

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk