9X Budgettips voor Sydney

Ontdek de leukste gratis en betaalbare activiteiten

door Esther van den Heuvel

Het Opera House en de Harbour Bridge, knusse koffiebarretjes op elke straathoek, prachtige stranden en natuurlijk de superrelaxte sfeer: Sydney is een van de leukste steden ter wereld. Helaas prijkt de stad ook hoog op de lijstjes van duurste steden ter wereld. Gelukkig hoef je geen loterijwinnaar te zijn om je in Sydney te vermaken. Met de volgende budgettips voor Sydney beleef je een onvergetelijke en betaalbare tijd in deze fantastische stad.

Gratis bezienswaardigheden

1. Sydney’s skyline
Uitzicht op de Harbour Bridge vanaf Circular Quay

In deze blog met budgettips voor Sydney mogen gratis activiteiten niet ontbreken en daarom trappen we daar mee af.
De mooiste gratis bezienswaardigheid van Sydney is zijn skyline. Het is een aanrader om deze op verschillende plekken en tijdstippen te bewonderen.

De ferryterminal aan de voet van het zakendistrict

Ga voor een onvergetelijke eerste indruk op je eerste dag naar Circular Quay en loop over de kade richting het Opera House. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de baai, de indrukwekkende Harbour Bridge en de blinkende wolkenkrabbers van het zakendistrict. Ik garandeer je dat je vijf minuten later googlet naar wonen en werken in Sydney. Het is ook erg leuk om alle bedrijvigheid op het water te zien: snelle catamarans, reusachtige cruiseschepen, passagiersferries en speedboten varen kriskras door elkaar.

Zo ziet Sydney er vanaf de Harbour Bridge uit

De tweede tip voor een perfect panorama op Sydney’s skyline is de Harbour Bridge. De bekendste brug van Australië heeft een apart voetpad waardoor je op een veilige manier kunt genieten van het uitzicht. Vanaf hier kijk je uit over het Opera House, de baai, de botanische tuinen en de oude pakhuizen van The Rocks: de plek waar het in Sydney ooit allemaal begon.

De sprankelende skyline by night

Als je de brug oversteekt kom je aan in Noord-Sydney. Daal af en loop richting de oever, naar Milsons Point. Dit is een mooie plek om de skyline by night vast te leggen. Je ziet de verlichte bootjes vertrekken vanaf Circular Quay en het uitgelichte Opera House. Ook zie je in welke wolkenkrabbers er nog tot laat doorgebuffeld wordt.

2. De botanische tuinen
De botanische tuinen liggen op loopafstand van het centrum

Vanaf Circular Quay loop je in tien minuten naar de botanische tuinen. Deze zijn gratis toegankelijk. Je kunt hier heerlijk wandelen of neerploffen op een bankje om kaketoes en parkieten te tellen. In deze stads-oase groeien veel bloemen, bomen en planten: van bamboe tot lavendel en van rozenstruiken tot palmbomen. Het is een fijne plek om even het drukke stadscentrum te ontvluchten.

Garden with a view

Verder kun je vanaf de botanische tuinen het Opera House en de Harbour Bridge in één foto vangen. Loop ook even langs het government house, waar de gouverneur van New South Wales woont (de provincie waar Sydney onderdeel van uitmaakt). Je ziet hier duidelijk de Britse invloeden terug: dit kasteel had zo in Windsor kunnen staan. In de botanische tuinen vind je ook restaurants en (souvenir)winkeltjes. Je kunt je in de botanische tuinen prima een paar uur vermaken.

3 Musea
Sydney werd in de negentiende eeuw opgebouwd door Britse veroordeelden

Een van de meest verrassende budgettips voor Sydney is het gratis museumbezoek. Sydney heeft veel musea en een groot deel hiervan is gratis toegankelijk. Twee musea die je zeker niet mag missen zijn de Hyde Park Barracks en het Australian Museum.

Hyde Park Barracks

De Hyde Park Barracks was de plek waar tussen 1819 en 1848 Britse criminelen verbleven die voor straf naar Down Under werden gestuurd. In totaal gaat het om 30.000 jongens en mannen. Overdag legden ze wegen aan, bouwden ze kerken, scholen en ziekenhuizen en ’s avonds verbleven ze in de barakken. Vanaf hier is Australië – zoals we dat nu kennen – opgebouwd.

De slaapzaal

Je bezoekt dit museum met een interessante en toegankelijke audiotour. Aan het begin volg je het persoonlijke verhaal van een Britse zakdoekendief die voor straf met de boot mee moest en aan de andere kant van de wereld aan het werk werd gezet. Daarna wordt uitleg geven over de verschillende ruimtes in het gebouw.

De ontbossing door de kolonisten had vernietigende gevolgen voor het leven van de aborginals

Ook leer je meer over de vernietigende impact van de kolonisatie op de leefwereld van aboriginals. De Hyde Park Barracks zijn erg interessant en indrukwekkend en een must-visit om meer te leren over de recente geschiedenis. Reken op ongeveer anderhalf uur voor een bezoek.

Australian Museum
In het Australian Museum vind je veel informatie over het leven van de Aboriginals

Natuurlijk gaat de geschiedenis van Australië veel verder terug dan de komst van de Britten. Voor een totaaloverzicht van de Australische geschiedenis, natuur en cultuur kun je terecht in het Australian Museum. De collectie is erg afwisselend: van aborginalkano’s en dinosaurusskeletten tot de verencape die kapitein Cook ontving op zijn reis door de pacific.

Het Australian Museum is groot, trek daarom voor je bezoek minstens twee uur uit. Naast de vaste collectie kun je tegen betaling ook tijdelijke exposities bezoeken, die niet altijd aan Australië gelinkt zijn. Toen wij er waren was er een tentoonstelling over schatten uit het oude Egypte.

4. Wandel over het mooiste kustpad van Sydney
In Sydney kun je geweldig mooi wandelen

Sydney heeft niet alleen een schitterende skyline, ook de kustlijn is prachtig. Hoge kliffen en scherpe rotsen worden afgewisseld met idyllische baaien. Surfers jagen op de perfecte golf en snorkelaars proberen Nemo te vinden. Langs de kust zijn goede paden aangelegd voor uren wandelplezier.

Het kustpad bestaat uit veel trappen en vlonderpaden

Een mooie en populaire wandeling is de route van Coogee naar Bondi Beach (of andersom). Deze hike is ongeveer zes kilometer lang en brengt je langs verschillende baaien. Je loopt afwisselend over boardwalks op hooggelegen kliffen en over paden grenzend aan het strand. Hoogtepunt is Bronte beach. De zee heeft hier vijftig tinten blauw en de mossen op de omliggende rotsen vijftig tinten groen. Je kunt hier zowel in zee zwemmen als in een met zeewater gevuld zwembad. Er zijn kleedruimtes en toiletten en ook is er een barretje waar je smoothies en snacks kunt kopen. Dit is een perfecte plek voor een tussenstop.

Bronte Beach

Coogee en Bondi Beach zijn allebei goed met het openbaar vervoer bereikbaar. Je kunt deze wandeling in beide richtingen lopen. Wij begonnen in Coogee om te eindigen met een duik in de Bondi Icebergs Pool, maar daarover later meer.

Budgettips voor Sydney tot 15 euro

5. Pak de ferry
Circular Quay is de centrale ferryterminal

Je kunt in Sydney op een luxe catamaran, nippend aan een glas Dom Pérignon de zon in de zee zien zakken, aanmonsteren op een speedboot met een regenponcho vanwege het water dat over je heen plenst of meevaren met een toeristische rondvaartboot. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: met de wind door je haren Sydney vanaf het water bewonderen. Hier heb je geen dure, georganiseerde tour voor nodig. Pak gewoon een van de tientallen ferries vanaf Circular Quay. Deze zijn onderdeel van het lokale openbaar vervoer en een overtocht kost omgerekend een paar euro. In- en uitchecken doe je met je creditcard.

Uitzicht op het Opera House vanaf de ferry naar Manly

Wij pakten de fast ferry naar Manly. In Manly vind je mooie stranden waar je goed kunt surfen en snorkelen. Het is er rustiger dan Bondi beach. De ferries naar Manly en andere bestemmingen varen meerdere keren per uur van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

6. Neem een duik in de Bondi Icebergs Pool
De Bondi Icebergs Pool is bijna honderd jaar oud

Het strand met haar eigen zonnebrandcrème, televisieserie en het meest Instagramwaardige zwembad van Australië: welkom op Bondi Beach. De zee is hier vooral het domein van surfers; zwemmers kunnen terecht in de Bondi Icebergs Pool.

Klaar voor een frisse duik

Dit spectaculaire aan zee gelegen zwembad heeft een prachtig uitzicht op de zee en het strand. Bij hoog water en stevige wind klotsen de golven van de pacific zo het zwembad in. Bondi Icebergs Pool dankt haar naam aan de temperatuur die het water in de winter heeft. Wij namen begin december (in de Australische lente) nadat we vanuit Coogee naar Bondi waren gewandeld een verfrissende duik. Bij een temperatuur van achttien graden was dat prima te doen. Een kaartje kost omgerekend zo’n zes euro.

Budgettips voor Sydney tot 30 euro

7. Rondleiding door het Opera House
De zeilen van het Opera House

Natuurlijk mag in het rijtje met budgettips voor Sydney het Opera House niet ontbreken. Een kaartje voor een voorstelling kost al snel honderd euro. Gelukkig kun je dit icoon ook voor veel minder geld bewonderen. Voor omgerekend zevenentwintig euro krijg je een rondleiding door de mooiste zalen en ruimtes en vertelt een gids het bijzondere verhaal over de bouw. Let op: deze rondleidingen zijn erg populair, reserveer dus van te voren een plek via de officiële site.

Je waant je op de brug van een schip

Het Opera House is niet alleen van buiten, maar ook van binnen een architectonisch hoogstandje. Het is ontworpen door de Deense architect Jorn Utzon. Hij liet zich inspireren door de zeil- en scheepvaart en dat zie je duidelijk terug. De grote witte driehoeken verwijzen naar de zeilen van een schip. De foyers hebben ramen over de hele breedte: alsof je op de brug van een schip staat. Tijdens de rondleiding bezoek je ook de concertzaal, die bekend staat als een van zalen met de beste akkoestiek ter wereld. De zaal is bekleed met houten panelen die uitwaaieren over de muren en het plafond.

De grote zaal

De bouw van het Opera House pakte veel duurder uit dan begroot. Er was zeven miljoen (Australische dollars) begroot en na enkele jaren was er al meer dan twintig miljoen uitgegeven. Ondertussen was er een nieuwe Austalische regering aangetreden die weigerde nog meer te betalen waardoor Utzon noodgedwongen de opdracht teruggaf. Australische architecten hebben de cultuurtempel vervolgens afgebouwd. Uiteindelijk kostte de bouw van het Opera House 102 miljoen dollar: dertien (!) keer meer dan begroot. In 1973 werd het Opera House door koningin Elizabeth geopend en sinds 2007 staat het op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

8. Pylon Lookout
Op ooghoogte met de Harbour Bridge

Naast het Opera House is de Harbour Bridge een ander wereldberoemd bouwwerk dat je niet mag missen. Zoals je eerder hebt gelezen kun je gratis over de brug wandelen. Voor een nog spectaculairder uitzicht bezoek je de Pylon Lookout. Deze plek bevindt zich tientallen meters boven het wegdek van de brug, vlak onder het hoogste punt van de boog. De Pylon Lookout combineert het uitzicht met een museum over geschiedenis van de bouw van deze stalen reus en bevindt zich boven een van de pijlers van de brug. Een kaartje kost 16 euro.

Vanaf de Pylon heb je goed uitzicht op The Rocks: de eerste wijk van Sydney

Het museum is klein, maar informatief. Het is leuk om aan de hand van oude filmbeelden te zien wat een monsterklus de bouw van de brug is geweest. In 1924 begon men met bouwen en op 19 maart 1932 werd hij geopend. De brug bevat maar liefst 6 miljoen met de hand geslagen klinknagels!

Een bezoek aan de Pylon is bovendien een goed alternatief voor de Harbour Bridge Climb. Dat is een wandeling waarbij je gezekerd over de boog van de brug loopt. Daar betaal je minimaal 180 euro voor, terwijl je vanaf de Pylon Lookout bijna hetzelfde uitzicht hebt voor minder dan een tiende van de prijs.

9. Buiten de deur ontbijten
Smullen van French toast bij Four ate Five

Dit lijstje met budgettips voor Sydney sluiten we af met een culinaire suggestie. Dineren in Sydney is niet goedkoop, als je toch graag buiten de deur wilt eten ga dan “uit ontbijten”. Sydney barst namelijk van de gezellige koffie/ontbijt bars waar je voor omgerekend twintig euro lekker en uitgebreid kunt eten. Het aanbod is heel afwisselend: van muffins met halloumi, toast met avocado en gepocheerde eieren tot granolabowls en french toast met vers fruit. Koffieliefhebbers opgelet: bijna alle koffietentjes sluiten al rond 14.00 uur, zorg dus dat je ’s ochtends je bakkie pleur haalt. Wij hebben heerlijk ontbeten en koffie gedronken bij Le Monde Cafe en Four ate Five

4 reacties

Annemarie 2 januari 2024 - 10:36

Hoi Esther.Leuk om te lezen en mooie foto’s. Dat ontbijt ziet er heerlijk uit😋

Antwoord
Esther van den Heuvel 2 januari 2024 - 16:01

Dankjewel, leuk om te horen! De Franse wentelteefjes waren erg lekker en ik kon de lunch ook meteen overslaan 😉

Antwoord
Jeannette Leete 4 januari 2024 - 09:35

Heel leuk om te lezen en mooie tips!
Ik krijg er zin door om ook te gaan, maar is me tich te ver 🤗. En welcome back!

Antwoord
Esther van den Heuvel 5 januari 2024 - 11:33

Dankjewel, misschien iets voor tijdens je pensioen;) het is de lange reis dubbel en dwars waard! Tot snel 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter