Hoogtepunten_van_Petra

5 hoogtepunten van Petra, Jordanië

door Esther van den Heuvel
Petra in Jordanië staat vooral bekend om twee kamelen die chillen voor een roze tempel. Maar wist je dat Petra nog veel meer te bieden heeft? Het is een complete, eeuwenoude stad met tempels, graftombes en zelfs een theater. Ook kun je er geweldige wandelingen maken door het ruige berglandschap. In deze blog neem ik je mee naar de vijf hoogtepunten van Petra.

Om te beginnen een korte introductie van Petra in zeven feiten:

  • Petra is gesticht door de Nabateeërs, een Arabisch nomadenvolk.
  • In de tweede eeuw v.Chr. was de stad het machtigst en woonden er zo’n 20.000 mensen.
  • In 106 n.Chr. werd Petra onderdeel van het Romeinse rijk.
  • Vanwege aardbevingen werd de stad rond de 7e eeuw n.Chr. verlaten.
  • In 1812 werd Petra herontdekt.
  • De eerste opgravingen startten in 1929.
  • Petra werd in 1985 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.
Oriëntatie op Petra en de belangrijkste plekken

Het is belangrijk om te weten dat Petra de oude historische stad is die je enkel kunt bezoeken met een toegangskaartje en alleen overdag geopend is. In Petra zelf kun je dus niet overnachten. De ingang voor Petra bevindt zich bij het bezoekerscentrum. Hier kun je kaartjes kopen en ook kun je er terecht voor informatie over Petra en de wandelroutes. Het bezoekerscentrum ligt aan de rand van het stadje Wadi Musa. In Wadi Musa vind je hotels en restaurants. Little Petra ligt een paar kilometer ten noorden van Wadi Musa. Het is een kleine archeologische vindplaats, een voorstad van het “grote” Petra en ook het startpunt van de backdoor trail: een van de hoogtepunten van Petra.

1. Backdoor trail
Hoogtepunten_van_Petra_afdalen_backdoor_trail
Op de backdoor trail ben je vooral aan het dalen

Hét hoogtepunt van Petra is de backdoor trail. Deze wandeling brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Petra én laat je kennismaken met de adembenemende omgeving. De backdoor trail is 12,5 kilometer lang en in te korten tot zo’n 8 kilometer. Deze route heeft drie voordelen. Ten eerste ben je vooral aan het dalen, ten tweede liggen het begin- en eindpunt op verschillende plekken en loop je dus nergens hetzelfde stuk. Een derde voordeel is dat de meeste bezoekers de route andersom lopen, waardoor je op het eerste deel van de wandeling Petra bijna voor jezelf hebt!

De backdoor trail start in Little Petra. De ingang van Little Petra is vanaf 7.00 uur geopend. Hier kun je ook een entreekaartje kopen of jouw Jordan Pass omwisselen voor een toegangsbewijs voor Petra (zie de praktische tips verderop in deze blog). Little Petra ligt behoorlijk afgelegen: neem dus vanaf je accommodatie een taxi hier naar toe. Vanaf Little Petra kun je kiezen of je het volledige stuk naar Petra loopt (zo’n 2 uur) of dat je je met een jeep een eind op weg laat brengen. Als je voor de jeep kiest, kort je de route met ruim vier kilometer in en hoef je nog maar vijftig minuten te lopen naar Petra. Voor de jeep betaal je 5 JOD (maart 2024), dit is omgerekend 6,50 euro per persoon. Wij namen zelf de jeep.

Koffietijd
Hoogtepunten_van_Petra_backdoortrail
Het canyonlandschap aan het begin van de backdoor trail

Vanaf het punt waar de jeep je afzet kronkelt het pad tussen de zandkleurige rotswanden met uitzicht op de bergen en vallei. Het is een van de weinige stukken op de backdoor trail waarbij je een aantal trappen moet beklimmen, maar dit is goed te doen. Na een half uur kom je bij een overhangende rotswand waar een lokale bedoeïene koffie en muntthee schenkt. Plof neer op het naastgelegen bankje, geniet van je drankje en het panorama op de bergen: een van de letterlijke hoogtepunten van Petra.

Van klooster tot theater
Hoogtepunten_van_Petra_Ad_Deir
Dit klooster is je eerste kennismaking met Petra

Vanaf het koffiekraampje in de bergen loop je in twintig minuten naar het klooster, de eerste bezienswaardigheid van Petra op deze route. Je wordt verwelkomt door een prachtige gevel van vijftig meter breed en veertig meter hoog in vijftig tinten beige. Dit is meteen de grootste façade van heel Petra. Hoewel de naam anders doet vermoeden was dit “klooster” vermoedelijk een tempel voor een van de vergoddelijkte koningen.

Hoogtepunten_van_Petra_Monastery_trail
Kijk niet alleen waar je je voeten neerzet, maar ook naar de prachtige omgeving

Vervolgens daal je vanaf het klooster een kleine anderhalve kilometer af (dit stuk staat bekend als de monastery trail) via honderden treden. Je wordt omringd door enorme rotswanden en de soundtrack bestaat uit mekkerende geitjes. Overal langs het pad staan stalletjes die traditionele sjaals verkopen – goedkoper dan de Hema, aldus de lokale verkoopster. Dit is het steilste stuk van de trail. Tegenliggers puffen en hijgen en vegen de zweetdruppels van hun voorhoofd. Erg fijn om dus hier af te dalen. De monastery trail eindigt bij het Basin restaurant en vanaf hier volg je de hoofdroute.

Net voorbij het Basin restaurant liggen verschillende bezienswaardigheden: stuk voor stuk hoogtepunten van Petra. Bewonder de grote tempel, die pas in 1993 werd blootgesteld, loop door de zuilenstraat (ooit de koopgoot van Petra) en bezoek de Byzantijnse kerk met vloermozaïeken. Op al deze plekken zie je veel Griekse en Romeinse invloeden.

Hoogtepunten_van_Petra_koningsgraven
De koningsgraven domineren de skyline van Petra

Aan de horizon verschijnen de indrukwekkende gevels van de koningsgraven. Klim de helling op en bewonder de gevels van dichtbij, je ontdekt steeds meer details. Je bent nog maar amper bijgekomen van deze schoonheid of je staat oog in oog met een theater. Dit amfitheater bood plaats aan achtduizend toeschouwers.

Hoogtepunten_van_Petra_theater
Musica maestro!
Op naar de schatkamer

Inmiddels heb je al verschillende hoogtepunten van Petra gezien en nu is het tijd voor het echte werk: de treasury oftewel de schatkamer. Deze wereldberoemde gevel ligt ingeklemd tussen de roze en beige rotsen en barst van de decoraties. Met uitzondering van de pilaren is er geen stukje dat niet versierd is. In de nissen staan restanten van Romeinse goden en godinnen, de bovenkant van de zuilen is versierd met druivenbladeren. Het feit dat dit architectonische meesterwerk al in 85 v. Chr. gebouwd is maakt het extra bijzonder. De treasury dankt haar naam aan de urn die op het ronde tempeltje in het midden van de bovenste verdieping staan. Deze urn zou volgens de bedoeïenen een schat bevatten!

Natuurlijk mag een foto met de beroemde kamelen niet ontbreken

Na de schatkamer vervolg je je wandeltocht door een nauwe kloof: de Siq. Je loopt tussen rotswanden van zeventig meter hoog over een pad van vier meter breed. Dit voelt als Klein Duimpje op weg naar een audiëntie met de GVR.

De zonnestralen tussen de nauwe rotswanden leveren dit soort plaatjes op

De Siq is ruim een kilometer lang. Nadat je uit deze kloof bent is het nog een klein kwartier wandelen naar het bezoekerscentrum. Vanaf hier kun je naar je hotel lopen of een taxi nemen. Wij deden ruim vijf uur over de backdoortrail, inclusief (veel) fotostops.


2. Hike naar de High Place of Sacrifice
Hoogtepunten_van_Petra
Het begin van de High Place of Sacrifice hike

Met deze korte hike bewonder je Petra vanaf grote hoogte. De naam van de trail verwijst naar de hooggelegen offerplaats die werd gebruikt voor het offeren van dieren tijdens religieuze ceremonies en dat betekent dus klimmen! Deze wandeling start tussen de treasury en het theater en is goed gemarkeerd. Het eerste deel bestaat uit een flink aantal trappen uitgehakt in de rotsen. Na iedere bocht wordt het uitzicht weidser.

De koningsgraven vanaf het hoogste punt van de trail

Eerst zie je alleen de koningsgraven, maar een stukje verder kijk je helemaal uit over de grote tempel en de zuilenstraat. In ruim een half uur loop je naar de heilige offerplaats voor een fantastisch uitzicht op een groot deel van Petra.

Hoogtepunten_van_Petra_graf_Romeinse_soldaat
Uitzicht op de vallei en het graf van de Romeinse soldaat

Op de terugweg kun je ervoor kiezen om (een deel van) de Wadi al Farasa trail te lopen. Je daalt dan helemaal af naar de Farasa vallei en komt uit bij het Basin Restaurant, dit stuk is drie kilometer. Vanaf daar is het nog vier kilometer terug wandelen naar het bezoekerscentrum (via de hoofdroute). Wij liepen zelf een deel van deze route tot het uitzicht op het graf van de Romeinse soldaat en liepen via de High Place of Sacrifice weer terug.


3. Bezoek de Siq & Treassury ’s ochtends vroeg
Hoogtepunten_van_Petra_Siq
Zet de wekker op tijd om te genieten van de rust en het mooie licht

Petra is ontzettend populair. Wil je de drukte vermijden en de hoogtepunten van Petra fotograferen in het mooiste licht? Wandel dan ’s ochtends vroeg in het gouden uur (het eerste uur na zonsopkomst) vanaf het bezoekerscentrum via de Siq naar de Treasury en terug. Je volgt zo dezelfde als Johan Ludwig Burckhardt toen hij in 1812 Petra ontdekte. Omdat je weinig andere bezoekers tegenkomt voel je je ook zelf nog een beetje een ontdekkingsreiziger. De pastelkleuren en ronde vormen van de Siq deden ons erg denken aan de Quebrada de las Señoritas canyon in de Argentijnse Andes.

Hoogtepunten_van_Petra_Siq
Prachtige ronde rotsen in de Siq

Het vroege ochtendlicht maakt de kleuren in de Siq bovendien nog intenser en is de korte nacht meer dan waard. De totale afstand bedraagt vijf kilometer en deze wandeling is daarom prima geschikt als ochtendommetje. Petra is vanaf 6.00 uur geopend.


4. Bezoek het Petra Museum
Hoogtepunten_van_Petra_museum
In het Petra Museum leer je meer over de bijzondere geschiedenis van Petra

Wanneer en door wie is Petra gebouwd? Waarom was de stad zo rijk? Wat veroorzaakte het verval? En hoe is Petra herontdekt? Antwoord op deze vragen krijg je in het Petra Museum. Een compact en laagdrempelig museum waar je de historische hoogtepunten én dieptepunten van Petra ontdekt.

De gebouwen in Petra waren ooit gedecoreerd met dit soort beelden

Bovendien vind je hier ook voorwerpen en beelden die in Petra zijn opgegraven, maar te kwetsbaar zijn om in de open lucht tentoongesteld te worden. Denk bijvoorbeeld aan een olifantenkop die oorspronkelijk op een zuil van de grote tempel stond of een karakteristieke mannenhoofd met een flinke krullenbos. Je krijgt zo een nog betere indruk van de stad en haar culturele rijkdom. Het Petra Museum ligt naast het bezoekerscentrum en is gratis toegankelijk. De meeste bezoekers besteden een half uur tot een uur in dit museum.

5. Slapen in een bubbel
Hoogtepunten_van_Petra_bubble_hotel
Onze kamer in het Seven Wonders Luxury Camp

In stijl bijkomen van de hoogtepunten van Petra doe je door een nachtje te slapen in een “bubbel”. Deze luxe bolvormige glampingtenten hebben een groot panorama-raam met uitzicht op de roze bergen. Het is ontzettend gaaf om vanuit je bed te genieten van de zonsondergang en sterrenhemel in dit spectaculaire landschap. Eerder overnachtten we ook al eens in een tent in de Marokkaanse Sahara. Glamping is erg leuk voor de afwisseling!

Hoogtepunten_van_Petra_bubble_hotel
Veel glampings liggen tussen de rotsen van Little Petra

De luxe tenten beschikken over een eigen douche en toilet en vaak is er buiten ook nog een zitje. Ontbijt en diner wordt in buffetvorm geserveerd in een grote eettent. Je kunt ’s avonds dus lekker bij je accommodatie blijven. De meeste van deze bubble “hotels” bevinden zich in de vallei vlakbij bij Little Petra en zijn daardoor een perfecte uitvalsbasis voor de backdoor trail. Wij verbleven in Seven Wonders Luxury Camp.


Praktische tips:
Koop de Jordan Pass

De Jordan Pass is een toeristenpas die je gratis toegang geeft tot heel veel bezienswaardigheden in Jordanië. Naast Petra kun je ook de Romeinse stad Jerash en de citadel van Amman gratis bezoeken met deze pas . Ook hoef je, mits je deze pas vóór je aankomst in Jordanië koopt, geen visumkosten meer te betalen. Dankzij de Jordan Pass bespaar je dus veel geld. Je kunt de pas eenvoudig online kopen. Er zijn drie soorten Jordan passen te koop. De Wanderer pass kost 70 JOD (ca 90 euro) en hiermee krijg je één dag toegang tot Petra. De Explorer pass kost 75 JOD (ca 97 euro) en hiermee krijg je twee dagen toegang tot Petra. De Expert pass kost 80 JOD (ca 104 euro) en geeft je drie dagen toegang tot Petra.

Je haalt de kosten van deze pas er sowieso uit; je hoeft namelijk geen 40 JOD (ca 52 euro) voor je visum te betalen en ook is de toegang tot Petra inbegrepen. Om je een idee te geven: een regulier dagticket voor Petra kost 50 JOD (ca 65 euro) en voor twee dagen betaal je 55 JOD (ca 71 euro) per persoon. Tel daarbij de kosten van het visum op en je bent veel voordeliger uit met de Jordan Pass. Neem de uitgeprinte versie mee naar Jordanië. In Petra ga je naar het bezoekerscentrum of Little Petra en krijg je op vertoon van de Jordan Pass je entreekaart.


Verblijf twee nachten

Trek twee dagen uit voor je bezoek aan de hoogtepunten van Petra. Er is veel te zien en je kunt het net wat relaxter aandoen dan wanneer je alles in een dag wilt zien. Ook heb je zo meer tijd om een extra wandeling te maken en van het spectaculaire landschap te genieten. Wij sliepen een nachtje in het Seven Wonders Luxury camp en hebben daarnaast een nachtje overnacht in een hotel in Wadi Musa, het stadje dat naast Petra ligt. In Wadi Musa vind je veel restaurants. Wij hebben erg lekker gegeten bij Elan Restaurant, een plek die populair is bij zowel toeristen als locals.

Laat een reactie achter