Regenboogbergen, oogverblindende zoutvlaktes en eindeloze cactusvalleien: de Argentijnse Andes beschikt over een van de meest afwisselende landschappen ter wereld. Tel daarbij op de historische stadjes en traditionele dorpen op en je hebt de perfecte ingrediënten voor een geweldig roadtrip. In deze blog deel ik de vijf mooiste stops voor jouw roadtrip door de Argentijnse Andes vanuit Salta.
1. Salta
Start je roadtrip door de Argentijnse Andes in Salta. Salta is makkelijk te bereiken vanuit verschillende Argentijnse steden waaronder Buenos Aires. Ook vind je hier veel autoverhuurbedrijven. Salta is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en zo’n vijfhonderd jaar geleden door de Spanjaarden gesticht. De stad telt ruim 600.000 inwoners. Trek één dag uit voor het ontdekken van de belangrijkste bezienswaardigheden in deze gezellige stad.
Het Plaza Mayor is het kloppende hart van Salta. Aan dit plein grenzen mooie oude koloniale gebouwen waar nu horeca, winkels en musea in gevestigd zijn. Wanneer je Salta bezoekt, zorg dan voor voldoende ruimte in je koffer. Ze verkopen hier namelijk prachtige poncho’s. Op het plein flaneren stelletjes tussen de palmbomen, rennen kleine kinderen achter duiven aan en delen tieners verse popcorn met hun besties. Koop een ijsje bij Lucciano’s, ga op een bankje zitten en observeer het lokale leven.
Ook de belangrijkste bezienswaardigheid van Salta ligt aan het plein: het archeologisch museum van het hooggebergte. Het museum beschikt over een bijzondere vondst: drie eeuwenoude Inca-mummies. Dit zijn mummies van kinderen die in de zestiende eeuw tijdens een speciale ceremonie werden geofferd door de Inca’s. De “uitverkoren” kinderen, de mooiste en sterkste, gingen eerst op reis naar Inca-hoofdstad Cusco en namen daar deel aan allerlei feestelijke ceremonies. Tot zover het gezellige deel.
Naar de top van de vulkaan
Na terugkomst maakten de kinderen een zware en lange tocht naar de Llullaillacovulkaan op 6739 meter hoogte zodat ze zo dicht mogelijk bij de goden werden gebracht. Bedwelmd door alcohol, coca en de ijle lucht werden ze bewusteloos begraven. Drie van deze geofferde kinderen zijn in 1999 teruggevonden en in het museum in Salta te zien.
Vanwege de koude en droge lucht zijn de lichamen van de kinderen zeer goed geconserveerd. De archeologen die deze vondst deden dachten eerst dat de kinderen nog sliepen. Een bizar en indrukwekkend verhaal. Vanwege de kwetsbaarheid worden de mummies afwisselend getoond. Tijdens je bezoek kun je daarom een van de drie mummies zien. Ook kun je voorwerpen bekijken die samen met de kinderen zijn begraven.
Bijkomen van alle indrukken doe je bij bar-restaurant Patio San Francisco. Patio San Francisco heeft een fijn terras met lekker eten en drinken, uitzicht op een gekleurde kerktoren en is geopend van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.
2. De regenboogberg van Hornocal
Natuurlijk hoort een bezoek aan het hooggebergte bij jouw roadtrip door de Argentijnse Andes. Een van de mooiste bergketens ligt bij Hornocal. Hier vind je op ruim vierduizend meter hoogte een veertienkleurige regenboogberg. Vanaf Salta rijd je in een kleine vier uur naar Humahuaca: het dichtstbijzijnde dorpje bij Hornocal. Met name de laatste anderhalf uur rijd je door prachtige landschappen. De weg kronkelt langs grillige rood-bruine bergen die grenzen aan een groene rivierbedding waar koeien, geiten en ezels grazen. Het doet ons denken aan Marokko. Wil je jezelf verse geitenkaas of een cactus cadeau doen, stop dan bij een van de boerderijen grenzend aan deze weg.
Humahuaca is een dorpje met huisjes geschilderd in pasteltinten. Je struikelt hier over de souvenirshops en helaas ook over de lokale dronkaards. Vanuit Humahuaca is het nog zo’n 45 minuten met de auto over een onverharde weg naar de mirador van Hornocal. Vanaf het dorp kun je tegen betaling mee met een jeep. Wij reden zelf. Als je rustig rijdt is dit goed te doen. Er rijdt ook best wat ander verkeer, mocht je onderweg pech krijgen is er ongetwijfeld een aardige Argentijn die je wilt helpen.
Let onderweg ook goed op of je dieren ziet. Wij zagen groepjes vicuña’s, het kleinere zusje van de lama. Ook heb je onderweg fanatastich uitzicht op de omgeving en de weg die je al hebt afgelegd.
Eindelijk boven
Net voor de mirador rijd je langs een toegangspunt. Hier krijg je nog de laatste instructies mee hoe om te gaan met de hoogte. Op 4350 meter hoogte zit er namelijk flink wat minder zuurstof in de luncht. De belangrijkste tips: drink veel water, doe het rustig aan en smeer je goed in. Vijf minuten later is het zover: je arriveert bij de Mirador van Hornocal.
Het is hier letterlijk en figuurlijk adembenemend. Wat een prachtige plek. Van lichtroze en roest-rood tot dennengroen, gebroken wit en hopjesvla-bruin. Of de berg echt veertien verschillende kleuren telt weet ik niet, maar het komt zeker in de buurt. Vanuit de mirador kun je een pad volgen van een kleine kilometer om nog dichter bij de berg te komen. Mocht je in ademnood komen dan kun je in een speciale tent op de parkeerplaats extra zuurstof bijtanken. Natuurlijk zijn er ook andere bezoekers, maar van massatoerisme is zeker nog geen sprake. Fijn om deze plek (bijna) voor jezelf te hebben.
Als je voor of na afloop van je bezoek aan Hornocal nog even een koffie- of lunchstop wilt maken of wilt overnachten, doe dat dan in het dorpje Tilcara. Tilcara ligt dertig kilometer ten zuiden van Humahuaca. Tilcara heeft een uitgebreider aanbod aan voorzieningen dan Humahuaca. Eet een taartje met apfelstrudel bij La Casa de Champa en shop authentieke souverirs bij NOA. Vanuit Tilcara kun je ook prima naar de volgende twee stops rijden.
3. De roze canyon Quebrada de las Señoritas
Op zo’n vijf kwartier rijden van Hornocal en tussen de dorpjes Humahuaca en Tilcara ligt het gehucht Uquía. Hier kun je een van de mooiste canyons van de Argentijnse Andes bezoeken: de Quebrada de las Señoritas.
Rijd het dorp door, langs de begraafplaats, de heuvels in. Op het moment dat je Walter White’s camper verwacht inclusief een paar verroeste vaten zoutzuur bereik je een houten huisje van waaruit de tochten naar de canyon starten. Voor een paar euro neemt een lokale gids je mee op een tour. Je kunt kiezen voor een grote tour (ruim drie uur) of kleine tour (ongeveer anderhalf uur). Wij kozen voor de kortere variant en die was erg mooi.
De gids spreekt enkel Spaans, maar om van de prachtige omgeving te genieten hoef je geen talenknobbel te hebben. Het eerste deel loop je door een soort woestijnvlakte met cactussen omringd door rode rotsen. Het voelt alsof je vanuit de Argentijnse Andes plots naar het Amerikaanse wilde westen wordt geteleporteerd. Tussen twee rotsen zie je een smalle opening en daar begint de wandeling door de kloof.
Als een ontdekkingsreiziger op zoek naar de laatste verborgen Inca-schat wandel je vervolgens tussen de terracottakleurige rotswanden van wel twintig meter hoog. Soms scherp, dan juist weer rond: de rotsen hebben meer verschillende vormen dan een gemiddelde Barbapapa-familie. Wat een magische omgeving! Uiteindelijk kom je bij een ingesloten ruimte die vanwege de vorm het amfitheater wordt genoemd. De akoestiek is hier erg goed en de Argentijnen uit onze groep zingen een paar nationale smartlappen. De korte route eindigt hier en je loopt via dezelfde route als op de heenweg terug naar het beginpunt.
4. De zoutvlaktes: Las Salinas Grandes
Op 3450 meter hoogte vind je de Salinas Grandes, met een oppervlakte van 212 km2 is dit een van de grootste zoutvlaktes ter wereld. Salinas Grandes is een unieke plek die je, tenzij je de zoutvlaktes in Bolivia of Chili al hebt bezocht, niet mag overslaan.
Salinas Grandes ligt op een kleine twee uur rijden vanaf de Quebrada de las Señoritas. Het laatste deel van de route rijd je over een van de mooiste bergpassen van de Argentijnse Andes: de Lipanpas. Nadat je deze pas over bent schittert het witte zout onder de blauwe hemel je tegemoet. Het woord ‘oogverblindend’ is op deze plek uitgevonden.
Je kunt deze witte woestijn alleen onder leiding van een gids bezoeken. Ook hier speekt de gids enkel Spaans dus wanneer voor jou “no hablo español” geldt, lees dan vooraf wat over deze plek en geniet van het uitzicht.
Informatief en hilarisch
De bezoeken starten vanaf de parkeerplaats. Met je eigen huurauto rijd je over de zoutvlakte achter de gids aan en maak je twee keer een stop. Op de eerste plek vertelt de gids over het ontstaan van deze natuurlijke bron en de manieren waarop het zout gewonnen wordt. De grond bestaat uit geometrische patronen van zout afgewisseld door kleine, gegraven, kanaaltjes gericht op het winnen van zout. Dit surrealistische landschap is ook dé plek voor het maken van maffe mindfuck-foto’s. De gidsen weten precies hoe ze het perfecte plaatje kunnen maken en dat levert hilarische kiekjes op.
De tweede plek die je bezoekt is een stuk poreuzer met veel gaten in de grond de zogenaamde ojos (ogen); hier zie je de zoutkristallen onder water liggen. Deze gekleurde poelen doen denken aan de vulkanische meren van Yellowstone.
Salinas Grandes ligt erg afgelegen. Het enige restaurant in de buurt bevindt zich op tien minuten rijden. Gelukkig kun je je honger of lekkere trek stillen met de versgebakken empanada’s en tortilla’s van de stalletjes op de parkeerplaats.
5. Nationaal Park Los Cardones
In het hart van de Argentijnse Andes tussen de stad Salta en het dorpje Cachi ligt het Nationaal Park Los Cardones. Cardones betekent cactus en drie keer raden welke plant je hier in grote getale aantreft. Het park bestaat uit beige, oranje en lichtbruingekleurde bergen en canyons en uitgestrekte valleien begroeid met cactussen. Los Cardones is niet alleen bij mensen, maar ook bij guanaco’s (familie van de lama) erg geliefd. Deze dieren zul je onderweg zeker tegenkomen!
Je ontdekt dit park het beste door de deels onverharde Route 33 tussen Salta en Cachi te rijden. Onderweg vind je veel miradors waar je van het uitzicht kunt genieten. Wil je meer weten over de cactussen stap dan uit bij de mirador van de geheimen van de cactus. Hier leer je dat een cactus maar een paar centimeter per jaar groeit. Sommige exemplaren zijn wel vier meter hoog; die bestonden dus gewoon al in de negentiende eeuw.
Wandelmogelijkheid
Als je wilt wandelen in het nationale park kun je dat doen bij Valle Encantado. Net voorbij mirador Cuesta del Obispo neem je een zijweg naar beneden en na zo’n tien minuten bereik je de vallei. Valle Encantado is een van de weinige plekken, zo niet de enige, waar je een gemarkeerde wandelroute vindt. De wandelroute is enkele kilometers lang en je wandelt hier tussen de grillige rotsblokken met groengele grassen Het ruige landschap doet denken aan de Schotse hooglanden. Bij Valle Encantado staan ook bankjes waar je kunt picknicken tussen de runderen.
Vanuit deze plek rijd je via de eindeloze cactusvalleien in een uurtje naar het witte dorpje Cachi. Dit is een authentiek en gezellig dorpje met overnachtingsmogelijkheden. Wij verbleven zelf in de sfeervolle B&B Casa del Tejedor.
5 reacties
Weer leuk geschreven leuke tips je krijgt er zin in.
Heel leuk om dit te lezen, Esther. Je ziet heel veel moois!
Wat leuk om te horen! En we genieten inderdaad enorm van alle prachtige plekken, fijn om dat via deze blog te kunnen delen 🙂
Wow geweldige fotos, en wat een surrealistische natuur (vanuit de Hollandse bril bekeken). Ontzettend gaaf om te lezen
Dankjewel, de Andes is echt zo’n fantastisch mooi en afwisselend gebied, leuk dat het ook zo overkomt!