Uitzicht Grand Prismatic Spring Yellowstone

Met deze 8 tips haal jij het meeste uit je bezoek aan Yellowstone

door Esther van den Heuvel

Voor veel reizigers is het gigantische Yellowstone National Park slechts een tussenstop op hun roadtrip door de VS. Travelholic geeft je 8 tips om tijdens jouw korte verblijf alle hoogtepunten van dit park te zien.

Briesende bizons en borrelende bronnen, groene glooiende Teletubbie-valleien en ruige canyons. Yellowstone heeft het allemaal! In dit oudste nationale park ter wereld leven meer dan 200 verschillende diersoorten waaronder duizenden bizons en honderden beren. Ook vind je hier dankzij de vulkanische activiteit meer dan 500 geisers. Yellowstone moet je bezocht hebben voordat jouw reisavonturen zich beperken tot Rijnreisjes voor senioren. Lees snel verder en ontdek hoe je in een paar dagen zoveel mogelijk van het park kunt zien.

TIP 1: Verblijf IN het park

Verblijf in het park en je bent de files voor!

Yellowstone is groot, héél groot. Met een oppervlakte van 9000km2, is het park groter dan de provincies Noord-, Zuid-Holland, Utrecht én Flevoland bij elkaar. Om vanaf de ingang bij de belangrijkste bezienswaardigheden te komen ben je minstens 1,5 uur onderweg! Kies daarom voor een verblijf IN het park. Zo voorkom je dat je eerst uren in de file staat en het park pas binnen rijdt wanneer de bizons al aan hun siësta zijn begonnen.

Er zijn hotels en campings op acht verschillende plekken en je kunt online reserveren. Houd er, als je gaat kamperen, rekening mee dat de temperatuur zelfs in hartje zomer ’s nachts naar enkele graden boven nul daalt. Om ongewenst berenbezoek in je tent te voorkomen is het belangrijk dat je je voedsel in speciale anti-berencontainers bewaart. Op de site van Yellowstone lees je meer over deze en andere maatregelen voor kamperen in berengebied.

TIP 2: Boek je verblijf op tijd
Canyon Lodge verblijf Yellowstone

De Canyon Lodge: een combinatie van landhuis en blokhut

Bezoek je Yellowstone in het hoogseizoen? Boek je accommodatie dan minimaal 10 maanden van te voren. Het klinkt bizar, maar daarna heb je weinig keus. Wij waren er vroeg bij en verbleven in de lodges bij Canyon Village.

De Canyon Lodge is een groot hotel met vrij kleine, maar nieuwe kamers. Fijn om hier bij te tanken na lange wandelingen. Hét grote voordeel van deze locatie is de ligging in het midden van het park. Hierdoor bereik je de meeste bezienswaardigheden binnen een uur.

De Canyon Lodge ligt naast de Grand Canyon of the Yellowstone

TIP 3: Sta vroeg op
Bizons Yellowstone

Ontbijten tussen de bizons

In Yellowstone sla je uitslapen over. De meeste dieren zijn vroege vogels en liggen overdag voor pampus. Wij toerden ’s ochtends door de Lamar vallei, ook wel bekend als ‘de Serengeti van Noord-Amerika’. Rond 8.00 uur zagen we er honderden dieren. Tijdens een rit in de avondschemering slechts enkele.

Ook als je niet op wildlifejacht gaat maar de geisers wilt bezoeken is een vroege start handig. Er zijn dan namelijk nog genoeg parkeerplaatsen vrij. Zeker in het hoogseizoen ben je ’s middags veroordeeld tot rondjes rijden over de parkeerplaats, net zo lang tot er een plekje vrij komt.

TIP 4: Bezoek overdag een bezoekerscentrum
Bezoekerscentrum Yellowstone

De bezoekerscentra van Yellowstone zijn leuk en leerzaam

Als je ’s ochtends lekker actief bent geweest is het interessant om ’s middags een van de vele bezoekerscentra te bezoeken. Dit zijn leuke, toegankelijke én interactieve musea over Yellowstone, waar je van alles leert over deze unieke plek. Ze zijn bovendien nog gratis ook!

TIP 5: Vraag het de ranger
Ranger service Yellowstone

Maak gebruik van de kennis van de Rangers!

Wist je dat Yellowstone ook ‘lifeguards’ heeft? Hoewel ze hun rode zwembroek met six pack verruild hebben voor een groene boswachterbroek met bescheiden bierbuik, zijn ze ook hier van levensbelang. De ranger weet namelijk precies waar de beren zich te dicht bij de wandelpaden bevinden en welke paden dus zijn afgezet. Ze vertellen je ook waar je de grootste kans hebt op een ‘veilige’ rendez-vous met Mr. Grizly himself.

Daarnaast helpen ze je bij het kiezen van de juiste hike uit de 1800 kilometer aan wandelroutes. Wil je een lichte of zware wandeling, ben je op zoek naar coyotes of elanden of ga je juist voor de vulkanische activiteit? De rangers matchen jouw wensen met de juiste trail.

Bij de bezoekerscentra zijn speciale rangerbalies, waar je al je vragen kunt stellen. Ook zijn er iedere dag korte en gratis(!) groepswandelingen samen met een ranger. De vertrekpunten en tijden staan in de parkkrant die je krijgt bij de ingang.

TIP 6: Investeer in een verrekijker en telelens
Beer Yellowstone

Met dank aan verrekijker en telelens

Yellowstone is geen dierentuin waar beren en wolven op 10 meter afstand van jou rustig hun vacht aan het schoonlikken zijn in afwachting van hun volgende maaltijd van thuisbezorgd.nl. Nee, de beesten hier zijn wild, onvoorspelbaar en dus gevaarlijk. Wil jij je bezoek na kunnen vertellen houd dan afstand! Voor groot wild (zoals beren) geldt dat er minimaal 100 yards (91 meter) tussen jou en het dier moet zijn.

Om toch te kunnen zien wat de beer daar in de verte allemaal uitspookt en of er misschien nog jongen in de buurt zijn is een goede verrekijker een absolute must. Wij namen de Voyager van Bynolyt mee. Een kleine en lichte verrekijker, die je makkelijk kunt scherpstellen. Het fotograferen van beren en ander wild doe je uiteraard met je telelens. Als we de beer op de foto met onze gewone lens hadden gefotografeerd was hij slechts een bruine pixel geweest.

TIP 7: Huur fietsen bij Old Faithful
Upper Geyser Basin_Yellowstone

Een van de 28 actieve geisers in het Upper Geyser Basin

Yellowstone’s bekendste geiser is Old Faithful. Deze oude baas spuit iedere negentig minuten tot wel 32 duizend liter water de lucht in. Old Faithful ligt in het Upper Geyser Basin, een gebied met bijna dertig geisers en thermische poelen. Borrelende bronnen, sissende stoom en poeltjes in alle kleuren van de regenboog. Ik vond de geysers in IJsland al heel bijzonder, maar hier voel je echt dat je op een supervulkaan staat!

Morning Glory Pool Yellowstone

De Morning Glory Pool

Het Upper Geyser Basin is, net als alles in Yellowstone, erg groot: van Old Faithful is het een kleine twee kilometer lopen (en terug) naar de beroemde Morning Glory Pool.

Omdat wij er die dag al de nodige stappen op hadden zitten (we hadden ’s ochtends al een paar uur gewandeld in Grand Teton National Park) was ik jaloers op de toeristen die zo slim waren om dit gebied met de fiets te verkennen. Die kun je huren bij de Old Faithfull Snow Lodge. Het grootste deel van het fietspad loopt parallel aan het wandelpad. Onderweg staan fietsbeugels waar je je fiets kunt parkeren om de bronnen van dichtbij te bekijken.

TIP 8: Wissel de toeristenpolonaise af met rustigere trails
Norris Geyser Yellowstone

‘Gezellig’ mee met de toeristenpolonaise…

In het hoogseizoen is het op de boardwalks bij het Norris Geiser Basin en eerder genoemde Upper Geiser Basin een lange toeristenpolonaise. Best logisch, want de paden brengen je bij de meest actieve en grootste geisers. Ook zie je er meertjes in psychedelische kleuren waar grootgebruiker Ozzy Osbourne jaloers op is. Deze letterlijke en figuurlijke hotspots mag je niet overslaan.
Dit geldt ook voor de Fairy Falls hike die je een prachtig uitzicht geeft op de Grand Prismatic Spring: de azuurblauwe bron met een goudgeel en koperkleurig aureool: AMEN!

Grand prismatic spring Yellowstone

Sommige toeristische hotspots mag je niet overslaan

Het zal je niet verbazen dat het wildlife zich op deze mooie, maar drukke plekken vooral beperkt tot brutale eekhoorns.
Als je liever berenpoep ruikt in plaats van toeristenzweet, wilt speuren naar sporen van bizons en niet naar de muffinkruimels van een dreinende peuter, kies dan voor de wat langere en rustigere hikes.

Yellowstone River Picnic Area Trail

Yellowstone River Picnic Area Trail

Zo’n wandeling maakten wij bij de Yellowstone River Picnic Area Trail, net voorbij Tower Junction. Een route van een kleine 6 kilometer waarbij je deels over een bergkam loopt. Aan de ene kant heb je uitzicht op het kolkende water van de Yellowstone Canyon en haar ruige rotsen. Aan de andere kant ligt de groene Lamar Valley waar zelfs in augustus nog veel bloemen bloeien. Dat betekent heerlijke geuren en fladderende vlinders. Tijdens deze wandeling kwamen we meer dieren dan mensen tegen. We zagen bizons, herten en zelfs een beer!

Bizon Yellowstone

Bi(j)zondere meet & greet

Een andere tip is de Beaver Ponds Trail bij mammoth hot sprints. Op deze wandeling loop je tussen de bossen naar een aantal meertjes die populair zijn bij bevers en groot wild. De trail is bekender en populairder dan de picknicktrail, maar daar trokken de dieren zich tijdens onze hike (nog) niets van aan. Wij zagen een hert met haar jongen, een gewei met eland 😉 en stonden oog in oog met een uil.

Herten beaver ponds trail Yellowstone

Liefde op het eerste gezicht

Dit waren mijn acht tips voor Yellowstone. Ben jij van plan om het park te bezoeken en heb je nog vragen? Stel ze hieronder!

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk