Vijf gratis (!) hoogtepunten van New York

door Esther van den Heuvel

New York duur? Tja, de reis er naar toe, het verblijf en de fooiencultuur nemen een flinke hap uit je reisbudget. Gelukkig zijn er in the city that never sleeps ook genoeg gratis bezienswaardigheden. Travelholic zet de vijf meest bijzondere op muzikale wijze voor je op een rij.

 

1. Take a walk on the wild side – Wandelpad de High Line

High Line New York

Ontdek het hoogste park van New York.

Neem de metro naar het Meatpacking district en ontdek de high line; een oude goederenspoorlijn omgetoverd tot groene wandelstrook. Sinds 2014 slingert ‘de high line’ bijna 2.5 km tussen moderne kantoren en oude pakhuizen door. In het midden en aan de zijkant van het pad vind je bloembedden en grasperken. Omdat het pad hoog ligt biedt het unieke doorkijkjes in de levendige omgeving.


2. Starry starry night
– Museum of Modern Art

Starry Night New York

Droom weg bij Van Gogh’s sterrennacht.

Dit meesterwerk is tentoongesteld in het wereldberoemde Museum of Modern Art (MoMA). Normaal betaal je al gauw 20 euro voor een bezoekje, maar op vrijdagavond is het he-le-maal gratis. Natuurlijk resulteert dit wel in de nodige wachtrijen; zorg dus voor voldoende tijd en een flinke dosis geduld. Ben je eenmaal binnen, dan is de sterrennacht al van een afstand te herkennen door de permanente security. Je wordt spontaan trots op Nederland. Klaar met het bewonderen van Vincent? Ga dan nog even langs de popart afdeling gevuld met soepblikken en Marilyns: leuk om in plaats van een replica eindelijk eens het origineel te zien.


3. I’m gonna be a part of it: New York, New York 
– Roosevelt Island Tramway

Roosevelt Island Tramway New York

Maak een ritje in de Roosevelt Island Tramway.

Een kabelbaan die Manhattan verbindt met jawel Roosevelt Island en gewoon toegankelijk is met een metrokaartje. Vanuit de gondel (een soort skicabine) geniet je van een geweldig uitzicht op Manhattan. Nog maar weinig toeristen weten de weg naar deze hidden gem te vinden ( E 59th St & 2nd Avenue) waardoor je je tussen alle pendelende locals echt even ‘a part of it’ voelt.


4. In a New York minute (everything can change)
– 9/11 Memorial

9/11 memorial New York

Bezoek het indrukwekkende 9/11 herdenkingsmonument.

Op de plek waar voorheen de Twin Towers stonden bevinden zich nu twee enorm grote en diepe bassins. Langs de zijkanten hiervan stort het water de diepte in. Sommige Amerikanen denken dat deze ‘watervallen’ een verwijzing zijn naar de ingestorte torens of de vele tranen die hiermee gepaard gingen. De architect, Michael Arad, zegt dat het water beweging symboliseert en daardoor juist symbool staat voor het leven. In de randen van de bassins zijn de namen van de bijna drieduizend slachtoffers gegraveerd. Het monument is groot qua omvang en tegelijkertijd groots in ingetogenheid. Bijzonder.


5. Take me to church
– St. Paul’s Chappel

St. Paul's Chappel New York

Kom tot bezinning in de oudste kerk van Manhattan.

In het hartje van het financial district, op loopafstand van het 9/11 herdenkingsmonument, vind je St. Paul’s chappel. Deze kerk is gebouwd in 1766 en overleefde de grote brand van 1835 waarbij een groot deel van de omliggende gebouwen werd verwoest. De kerk heeft hieraan haar bijnaam ‘The little chappel that stood’ te danken. Na 9/11 was St. Pauls enkele maanden een toevluchtsoord voor de reddingswerkers. In een indrukwekkende en persoonlijke expositie wordt teruggeblikt op de gebeurtenissen van 2001. Ervaar de indringende sfeer en sta stil bij de onvoorstelbare impact van de aanslagen.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk