Milleniumpark_Chicago

Chicago: de perfecte stedentrip

door Esther van den Heuvel

’s Ochtends maak je een selfie met Warhol’s Marilyn Monroe, ’s middags drijf je op een donut in Lake Michigan. ’s Avonds moedig je een honkbalclub aan die jarenlang gebukt ging onder de vloek van de geit terwijl je smult van een Chicago dog, een hotdog zónder ketchup. Welkom in Chicago!
Travelholic geeft je zes redenen voor een stedentrip naar de derde stad van Amerika.

1. De skyline van Chicago is fe-no-me-naal
Chicago_Rivercruise

Alle bouwstijlen vanaf 1880 tot nu vind je terug in Chicago’s skyline

In Chicago, de geboorteplaats van de wolkenkrabber staan vier van de acht hoogste gebouwen van de VS. Je vind hier hypermoderne kantoorkolossen, maar ook veel elegante art-deco-architectuur. Uniek is de Tribune Tower waarin stenen uit de Chinese Muur, de piramide van Cheops én de maan zijn verwerkt. De blinkende Trump Tower staat naast de neogotische Wrigley Building waar Quasimodo zijn pied-à-terre heeft.

Chicago Rivercruise_Trumptower

De Trump tower en de neogotische Wrigley building

Je kunt de skyline het beste ontdekken tijdens een boottocht over de laguneblauwe Chicago River. Met het enthousiasme van Churandy Martina wijzen de gidsen je op unieke details, vertellen ze over de verschillende bouwstijlen en spotten ze bekende Amerikanen voor je: ‘Look over there, Donald Draper is waving at you’ 😉

Chicago uitzicht vanaf Lake Michigan

Chicago vanaf Lake Michigan

De tocht begint bij de Trump Tower en voert via de ‘maiskolven’ van Marina City naar de Willis Tower, beter bekend onder zijn oude naam: de Sears Tower. Deze reus is met 442 meter het hoogste gebouw van Chicago. Ter afsluiting vaar je een stukje op Lake Michigan waar je wordt getrakteerd op een uitzicht op de skyline. Of je nu kort of lang in Chicago bent: stap aan boord en geniet!

2. Je kunt Chicago prima met de fiets verkennen
Fietsen_Skyline_Chicago

Uitzicht op de skyline vanaf de Navy Pier

Fietsfans aller landen, verenigt u! Chicago beschikt over een kleine 400 kilometer aan fietspaden en fietsstroken. Een aanrader is de lakefront trail van 25 kilometer langs Lake Michigan en de stadsstranden. Deze tocht biedt fantastisch uitzicht op de skyline en het enorme meer van 516 km lang en 200 km breed. Wij fietsten deze route tot Lincoln park. Hier geen loeiende sirenes zoals in het centrum en gestreste, met klotsende koffiebekers rennende yuppen. Wel vind je er  veel wandelpaden, een stadsboerderij en een gratis (!) dierentuin: de Lincoln Park Zoo.

Chicago Lincoln park

De groene oase die Lincoln Park heet

Wij bezochten de botanische tuin in Lincoln park: de Lincoln Park Conservatory. Deze tuin is al meer dan 125 jaar oud en bevindt zich in een oude Victoriaanse kas. De kas lijkt rechtstreeks uit de achtertuin van Buckingham Palace afkomstig. Je wandelt hier langs metershoge palmen en exotische planten met namen als Picasso’s paintbrush. Vanuit Lincoln Park fietsten we in een half uur naar het Millenniumpark in het centrum van de stad.

Praktische tips voor fietsen in Chicago
Voor korte ritjes van maximaal 30 minuten kun je het beste gebruikmaken van Divvy, een geautomatiseerd verhuursysteem met 300 verhuurpunten door de hele stad. Wil je net als wij een grotere tocht maken dan ben je goedkoper uit bij een reguliere verhuurder. Voor 30 euro huur je bij Bike and Roll een fiets voor 1 dag. Dit bedrijfje heeft vestigingen bij de Navy Pier en het Millenium Park.

3. Chicago beschikt over een verzameling wereldberoemde meesterwerken
Bedroom_Van Gogh_Art Institute Chicago

Vincents slaapkamer

Je vergapen aan de beste surfgolf ter wereld, binnen gluren in de slaapkamer van Van Gogh of mediteren naast een Boeddhabeeld: het kan allemaal in het Art Institute of Chicago. In dit museum trekt de hele culturele wereld(geschiedenis) aan je voorbij: van Griekse adonissen tot de popart-portretten van Jacky Kennedy en Marilyn Monroe.

Pop art_Chicago art institute

Het museum is het op een na grootste museum van de VS. Je vindt er iconische Amerikaanse meesterwerken zoals Nighthawks en American Gothic.

Hopper_Chicago Art Institute

Nighthawks

Wij verbaasden ons niet alleen over de geweldige collectie, maar ook over de rust. Op een doordeweekse dag in hartje zomer was de drukte vergelijkbaar met een gemiddelde dag in het streekmuseum van Goeree-Overflakkee. Zalig!

4. Chicago’s stranden zijn nooit ver weg
Ohio Street Beach_Chicago

Ohio Street Beach ligt op loopafstand van het centrum

Zwalkende zeebenen na de rivercruise of vermoeide voeten na een marathonbezoek aan het Chicago Art Institute? Relax! Neem een middagje vrij van alle culturele ‘verplichtingen’ en bezoek in de zomermaanden een van de tientallen stadsstranden. De stranden van Lake Michigan liggen om de hoek. Vlakbij het centrum vind je Ohio Street Beach en Oak Street Beach. Je kunt gewoon je eigen handdoek neerleggen of een bedje huren. In de buurt van Lincoln Park kun je bij North Avenue Beach zandkastelen bouwen en baantjes trekken!

5. Chicago biedt veel gratis activiteiten
Lincoln Conservatory

De botanische tuin in het Lincoln Park kun je gratis bezoeken

De zuinige lezer heeft het al door, net als New York biedt ook Chicago veel gratis vermaak.
Naast de stranden, de dierentuin en de botanische tuin kun je van juni tot en met augustus gratis naar de concerten in het Milleniumpark. Deze zomer kon je je heupen losgooien bij salsakoning Willie Colon en je laten ontroeren door singer-songwriter Aimee Mann. Haar nummers waren regelmatig in Grey’s Anatomy te horen.

Picasso_Chicago

Openluchtconcert naast de Picasso

Een andere aanrader is de (gratis) kunstwandeling in down town Chicago. Dat doe je je ‘in de Loop’. De Loop is hét centrum van de stad. De metro rijdt hier een bovengronds rondje (=loop) tussen de gebouwen door. Ga op zoek naar de grazende flamingo in de wolkenkrabbersweide, maak kennis met Miss Chicago van Miró, bewonder de kleurrijke mozaïek van Chagall en glij vanaf ‘de Picasso’ naar beneden.

6. Omdat je er een wedstrijd kunt bijwonen van de honkbalclub die de vloek van de geit overwon!
Honkbal_Cubbs_Chicago

De Chicago Cubs vs de Arizona Diamondbacks

Er was eens een geit, Murphy. Het beestje werd in 1945 door Wiliam Sianis meegenomen naar een honkbalwedstrijd van de Chicago Cubs. Vanwege de stank weigerde de grote baas van de Cubs de geit toegang tot het stadion. Sianis werd kwaad en sprak de legendarische woorden: “Them Cubs they ain’t gonna win no more” en aldus geschiedde. Pas 71 jaar later slaagden de Cubs erin deze vloek te verbreken: in 2016 wonnen ze de World Series.

Cubs_honkbal_Chicago

De fans die geen kaartje hebben bouwen voor het stadion hun eigen feestje

De sfeer op en in het stadion is vergelijkbaar met de vrijmarkt op Koningsdag. Opa’s en oma’s nemen hun kleinkinderen mee, er zijn evenveel moeders met dochters als vaders met zoons. Iedereen is uitgedost in het blauwe outfit van de Cubs. Op het plein voor het stadion wordt gebarbecued.’Kortom: het is één groot sportfeest. Tijdens de wedstrijd zingen de fans clubliederen uit volle borst. De snackverkopers voeren een show op die rechtstreeks afkomstig is uit een Turkse bazaar. En, je zou het bijna vergeten, ondertussen wordt er ook nog gehonkbald. Een wedstrijd van de Cubs is 100% entertainment voor sportliefhebbers, fastfoodverslaafden én mensen die de Amerikanen graag in hun natuurlijke habitat bestuderen.

Ben jij na het lezen van deze blog al naar tickets voor Chicago aan het zoeken? Nog niet overtuigd? Luister dan naar Frank Sinatra’s lofzang op deze stad en ontdek hoe Chicago jou de tijd van je leven bezorgt.

Popcorn Chicago

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk