Buenos Aires in 8 highlights

door Esther van den Heuvel
Bienvenido a Buenos Aires: een van de meest afwisselende en kosmopolitische hoofdsteden ter wereld. Op de chique boulevards waan je je in Parijs, de prachtige art-deco wolkenkrabbers doen je denken aan New York en Madrid en de pasta smaakt er beter dan in Rome. Dankzij de vele muurschilderingen van Maradona en Messi realiseer je je dat je toch echt in Argentinië bent. In deze blog deel ik acht highlights voor jouw stedentrip naar Buenos Aires.
1. Stap op de fiets
De gids vertelt niet alleen over de gebouwen, maar ook over de Argentijnse samenleving

Een toffe manier om Buenos Aires te ontdekken is op de fiets. Je hebt geen last van files en doordat de stad vlak is leg je ook gemakkelijk wat langere afstanden af. Buenos Aires heeft een huurfietsensysteem: Ecobici en zo’n 130 kilometer aan fietspaden.

Buenos Aires_Puerto_Madero_pakhuizen
De brug van Calatrava verwijst naar het been van een vrouwelijke tango-danseres

Wij namen deel aan een georganiseerde fietstocht van Ontdek Buenos Aires. In een halve dag fiets je samen met een Nederlandse gids in een groep van maximaal twintig personen langs de bekendste bezienswaardigheden. Je crosst onder andere langs Plaza de Mayo, bezoekt de volkswijken San Telmo en La Boca (inclusief het bekende voetbalstadion) en de moderne wijk Puerto Madero met haar gerenoveerde pakhuizen. Onderweg vertelt de gids verhalen over Argentinië, Buenos Aires en haar bekendste inwoners. Je maakt een tussenstop in een klein barretje waar je smult van heerlijke empanada’s. Deze fietstocht is een leuke en informatieve activiteit om een goede (eerste) indruk te krijgen van de stad.

Buenos_Aires_La_Boca_Maradonna
De liefde voor Diego zie je overal terug
2. Bezoek Palacio Barolo: een van de oudste wolkenkrabbers van Argentinië
Buenos_Aires_Palacio Barolo
Palacio Barolo laat zien hoe rijk Argentinië ooit was

Het Palacio Barolo is een van de eerste wolkenkrabbers van Buenos Aires en toont de rijkdom van Argentinië aan het begin van de twintigste eeuw. Argentinië behoorde toen tot de rijkste landen ter wereld. Het Zuid-Amerikaanse land beschikte over enorme hoeveelheden graan, vlees en wijn. Uitvindingen als de stoomboot en de vrieskist zorgden ervoor dat deze producten de hele wereld over gingen. Het geld stroomde daardoor binnen. Ondernemer Luis Barolo was een textielbaron in deze tijd en gebruikte zijn winst voor de bouw van het naar hemzelf vernoemde Palacio Barolo.

Buenos_Aires_Atrium_Palacio_Barolo
De lobby

Deze wolkenkrabber werd gebouwd tussen 1919 en 1923. Señor Barolo wilde een gebouw bouwen dat geïnspireerd was op Dantes goddelijke komedie. Dit zie je terug in de decoraties: de bloemversieringen verwijzen naar de hemel en de koppen van monsterlijke wezens naar de hel. De wolkenkrabber is een mix van neoromantische, neogotische stijlen en bevat ook elementen uit de Indiase architectuur.

Buenos_Aires_uitzicht_Palacio_Barolo
De koepel van Palacio Barolo biedt een fantastisch uitzicht over de stad

Je kunt het Palacio Barolo enkel bezoeken met een gecombineerde Spaans en Engelstalige tour. De gids neemt je mee naar de mooiste plekken van het gebouw met als hoogtepunt de vuurtoren in de koepel. Deze koepel ligt op 90 meter hoogte en biedt een van de beste uitzichten over Buenos Aires.

3. Eet de beste steak ter wereld in de markthal van San Telmo
Buenos Aires_Hierro_Parrilla_steaks
De liefde voor Buenos Aires gaat door de maag

De beste steak ter wereld eet je bij Hierro Parrilla in de historische markthal van San Telmo. Zelfs de “vette” stukjes smelten weg op je tong. Het vlees is zo enorm sappig en smaakvol, dit moet je een keer in je leven geproefd hebben. Probeer een tafeltje aan de bar te bemachtigen en zie hoe de koks onder een soundtrack van AC/DC de steaks met pure perfectie bereiden. Hierro Parilla heeft overigens een tweede vestiging in de wijk Palermo, die hebben wij niet uitgeprobeerd, maar ook daar zullen de steaks ongetwijfeld prima zijn.

Buenos_Aires_Mercado_San_Telmo_markthal
In de Mercado San Telmo kun je ook terecht voor goede koffie

Naast Hierro Parrilla huisvest deze mercado tientallen eet- en drinkstalletjes en kleine (souvenir)winkeltjes onder een gietijzeren overkapping. De markthal werd in 1897 gebouwd en heeft sinds 2000 de status van nationaal monument. De markt is zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 20.00 uur. Sommige stalletjes zijn alleen in het weekend open. Hierro Parrillo is dagelijks vanaf 12.00 uur geopend.

Buenos_Aires_tango_Plaza_Dorrego2
Op Plaza Dorrego tref je zelfs op een regenachtige dag tango-koppels

De mercado San Telmo ligt in de charmante en gelijknamige volkswijk. Maak een after-dinner wandeling door de nabijgelegen straten of oefen je tango-skills op Plaza Dorrego. Op dit plein wordt dagelijks tango gedanst.

4. Bewonder de kunst in het MALBA en Bellas Artes Museum
Buenos_Aires_MALBA_Frida_Kahlo
In het MALBA vind je kunstwerken uit heel Latijns-Amerika waaronder dit zelfportret van Frida Kahlo

Buenos Aires telt veel musea. Twee musea die je zeker niet mag missen zijn het Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (MALBA) en het Museo Nacional de Bellas Artes.

Buenos_Aires_Malba_kunstwerk_aap_Edgardo_Gimenez
De tijdelijke tentoonstelling bestaat uit fijne feel good art

MALBA is het museum voor Latijns-Amerikaanse kunst vanaf de negentiende eeuw. Je vindt hier werken van de Mexicaanse Frida Kahlo en de uit Colombia afkomstige kunstenaar Fernando Botero. De vaste collectie is divers: naast schilderijen kun je hier ook beeldende kunst, installaties en fotografie uit Latijns-Amerika bewonderen.

Het museum van de schone kunsten (Museo Nacional de Bellas Artes) biedt een totaaloverzicht van de schilderkunst uit Argentinië en de rest van de wereld uit het Pre-Columbiaanse tijdperk tot nu. Er zijn bijvoorbeeld ook schilderijen van Rembrandt, Van Gogh en Gaugin te zien. In tegenstelling tot het MALBA ligt het accent hier op de schilderkunst, maar dus wel over een veel grotere tijdspanne. Het museum van de schone kunsten is gratis toegankelijk (november 2023).
Check hier de openingstijden van MALBA en hier de tijden van het museo de Bellas Artes.

Buenos_Aires_Bellas_Artes_Van_Gogh
Deze Hollandse molen hangt in het nationaal museum voor schone kunsten
5. Bezoek bourgondisch Palermo
Buenos Aires_Mezzes_La_Bait_Eretz
Voor de lekkerste Israëlische mezzes moet je bij La Bait de Eretz zijn

Voor ontbijt, koffie, brunch, lunch, diner en borrels ga je naar de hippe wijk Palermo. Dit is een van de leukste en lekkerste wijken van de stad. Palermo dankt haar naam aan de grote groepen Italianen die eind 19e eeuw naar Buenos Aires immigreerden. Maar liefst 37% van de Argentijnen heeft Italiaanse voorouders en dat proef je.

Buenos Aires_Tiramisu_La_Alacena
De koks van La Alacena weten hoe ze een goede tiramisu moeten maken

Palermo is een groene en veilige wijk met toffe streetart. Met 225.000 inwoners is het eigenlijk een stad op zich. Je vindt hier ook veel leuke overnachtingsmogelijkheden: van basic hostels tot fancy boutiquehotels. Ondanks het grote aanbod aan overnachtingsmogelijkheden slaapt Palermo nooit.

Buenos_Aires_Avocado_curry_Sacro
Restaurant Sacro heeft veel vegetarische gerechten op het menu staan, zoals deze avocado-curry
Buenos Aires_La_Bait_Erez_restaurant_Palermo
Stilte voor de storm bij La Bait de Eretz

Dit zijn onze favoriete eet- en drinkadresjes:

  • La Bait de Eretz serveert Israëlische mezzes met veel vegetarische opties.
  • Als je van cocktails en fushion keuken houdt ben je bij Sacro aan het juiste adres. Wij genoten hier van Aziatische spaghetti, avocado-curry en knapperige boerenkool met pastinaak.
  • Clave Cafe is een leuke koffiebar waar je terecht kunt voor de Argentijnse variant van de crompouche: een croissant gevuld met dulce de leche.
  • Zin in sushi? De sashimi en nigiri van Hikaro Resto Sushi zijn spartelvers.
  • Trattoria La Alacena is hét adres voor de lekkerste pasta. Bestel als voorgerecht de carpaccio; ik garandeer je dat dit een van de lekkerste is die je ooit gegeten hebt!
6. Verdiep je in de turbulente Argentijnse geschiedenis
Buenos_Aires_Espacio_Memoria_Drerechos_Humanos_verdwenen_personen
Foto’s van de 30.000 verdwenen Argentijnen

Argentinië heeft in de tweede helft van de twintigste eeuw roerige tijden meegemaakt. Tijdens de militaire dictatuur van Jorge Videla werden tegenstanders van het regime ontvoerd, vastgehouden, gemarteld en in zee gegooid. Er zijn tussen 1976 en 1983 zo’n 30.000 Argentijnen verdwenen.

In het Espacio Memoria y Derechos Humanos (ex ESMA) kun je meer leren over deze zwarte bladzijden uit de Argentijnse geschiedenis. Dit informatiecentrum en herdenkingscentrum bevindt zich in een voormalig miliair opleidingscentrum (ESMA), waar tijdens de dictatuur de mensen clandestien gevangen werden gehouden. Met een Engelstalige audiotour kun je verschillende exposities bezoeken om meer te leren over de geschiedenis van deze vreselijke plek.

Buenos_Aires_Espacio_Memoria_Drerechos_Humanos_vliegtuig_dodenvlucht2
Met dit vliegtuig werden beruchte dodenvluchten gemaakt

Op het buitenterrein staat een vliegtuig waarmee de zogenaamde dodenvluchten werden uitgevoerd. Gevangen werden uit dit vliegtuig levend in zee gegooid. Een indrukwekkende en interessante plek.

7. Bezoek Plaza de Mayo
Buenos_Aires_Plaza_de_Mayo
Plaza de Mayo met op de achtergrond het presidentiële paleis

Plaza de Mayo is het bekendste plein van Buenos Aires. Het plein wordt omringd door gebouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Argentijnse geschiedenis. Vanuit het roze, presidentiële paleis Casa Rosada hield Evita haar legendarische “don’t cry for me Argentina” toespraak. Aan de andere kant van het plein ligt een van de weinig overgebleven gebouwen uit de tijd dat Argentinië nog een kolonie van Spanje was: El Cabildo. Dit klassieke witte gebouw met booggallerijen werd destijds door de Spanjaarden als stadhuis gebruikt. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd.

Buenos_Aires_Plaza_de_Mayo_El_Cabildo
Het witte gebouw is het voormalige stadhuis van de stad

Even verderop aan het plein ligt de kathedraal van Buenos Aires. Door de zuilengallerij aan de voorkant heeft het gebouw wel wat weg van het Pantheon in Rome. Leuk om te weten: de huidige paus Franciscus droeg hier tot maart 2013 als aartsbisschop de mis op.

Plaza de Mayo is misschien wel het meest bekend als de plek waar de dwaze moeders iedere donderdagmiddag aandacht vragen voor hun (klein)kinderen die verdwenen tijdens de militaire junta.

Buenos_Aires_Dwaze_moeders
De “dwaze” moeders vragen nog wekelijks aandacht voor hun vermiste (klein)kinderen
8. Ga naar de boekwinkel in het theater
Buenos Aires_Boekwinkel_in_theater_El_Ateneo_Gran_Splendid
Op boekenjacht in een voormalig theater

Tijdens je bezoek aan Buenos Aires mag je een bezoek aan de grootste en mooiste boekwinkel van heel Zuid-Amerika niet overslaan. Boekhandel El Ateneo is gevestigd het voormalige theater Gran Splendid uit 1919. Tot in de jaren tachtig werden hier concerten, opera’s en toneelstukken opgevoerd.

Buenos Aires_Boekwinkel_in_theater_kassa
In de rij voor de garderobe kassa

In 2000 maakten de rode pluchen stoelen plaats voor boekenkasten. Je aankopen reken je af bij de kassa’s die zich bevinden in de voormalige garderobe-nisjes. Op het podium en tussen de coulissen kun je terecht voor een kopje koffie. De originele ornamenten, verlichting en balustrades zorgen samen met de rode fluwelen toneelgordijnen voor de sfeer van weleer. De koepel bevat de originele plafondschildering uit 1919, het jaar waarin de Eerste Wereldoorlog eindigde, en verwijst naar vrede.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk