5X Wandelen in Torres del Paine

De mooiste korte hikes en uitzichtpunten

door Esther van den Heuvel
Nationaal Park Torres del Paine ligt in Patagonië, in het zuiden van Chili en staat bij fervente hikers bekend om de pittige meerdaagse trails die je hier kunt lopen: de W- en O-trek. Maar wist je dat er ook korte daghikes en uitzichtpunten zijn waar je kunt genieten van mintgroene watervallen, azuurblauwe meren, gigantische gletsjers en kuddes guanaco’s? In deze blog zet ik de mooiste korte wandelingen en uitzichtpunten voor je op een rij.
1.  Waterval Salto Grande en mirador Los Cuernos
Salto Grande betekent grote sprong

De eerste must visit is de mintgroene waterval Salto Grande, een sterk staaltje natuurgeweld in een groene, ruige omgeving. Om bij de waterval Salto Grande te komen rijd je naar deze parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het een kleine kilometer lopen naar de waterval. Voordat je de waterval ziet hoor je hem al bulderen. Als je wat dichterbij komt zie je hoe het water met een noodvaart tien meter naar beneden stort. Salto Grande stroomt langs zwarte rotsen met groene mossen. Ik kreeg er enorme IJsland-vibes van.

Zie je de waterdamp verstuiven?

Deze waterval is ook het startpunt van een eenvoudige hike naar de spectaculaire mirador (= Spaans voor uitzichtpunt) Cuernos. Als je Salto Grande met deze mirador combineert, wandel je een kleine zeven kilometer.

Wandelen door een glooiend landschap met prachtig uitzicht

Cuernos betekent hoorns. Deze hike brengt je naar een plek met uitzicht op de spitse bergen van Torres del Paine. Om bij deze mirador te komen volg je vanaf de waterval een route van ongeveer tweeënhalve kilometer. Het pad kronkelt door een landschap met gele en oranje bloemen en biedt doorkijkjes op het water.

Los Cuernos

Als je bij de mirador aankomt, zie je de “hoorns” oprijzen uit het turquoise Nordenskjöld-meer: erg indrukwekkend! Hier maak je ansichtkaartwaardige foto’s.

2.  Mirador Condór
Mirador Condór is de klim dubbel en dwars waard

Wil je Torres del Paine door de ogen van een condor zien? Wandel dan omhoog naar Mirador Condór.  Dit uitzichtpunt bereik je na een klim van veertig minuten. Het pad is op sommige stukken best steil, zorg dus voor schoenen met goed profiel en/of wandelstokken. De wandeling zelf is vrij saai en gaat deels langs een dood bos, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Het uitzicht compenseert dit ruimschoots.

Uitzicht op Lago Pehoe

Doordat de mirador hoog ligt heb je een grandioos panorama over een groot deel van Torres del Paine. Je kijkt uit over Lago Pehoe en ziet in het verte zelfs het Nordenskjöld-meer (van de eerste wandeling) liggen. Vergeet niet om ook omhoog te kijken, met een beetje mazzel cirkelen er condors boven je hoofd.

3. Glaciar Grey
Glaciar Grey is de grootste gletsjer in Torres del Paine

Wil je een van de grootste gletsjers van Chili van dichtbij bewonderen en heb je wel zin in een stevige hike van drieëntwintig kilometer? Loop dan vanaf de hut Paine Grande naar mirador Glaciar Grey. Dit is een van de etappes van de W- en O-trek. Het is vooral de lengte die deze hike pittig maakt. Ook kan het hier heel hard waaien en regenen. Zorg dus voor wind- en waterdichte kleding en je bent er helemaal klaar voor.

Om bij het beginpunt Paine Grande te komen neem je om 9.00 uur ’s ochtends de ferry vanaf Pudeto. Dit is een mooie boottocht van ongeveer veertig minuten over het azuurblauwe Pehoe-meer met uitzicht op de bergen. De kaartjes kun je alleen cash betalen op de dag van de overtocht. Wij betaalden omgerekend ongeveer vijfenvijftig euro per persoon voor een retour. Omdat dit de enige ferryverbinding is, is hij erg populair. Zorg dus dat je er rond 8.15 uur bent om zeker mee te zijn van een plekje. De ferry blijft net zo vaak heen en weer varen tot iedereen is opgepikt, maar hoe later je vertrekt des te minder tijd je hebt voor jouw hike naar de gletsjer.

Deze ferry brengt je naar het startpunt
De wandelroute naar de gletsjer

De eerste kilometers van deze wandeling loop je vanaf de hut tussen de heuvels langs veel dode bomen; een trieste herinnering van een hevige bosbrand. Het uitzicht is niet bijzonder en je kunt hier dus lekker tempo maken. Na een klein uur verandert het landschap en heb je mooi uitzicht op het Grey-meer waarin je de eerste ijsschotsen die zijn afgebroken van de gletsjer ziet drijven. Je loopt over rotsplateaus, langs vennetjes en door stukken bos. Je bent best veel aan het stijgen, maar dat gebeurt vrij geleidelijk, er zijn amper steile stukken.

Gletsjer in zicht!

Op zes kilometer vanaf het startpunt kun je een eerste blik werpen op Glacier Grey. Omdat je nog op een flinke afstand staat zie goed je hoe groot de gletsjer is in vergelijking tot de omgeving: een indrukwekkend gezicht! Glacier Grey is zes kilometer breed, achtentwintig kilometer lang en bijna dertig meter hoog. Hij maakt deel uit van de ijskap van Zuid-Patagonië.
Je volgt het pad verder en loopt parallel langs het water. Na zes kilometer kom je aan bij de refugio (hut) en camping Vertice Grey. Hier kun je eten en drinken kopen tegen forse prijzen. Vanaf Vertice Grey is het nog een kleine kilometer naar Mirador Glacier Grey, die zich op een grote rots bevindt. Vanaf deze mirador heb je het beste uitzicht op de gletsjer.

Aan de voet van de mirador

De mirador brengt je oog in oog met het gigantische ijsveld. Hoe ver je ook tuurt, er komt geen einde aan. Wat deze mirador extra bijzonder maakte is dat we dit spectaculaire uitzicht helemaal voor ons zelf hadden, terwijl we op de rest van de route veel andere wandelaars tegenkwamen.

Het eerste deel van de terugreis

Vanaf de mirador loop je dezelfde route van 11,5 kilometer terug naar de ferry. Check van te voren de vertrektijden zodat je niet de laatste boot mist!

4. Waterval Rio Paine
Waterval Rio Paine ligt in een prachtige omgeving

Je hebt watervallen en je hebt watervallen met uitzicht. De cascada Rio Paine is er eentje van de laatste categorie. Terwijl beneden het water langs de getrapte rotsen naar beneden stort, schitteren aan de horizon de besneeuwde pieken van de torres waar het park haar naam aan te danken heeft.

De waterval Rio Paine eindigt in deze kloof

Op vijf minuten rijden van de watervallen, in de richting van refugio Laguna Amarga, heb je een prachtig uitzicht op een rivier die door een diepe canyon stroomt. Er is geen officiële mirador, dus parkeren doe je hier in de berm.

5. Laguna Azul
Laguna Azul

In het noordwesten van Torres del Paine ligt Laguna Azul. Deze plek wordt nog weinig bezocht door toeristen. Laguna Azul ziet er anders uit dan de rest van het park. Geen hoge bergen en rotsen, maar glooiende, groene weiden met grazende guanaco’s, kwetterende weide- en watervogels. Wildlife-liefhebbers en rustzoekers kunnen hier hun hart ophalen.

In de omgeving van de lagune vind je veel guanaco’s

Je kunt hier wandelen langs de oever van de lagune en veel verschillende vogels spotten. Net voorbij de toiletten van camping Kau start een wandeling naar een uitzichtpunt. Wij hadden helaas zelf geen tijd om dit pad uit te proberen. Bij de camping kun je ook terecht voor drankjes en pizza’s. 

Overnachten in Torres del Paine
Kies voor een verblijf in het park om te voorkomen dat je iedere dag uren in de auto zit

Puerto Natales is de stad die het dichtst bij Torres del Paine ligt. Vanaf deze plaats rijd je in ongeveer twee uur naar de ingang van het park. In theorie kun je heen en weer rijden, maar dan ben je iedere dag minimaal vier uur kwijt. Bovendien ben je dan alleen nog maar bij de ingang. In Torres del Paine rijd je ook nog de nodige kilometers om bij de wandelingen en uitzichtpunten te komen. Daarom kun je het beste in het park zelf verblijven, reken daarbij op twee à drie dagen voor bovenstaande wandelingen.

De hotels in het park zijn jammer genoeg bizar duur. Zelfs voor een zeer matig hotel betaal je minimaal 250 euro per nacht, de iets betere hotelkamers worden voor 700 euro per nacht verkocht en voor echt goede hotels betaal je duizenden euro’s per nacht! Wij verbleven zelf in hosteria Pehoe, dit hotel ligt op een prachtige locatie, maar dat is ook meteen het enige pluspunt, geen aanrader dus. Als alternatief kun je op een camping gaan staan of een four-wheel drive huren met slaapcabine op het dak, daar hebben we er veel van rond zien rijden.

Laat een reactie achter