Monserrate_Sintra

Portugese paleizen-battle: Sintra vs Queluz

door Esther van den Heuvel
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is het mooiste paleis van het Portugese land? Als je in Lissabon bent, lonken de paleizen van Sintra en Queluz. Sintra is onder toeristen het bekendst, maar Queluz wordt het Versailles van Portugal genoemd. Waar moet je nu heen? Tijdens mijn bezoek aan Lissabon bezocht ik beide plekken. De uitkomst van deze Portugese paleizen-battle lees je in deze blog.

In Sintra staan meerdere paleizen. Omdat ik al eerder in het populaire Pálacio da Pena was geweest sloeg ik deze over en koos ik voor het paleis van Monserrate.

De feiten

Voor we starten met de battle eerst even een paar belangrijke feiten. Het nationaal paleis van Queluz dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw. In 1794 werd het paleis de officiële residentie van het Portugese koningshuis. Tegenwoordig dient het als gastenverblijf voor buitenlandse staatshoofden.

De geschiedenis van Monserrate gaat veel verder terug. Volgens de legende werd de eerste kapel hier al in 1093 gebouwd. Monserrate werd pas echt bekend nadat de Britse dichter Lord Byron de schoonheid van de plek roemde in een van zijn gedichten. Dit wekte ook de belangstelling van een rijke Engelse koopman: Francis Cook. Hij kocht de grond in 1863 en gaf het paleis zijn huidige vorm.

1. De architectuur

De exotische architectuur van Monserrate

Het paleis van Monserrate verrast door de verschillende exotische bouwstijlen. De koepel lijkt op de Duomo van Florence, de Moorse zuilengalerij zou rechtstreeks uit het Real Alcázar in Sevilla kunnen komen en de decoraties doen denken aan de Taj Mahal.

Ingang zuilen Monserrate_Sintra

Je blijft nieuwe details ontdekken

Wij liepen drie keer langs de buitenkant en bleven maar nieuwe details zien. Dat maakt het paleis van Monserrate in Sintra zo bijzonder.

Paleis van Queluz

Fans van prinsessenpaleizen opgelet: het paleis van Queluz is gebouwd in klassieke Franse stijl

Het (neo-)barok paleis van Queluz is enorm. Het pastelkleurige vorstenverblijf is minstens twee voetbalvelden lang. Alle ramen en deuren zijn voorzien van sierlijsten met daarop gebeeldhouwde bloemen en plantenstrengen. Vanaf de daken kijken engelen toe en de balkons zijn versierd met gouden geometrische figuren. Fans van prinsessenpaleizen halen hun hart op in Queluz.

Score: Een paleis met zo’n eigenzinnige combinatie van stijlen kom je niet vaak tegen, daarom gaat het eerste punt naar Monserrate.

Tussenstand: 1-0

2. Het interieur
Troonzaal_Queluz

In het paleis van Queluz houd je je zonnebril op

Vanwege de felle Portugese zon gaat je zonnebril natuurlijk mee op reis. In Queluz is het verstandig om deze ook binnen op te houden. De kristallen kroonluchters, gouden kandelaars en blinkende wandspiegels in de troonzaal zorgen voor een staaltje bling bling waar je u tegen zegt. Je ziet de overvloedige banketten, diners dansant en chique recepties zo voor je. De troonzaal is een van de tientallen (!) kamers die historisch verantwoord zijn ingericht met meubels uit de achttiende en negentiende eeuw.

Dining room QUeluz

Chinees porselein in een Portugese dinerkamer

Dwalend door de andere vertrekken zie je oudroze vintage stoelen, is de eettafel gedekt met Chinees porselein en staat de klavecimbel klaar om de vorstelijke theekransjes van achtergrondmuziek te voorzien.

De inrichting geeft je een goed beeld van hoe het er tweehonderd jaar geleden uitzag. In sommige kamers staan zuilen met touchscreens die informatie geven over de voorwerpen om je heen.

Kip piri piri voor een heel landhuis

De inrichting in Monserrate vormt een contrast met Queluz. De meeste kamers zijn leeg, op enkele verdwaalde boekenkasten na. De keuken in de kelder is wel bewaard gebleven. Het enorme fornuis en oven laten zien dat hier met gemak voor een heel landhuis maaltijden konden worden bereid.

Keuken_Monserrate_Sintra

Weet iemand waar de kok is?

Ook indrukwekkend is de bogengang als uit duizend-en-een nacht. De klapper van Monserrate is het geometrische koepelplafond.

Plafond_Monserrate

Plafond uit duizend-en-een nacht

Op de eerste verdieping lees je op grote panelen over de geschiedenis van dit bijzondere landgoed. Ook weet de suppoost veel te vertellen over deze plek.

Score: Queluz scoort vanwege het authentieke interieur hier de gelijkmaker.

Tussenstand: 1-1

3. Bereikbaarheid
Station Rossio_Lissabon

Gevel van station Rossio: vanaf hier vertrekken de treinen naar Sintra en Queluz

Het paleis van Queluz ligt op kroonworp afstand van Lissabon. Pak de trein vanaf station Rossio en stap twintig minuten later uit in Queluz. Vervolgens loop je in een kwartiertje naar het paleis. De totale reistijd vanuit Lissabon bedraagt zo’n 35 minuten.

Neem in Sintra een taxi of Uber

Naar Monserrate ben je langer onderweg. Het kost je vanaf Rossio veertig minuten om met de trein Sintra te bereiken. Vervolgens reis je met bus 435 in twintig minuten naar het paleis. De vertrektijden sluiten helaas niet goed aan op de trein; je moet minstens een kwartier wachten. Daardoor ben je vanuit Lissabon naar Monserrate al snel vijf kwartier onderweg. Als alternatief kun je vanaf het treinstation van Sintra ook een taxi of Uber nemen. Als je met zijn tweeën bent is een Uber maar ietsje duurder dan de bus.

Score: Omdat Queluz vanuit Lissabon sneller en makkelijker bereikbaar is dan Monserrate, gaat dit punt naar Queluz.

Tussenstand: 1-2

Tip: Bezoek beide paleizen op één dag. Ga ’s ochtends met de trein naar Sintra en Monserrate en stap op de terugweg uit bij Queluz.

4. De tuinen
Waterval_Monserrate_tuinen

De ‘Monserrate falls’

Een bezoek aan Monserrate start met een heuse expeditie. Via smalle, steile kronkelende paadjes langs watervallen, waterlelies en zelfs een overwoekerde ruïne loop je naar het paleis. Een mysterieuze en afwisselende wandeling.

Indiana Jones en de gardens of Monserrate

Het ene moment waan je je op de set van Indiana Jones and the gardens of Monserrate om vijf minuten later door een klassieke Engelse rozentuin te flaneren. Je vindt hier meer vogels dan mensen. Op de groene weide voor het paleis zit een groepje studenten te picknicken. Dit is de perfecte plek om aan de hectiek van Lissabon te ontsnappen.

De klassieke tuinen van Queluz

De Franse architect Jean-Baptiste Robillion en Nederlandse (!) tuinman Joseph van der Kolk ontwierpen de tuinen van Queluz. Uiteraard gebeurde dit geheel volgens de laatste mode in neoclassicistische stijl. Griekse adonissen met een druiventros in de hand kijken uit over de symmetrisch geplante buxushagen.

Deze adonis houdt een oogje in het zeil

In het midden van de tuin spuit een fontein met Neptunus het water metershoog de lucht in. Bijzonder is ook het kleine kanaal versierd met Portugese azulejos (gekleurde keramiektegeltjes), waar de royals in hun bootje konden varen.

De botanische tuin van Queluz

Aan de rand van het complex is ook nog een botanische tuin aangelegd. Even ontspannen in het groen zit er hier helaas niet in. De voorbijrazende auto’s van de naastgelegen snelweg gooien roet in het eten.

Score: De dromerige tuin van Monserrate is heel gevarieerd en lekker rustig. Het vierde punt gaat daarom naar Monserrate.

Tussenstand 2-2

5. Prijs-Kwaliteit

Tuinen en waterval Monserrate

De wildernis van Monserrate

Een kaartje voor het paleis en de tuinen van Queluz kost 10 euro. Voor Monserrate tel je 8 euro neer. Wij waren hier ongeveer twee uur. In Queluz brachten we ongeveer anderhalf uur door. De tuin van Monserrate nodigt uit tot uitgebreide wandelingen en als je moe bent kun je lekker even bijkomen op de weide voor het paleis. Queluz is vooral interessant voor liefhebbers van geschiedenis en traditionele barokpaleizen.

Houd je van geschiedenis en traditie dan is Queluz jouw paleis!

Score: Omdat de entreeprijs lager was en we er meer tijd doorbrachten gaat het laatste punt naar Monserrate.

Eindoordeel
Bogengang Monserrate

India of Iran? Nee, dit is Sintra, Portugal!

Sintra of Queluz welk paleis gaat het worden? Travelholic adviseert een audiëntie bij het paleis van Monserrate, Sintra. Je bent wat langer onderweg, maar de sprookjesachtige tuinen en het paleis uit duizend-en-een nacht zijn de langere reistijd absoluut waard.

Tuinen Monserrate

Wanneer ga jij op expeditie in de tuinen van Monserrate?

Praktisch

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden en heb je plannen voor een bezoek? Lees dan de praktische informatie over Monserrate of Queluz op de officiële websites. Op deze sites kun je ook alvast je tickets kopen.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk