Uitzicht_Se_Cathedraal_Evora

Évora en omgeving: 5 tips voor de leukste plekken

door Esther van den Heuvel
Vergeet de ratelende rolkoffers in Lissabon en de pokébowlbars in Porto en pak je koffers voor een bezoek aan Évora. Deze eeuwenoude studentenstad is een doolhof van smalle kronkelende straatjes waarin op te knappen ik-vertrek-panden, historische bezienswaardigheden en culinaire hotspots elkaar afwisselen. En dat allemaal zónder massatoerisme. De stad staat sinds 1986 op de UNESCO werelderfgoedlijst en is in de race voor Europese culturele hoofdstad van 2027. Bezoek Évora snel, voordat het te druk wordt! In deze blog geef ik vijf tips voor de leukste plekken in en rondom Évora.
1. Beklim de Sé kathedraal
Lopen_dak_Se_Cathedraal_Evora

Must do in Évora: reli-rooftop tour

Het beklimmen van de Sé kathedraal is zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt van Évora. Veel kerken hebben alleen een toren die je kunt bezoeken, maar in Évora heb je het héle dak tot je beschikking. De kans op een selfie met God is nergens groter.  Tussen de kantelen door heb je een prachtig uitzicht op de binnenstad. Verderop grazen koeien en schapen op de groene landerijen.

Kloostertuin_Se_Cathedraal_Evora

Bezoek ook de kloostertuin op de begane grond

Vanaf deze hoogte lijken de sinaasappelbomen in de kloostertuin op broccolistronkjes. Wat voelt het speciaal om te struinen over dit majestueuze bouwwerk dat zonder hijskranen of andere geavanceerde hulpmiddelen zo’n achthonderd jaar geleden uit de grond is gestampt. De kathedraal is dagelijks geopend tussen 9.00 en 17.00 uur. De laatste toegang tot het dak is 16.30 uur.

2. Maak een stadswandeling
Griekse_tempel_Évora

De tempel werd in de 5e eeuw verwoest en pas in de 19e eeuw hersteld

Ook op straatniveau heeft de stad veel te bieden. Maak daarom een wandeling door het oude centrum van Évora. Begin bij de Jardim de Diana, om de hoek bij de Sé kathedraal. Vanuit dit parkje (met gezellig terras) heb je een goed uitzicht op een van de andere hoogtepunten van Évora: de Romeinse tempel. Deze tempel is gewijd aan Diana, de Romeinse godin van de jacht. De zuilen van dit iconische bouwwerk dateren uit de 1e eeuw na Christus.

Aquaduct_Évora

Sinds 1910 is dit aquaduct een nationaal monument

De Romeinen dienden ook als inspiratiebron van een van Évora’s andere bezienswaardigheden: het aquaduct da Água de Prata. Dit aquaduct werd gebouwd tussen 1532 en 1537 en voorzag de stad van vers water uit de bergen. Vanaf de tempel loop je langs witte huisjes met smeedijzeren lantaarns in tien minuten naar het aquaduct.

Straatje_Évora

In Évora zijn bijna alle huizen geel met wit

Mocht je de loop van het aquaduct verder willen volgen dan kan dat. Er is namelijk een wandelpad van acht kilometer aangelegd dat parallel loopt aan het aquaduct.
Tip: Alle straten in de binnenstad zijn geplaveid met kinderkopjes, laat je killerheels dus thuis.

Shoppen en chillen

Na zoveel historie is het de hoogste tijd om het Évora van nu te ontdekken. Ga naar het centrale stadsplein Praça do Giraldo voor een terrasje, drankje en een pastéis de nata of duik in de fontein als de stad je letterlijk te heet onder je voeten wordt. Winkelen doe je in de zijstraten van dit plein. Wil je de Portugese sfeer mee naar huis nemen koop dan een souvenir bij Gente da Minha Terra. Van plaids tot onderzetters, kopjes en kaarsen van Portugees aardewerk, je vindt het allemaal in deze winkel met woonaccessoires.

Gente da Minha Terra_Évora

Gente da Minha Terra is hét adres voor leuke souvenirs

Évora is een van de warmste steden van Europa. Wij waren er half april en toen tikte de thermometer al 26 graden aan. Uitpuftip is de Jardim Público: in dit stadspark met veel bomen kun je lekker chillen in de schaduw. Haal een ijsje of drankje bij de kiosk en neerploffen maar!

3. Ontdek de lokale keuken
Do_Largo_Évora

Bij Do Largo kun je terecht voor ontbijt en lunch

Een stedentrip naar Évora is niet compleet zonder te smullen van de lokale cuisine. Begin je dag met een ontbijt bij Do Largo. Deze ontbijtbar/lunchroom heeft een fijn terras en ligt op een sfeervol pleintje. Kies bijvoorbeeld de toast met Portugese schapenkaas en tomaten-tapenade.

Alcarcova de Baixa_Évora

Évora is een snoepwinkel voor foodies

Lunchen doe je op een van de terrassen in de straat Alcarcova de Baixa. Zorg dat je hier tussen 13.00 en 13.30 uur bent of reserveer een tafeltje. Rond 14.00 uur zijn alle plekjes namelijk bezet door Portugezen. Check wel even de reviews op Google, want de kwaliteit varieert van zeer goed tot zeer slecht.

Must eat voor ’s avonds is Origens. Bij Origens serveren ze traditionele gerechten met een moderne twist. De ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de omgeving en de menukaart wisselt per seizoen.
Het restaurant heeft nog geen ster, maar al wel een warme aanbeveling in de Michelingids. Hoogtepunt tijdens ons bezoek waren de Ovos Mexidos. Dit is een super romig tartaartje van geklutste eieren, groene asperges, flinterdunne aardappelfrietjes en een gefruit uitje. De chef proefde ons enthousiasme en heeft ons het recept toegefluisterd. Binnenkort dus zelf aan de slag.

4. Maak een roadtrip naar Monsaraz

Voorjaar in Alentejo

Évora ligt in de regio Alentejo; een dunbevolkte, heuvelachtige en groene (!) streek. Pak de auto en maak een roadtrip langs olijfboomgaarden, wijngaarden en burchten. Het voelt als een cocktail van Toscane, Andalusië en Puglia, maar dan zonder happy hour voor de massa.

Zowel de Moren als de Spanjaarden waren al fan van Alentejo en probeerden eeuwenlang de dorpen en steden te veroveren. Dat verklaart waarom je op bijna iedere heuveltop een ommuurd stadje vindt.

Straatje_Monsaraz

Welkom in Monsaraz

Hét vestingstadje dat je zeker moet verkennen is het middeleeuwse Monsaraz vlakbij de Spaanse grens. Loop langs de charmante witte huisjes naar de kasteelmuren voor het uitzicht. Je snapt meteen waarom dit soort plekken erom vroegen om veroverd te worden.

Monsaraz_uitzicht_stuwmeer

Kleurenpalet vanaf de parkeerplaats

Monsaraz ligt aan het grootste stuwmeer van Europa: het meer van Alqueva.  Het water is helblauw met groene eilandjes. Het deed ons denken aan Guatapé in Colombia. Bij het meer kun je kajakken en suppen. Als je liever op het droge blijft en van wandelen houdt kun je in Monsaraz ook je (hikers)hart op halen. Wandel je mee?

De tien van Monsaraz
Monsaraz_uitzicht_olijfbomen_stad

Grazen met uitzicht

Vanuit Monsaraz kun je de gemarkeerde wandelroute PR1 van zo’n tien kilometer volgen. De route start bij de parkeerplaats aan de voet van de burcht. Je loopt langs een oud klooster, (nog meer) witte dorpjes en weilanden. In het voorjaar staan de weilanden vol gele en paarse bloemen.  Schapen houden siësta onder de bomen. In de bermen bloeien klaprozen en vlinders vliegen voor ons uit. Monet en Van Gogh zouden hier meteen hun schildersezel neerzetten. Als je net als ik nooit verder gekomen bent dan schilderen op nummer leg je dit mooie landschap gewoon met je fotocamera vast.

Menhir_Monsaraz

Rare jongens die Portugezen

Halverwege de route kom je de Menir do Outeiro tegen: een rechtopstaande steen van ruim 5,5 meter hoog en daarmee de grootste menhir van Portugal. Obelix (van Asterix) droeg er vaak een op zijn rug. Deze enorme stenen werden gebruikt voor rituelen.

Monsaraz_snacks

Lekker snacken bij Foral MDXII

Het laatste deel van de route loop je door de olijfgaarden met uitzicht op de burcht van Monsaraz. Vlak voordat je de klim naar boven maakt, kun je bij Foral MDXII even bijtanken. Het is hier namelijk een stuk rustiger en minder toeristisch dan Monsaraz zelf. Probeer hier vooral de chorizo-balletjes met walnoten en honing: je smaakpapillen zullen je eeuwig dankbaar zijn.

5. Home is where the balcony is…
Balkon_Casa_sour_accomodatie_Évora

Op het balkon kun je ’s ochtends in de zon ontbijten

Sta je inmiddels te trappelen om een weekend Évora te boeken? En zoek je nog een hotel? Stop met zoeken en boek bij Casa Sour Suites en Apartments. Wij verbleven in Évora drie nachtjes in  appartement 1. Het hoogtepunt was ons balkon met uitzicht op de citroenbomen en de oude kerkjes van Évora. In een woord: fantastisch! Hier kun je heerlijk in het zonnetje ontbijten en aan het einde van de middag nog even een pre-dinner drankje doen. “Thuiskomen” was iedere keer een feest.  Het appartement is ruim van binnen en heeft een aparte woon- en slaapkamer. In de keuken kun je dankzij het uitgebreide inventaris zelf voor chef spelen.

Casa_sour_woonkamer_Évora

De sfeervolle woonkamer

Ook de locatie is ideaal: vanuit Casa Sour loop je in maximaal tien minuten naar de bezienswaardigheden van Évora. Verder is de prijs-kwaliteit verhouding dik in orde. Wij betaalden in april, tijdens pasen, ongeveer 90 euro per nacht. Kortom, waar wacht je nog op?

2 reacties

Henri Ponds 5 januari 2023 - 20:52

Dag Esther, alle complimenten voor jouw site Travelholic. Wij hebben er afgelopen zomer gebruik van gemaakt bij ons tweewekenverblijf in Denemarken. Eerst naar Aarhus (en jouw tips opgevolgd), daarna naar Odense en Kopenhagen. Nu oriënteren we ons op Portugal en vond ik deze tip: Evora. Als we gaan, laat ik het je weten. Veel dank.
Hartelijke groet,
Henri Ponds

Antwoord
MarcoPolo 10 januari 2023 - 23:00

Ha Henri,

Wat leuk om te horen dat je wat aan mijn tips hebt gehad! Hopelijk vonden jullie Aarhus net zo leuk als wij. Wij hebben Évora gecombineerd met Óbidos, prachtig vestingstadje op een uur rijden van Lissabon. Mocht je meer willen weten, dan kun je mij altijd een berichtje sturen.
Esther

Antwoord

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk