Aarhus_Centrum_Mollestien

6 tips voor Aarhus en omgeving: de perfecte mix van stad en natuur

door Esther van den Heuvel
In vijf dagen cultuur én dennengeur opsnuiven, lopen door een regenboog en zandstormen trotseren; gaat jouw reizigershart al sneller kloppen? Zet dan het Deense Aarhus op jouw bucketlist! Laat je verrassen door deze kleurrijke stad en de prachtige en afwisselende natuur in de omgeving. In deze blog neem ik je mee naar zes toffe plekken die je niet mag missen!
Aarhus is de grootste stad op Jutland en de tweede stad van Denemarken. Met de voorsteden erbij wonen er zo’n een miljoen mensen. Aarhus ligt aan het Kattegat (de zee tussen Denemarken en Zweden). Vanuit Nederland is het ongeveer acht uur rijden.
1. Lopen door een regenboog
Regenboogpanorama_Aarhus

Zie jij jezelf al lopen in dit 52 meter lange panorama?

“Ik loop met jou naar de regenboog…” Met Frans Bauer in mijn hoofd zijn we onderweg naar dé eyecatcher van Aarhus: het regenboogpanorama. Dit kunstwerk alias uitzichtpunt ligt op het dak van het ARoS Aarhus kunstmuseum. Met de lift zoef je naar de tiende verdieping waar de bewandelbare regenboog op je ligt te wachten. Op veertig meter hoogte creëerde de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson een cirkelvormige loopbrug in alle kleuren van de regenboog.

Regenboogpanorama_Aarhus_uitzicht_centrum

Dankzij het gele filter schijnt de zon zelfs op een bewolkte dag

Het panorama biedt een geweldig uitzicht op de oude binnenstad, de haven en de moderne buitenwijken. Je bekijkt de stad door een fancy filter. Aarhus kleurt van dennengroen via sinaasappeloranje naar pimpelpaars.

Regenboogpanorama_Aarhus_paars

Aarhus door een pimpelpaarse bril

Aan het einde van het panorama helaas geen pot met goud, maar wel een trap die toegang geeft tot de gave en afwisselende (internationale) tentoonstellingen van het museum. Neem ook zeker de tijd om de schilderijen, fotografie, beeldende kunst en installaties van dit bijzondere museum te ontdekken.

ARoS_kunstmuseum_Aarhus_collectie

Bezoek naast het panorama ook zeker de tentoonstellingen

Tip: De mooiste foto’s bij het panorama maak je als het rustig is, zorg dat je er net na opening bent of juist aan het einde van de dag. Het museum is doordeweeks tussen 10.00 en 21.00 uur open en in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur. Informatie over de toegangsprijzen en huidige tentoonstellingen kun je vinden op de website van het museum.

2. Ontdek hip en historisch Aarhus
Mollestien_Aarhus_gekleurde_huisjes

Møllestien is het kleurrijkste straatje van Aarhus

Aarhus behoort tot de drie oudste steden van Denemarken en dat zie je terug. In het centrum kun je lekker struinen langs de scheve, pastelkleurige vakwerkhuizen begroeid met klimop. Tussen de kinderkopjes groeien ’s zomers metershoge stokrozen. Kerkliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij twee eeuwenoude kerken in gotische stijl: de Domkerk en Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk. In de Domkerk bewonder je fresco’s uit de zestiende eeuw van Sint Joris en de Draak. De Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk beschikt over een preekstoel uit 1598.

Aarhus_river

Chillen aan de oever van de Aarhus Å

Door het centrum stroomt de Aarhus Å, een rivier net zo breed als een gracht.  Aan het water liggen terrassen, het voelt een beetje als klein-Utrecht.

Aarhus_terrasjes_studentenstad

In Aarhus is altijd wel een terrasje te vinden

Quartier Latin

Net als Parijs heeft Aarhus ook een Quartier Latin. Deze wijk ligt ten noorden van de Domkerk en het is er minstens zo gezellig als in Parijs. In dit ‘Latinerkvarteret’ wisselen cafés, restaurants en winkels elkaar af. De pleintjes met terrassen zijn populair onder de 50.000 studenten die in Aarhus wonen.

Aarhus_streetfood

Aarhus Street Food

De studenten zijn ongetwijfeld ook erg blij met Aarhus Street Food. De restaurants in Denemarken zijn vrij prijzig en dus werd een voormalige loods van de Deense spoorwegen omgetoverd tot streetfoodparadijs. Hier kun je voor een habbekrats je honger stillen. Er staan tientallen food trucks waar je voor minder dan 10 euro een lekkere maaltijd verorberd. Zou het toeval zijn dat dit de enige plek is waar we Nederlanders tegenkomen?
Van Thaise curry, tot Koreaanse bibimbap en van Italiaanse pizza tot vega-bowls: alles wordt direct voor je neus bereid. Daarna neem je plaats aan een van de lange tafels tussen locals en landgenoten en smullen maar!

Tip: Breng een bezoek aan Møllestien, een pittoresk straatje in het hart van Aarhus. Aan het einde van de dag is het er rustig en kun je er Instagramwaardige foto’s maken.

3. Wandelen in Mols Bjerge Nationaal Park
Mols Bjerge_uitzicht_water

Mols Bjerge Nationaal Park is een paradijs voor wandelaars

Alsof je door de Limburgse heuvels wandelt met uitzicht op de Zeeuwse wateren: zo voelt hiken in het Mols Bjerge Nationaal Park. En dan zijn er ook nog wilde paarden en runderen die grazen op de open vlaktes en eekhoorntjes die verstoppertje spelen tussen de dennenbomen. Dit nationaal park ligt op een half uurtje rijden van Aarhus en is de perfecte bestemming voor iedereen die de stad wil verruilen voor natuur. Door de verschillende landschappen (bossen, heuvels, heide en zeekust) beleef je het beste van Denemarken in één dag.

Mols Bjerge Stien_gemarkeerde_route

Onderweg naar de top

Door het park loopt de gemarkeerde Mols Bjerge trail van zestig kilometer, die verdeeld is in drie etappes. Wij liepen de bergetappe. Dit is een afwisselende tocht van twintig kilometer over savanneachtige velden, heide, door het bos en uiteraard met flink wat kuitenbijters.

Mols Bjerge_uitzicht_Trehoje_Mols

Het uitzicht vanaf Trehøje Mols

Een van de hoog(s)te punten is Trehøje Mols. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op een groot deel van het park en de azuurblauwe zee met zeilbootjes. Nooit gedacht dat we nog noordelijker dan de Franse Opaalkust een kustlijn zouden vinden die zó Mediterraans aandoet. Je kunt dit uitzichtpunt overigens ook met de auto bereiken.

Mols_Bjerge_uitzicht_zee

Genieten van het verrassend mooie Deense landschap

Tips: Neem zelf eten en drinken mee; er zijn geen restaurants in het park zelf. Heb je geen zin om net als ons twintig kilometer te lopen? Er zijn ook diverse korte routes uitgezet van enkele kilometers. Bij de parkeerplaatsen die toegang geven tot het park vind je een plattegrond.

4. Tijdreizen in Ebeltoft
Ebeltoft_gekleurde_huizen

De charmante huisjes van Ebeltoft

Als je in de Deense van Dale op zoek gaat naar de betekenis van het woord hygge (=gezelligheid) staat daar ongetwijfeld een verwijzing in naar het dorpje Ebeltoft. Kanariegeel, goudvisoranje en garnaalroze: de huisjes zijn hier net zo kleurrijk als het regenboogpanorama in Aarhus. De houten deuren zijn in een andere kleur dan het huis geschilderd en voorzien van panelen met patronen. De gietijzeren straatlantaarns lijken rechtstreeks uit de negentiende eeuw te komen. Ebeltoft is een sprookje!

Ebeltoft_kerk_kinderkopjes

Aan het eind van de middag heb je het stadje bijna voor jezelf

Eerder tijdens onze vakantie bezochten we in Aarhus het openluchtmuseum Den Gamle By dat voelt nu een beetje overbodig: Tijdreizen doe je niet in het museum, maar 40 minuten verderop in Ebeltoft! Ebeltoft is al ruim zevenhonderd jaar oud en ook de kinderkopjes lijken uit 1302 te komen. Laat je killerheels dus thuis en trek je wandelschoenen aan. In de zomer telt het charmante dorpje meer stokrozen dan inwoners. Verder vind je er verschillende galeries, kledingwinkeltjes met boho-chic jurken en ijssalons waar ze bollen ijs serveren in het formaat van een tennisbal.

Tip: Pak een terrasje in Ebeltoft na een wandeling door Mols Bjerge Nationaal Park. Deze plekken liggen op slechts tien minuten rijden van elkaar.

5. Verken het Deense merengebied
Sindbjerg_Stovbjerg_merengebied_Silkeborg

De Sindbjerg en Stovbjerg liggen in het hart van het Deense merengebied

Waterratten en fietsfanaten kunnen hun hart ophalen in het Deense merengebied bij Silkeborg. Of je nu wilt kanovaren, kajakken, suppen, graag zwemt in een natuurbad of liever op een tweewieler rondrijdt: de keuze is reuze in Silkeborg. Net als het Mols Bjerge Nationaal Park ligt Silkeborg op een halfuurtje rijden vanaf Aarhus.

Denemarken heeft veel van dit soort natuurbaden

Wij huurden in Silkeborg een fiets bij Active Rental voor een rondje langs het Julsø-meer. Onze eerste stop was het natuurbad Østre Søbad. Een door dennenbomen omgeven meer, met een cirkelvormige houten steiger. Wow: wat een serene plek om baantjes te trekken. Wij vonden het om 10.30 uur nog iets te vroeg en te koud (17 graden) voor een duik, maar enkele dappere Denen dachten daar anders over. Respect!

Uitzicht_Himmelbjerget_merengebied

Het uitzicht vanaf de Himmelbjerget

O sparreboom

Daarna klommen we via het bos naar de Himmelbjerget op 147 meter hoogte. Oei dat was pittig, alsof ik als drager van de rode lantaarn de Mont Ventoux beklom. Gelukkig voelde het uitzicht op het meer en de bossen als een instant massage voor mijn verzuurde kuiten. We sjeesden naar beneden langs eindeloze kerstboomkwekerijen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Denemarken een van de grootste exporteurs van Nordmann-sparren is.

Nordmannen_Silkeborg_Merengebied

De kans is groot dat je in december een van deze Nordmannen in je woonkamer hebt staan

Voor we het wisten waren we alweer op de helft van de route bij het plaatsje Ry. Een fijne plek voor een drankje met uitzicht op het meer. Net als in Silkeborg kun je hier allerlei watersporten beoefenen. Aan de noordkant van het meer maakten we nog een laatste stop bij de Sindbjerg en Stovbjerg. Minder hoog dan de Himmelbjerget, maar wel met bloeiende heide en grazende schaapjes. Vanaf hier reden we in een half uurtje terug naar Silkeborg.

Tip: Huur een mountainbike; er zijn namelijk best wat grind- en zandwegen.  Een mountainbike heeft natuurlijk ook meer versnellingen dan een stadsfiets en een licht verzet heb je echt nodig voor het bedwingen van de pittige heuvels.

6. Beklim de bekendste vuurtoren van Denemarken
Rubjerg Knude Fyr_vuurtoren_duinen_Jutland

Dit is óók Denemarken

Op woestijnexpeditie in Denemarken? Jazeker! In het noorden van Jutland, op een kleine twee uur rijden van Aarhus, vind je zestig meter hoge zandduinen die je moet trotseren om bij de bekendste vuurtoren  van Denemarken te komen: de Rubjerg Knude Fyr.

Rubjerg Knude Fyr_vuurtoren_Jutland

Vanaf de parkeerplaats loop je in een kwartiertje naar de vuurtoren (met dit uitzicht!)

De grote vuurtorenverhuizing

Deze vuurtoren werd actief gebruikt tussen 1900 en 1968. Tot 2002 fungeerde hij als museum. Door de erosie kwam de vuurtoren echter steeds dichter bij de rand van de klif te liggen. Als er niets zou gebeuren zou de Rubjerg Knude Fyr in zee storten. Daar staken de Denen gelukkig een stokje voor. In 2019 werd de vuurtoren op een speciaal gebouwde rail gezet en zeventig meter landinwaarts verplaatst. Op deze plek zou de vuurtoren tot 2060 veilig moeten zijn.

Rubjerg Knude Fyr_uitzicht_vanuit_vuurtoren

Must do: beklim de Rubjerg Knude Fyr

De wind giert om je hoofd en je ziet het zand voor je ogen verstuiven. Zet dus je zonnebril op! Moeder Natuur laat hier haar spierballen zien. Je kunt de vuurtoren nog steeds beklimmen. Het uitzicht is fenomenaal: de witte duinen, het azuurblauwe water en de wolkenlucht die door de harde wind voortdurend verandert. Dit stukje Sahara in Jutland mag je niet missen!

Rubjerg Knude Fyr_en_zee

Door erosie komt de vuurtoren ieder jaar een stukje dichter bij de rand van de klif te staan

Tip: Combineer Rubjerg Knude Fyr met een bezoek aan havenstadje Hirtshals. Hier vind je het grootste Noordzeeaquarium van Europa en in de haven kun je prima fish and chips eten.

Verblijf

GUESTapart_keuken_Aarhus

Handig: een eigen keuken die van alle gemakken is voorzien

Wij verbleven in accommodatie GUESTapart net buiten Aarhus. Dit verblijf bestaat uit 89 appartementen in hippe houtlook. Ze zijn gebouwd in 2019 en beschikken over een keukentje met oven en vaatwasser. Wel zo handig; de prijzen in de Deense horeca zijn namelijk hoog en zo kun je dus ook zelf koken. Het ontbijt is inbegrepen en als gast kun je gebruik maken van de sportschool. Nog een voordeel is dat de tram naast het hotel stopt die je in twintig minuten in het centrum van Aarhus brengt. Als je de auto pakt ben je binnen twee minuten op de ringweg en rijd je snel naar de natuurgebieden buiten Aarhus. Het enige nadeel vonden wij de zachte bedden, maar die zorgden er wel voor dat we vroeg wakker waren en extra tijd hadden voor uitstapjes.

Laat een reactie achter