Mangrove_Rhoon_uitjes_Zuid Holland

De 5 leukste coronaproof uitjes in Zuid-Holland

door Esther van den Heuvel
Op safari in de duinen, wandelen door de mangrove onder de rook van Rotterdam en kajakken langs de Japanse Tuin. Vanwege de coronacrisis ben ik op expeditie gegaan in mijn eigen provincie: Zuid-Holland. Zelfs de dichtstbevolkte provincie van Nederland barst van de mooie natuur. Die natuur kun je gelukkig helemaal coronaproof beleven. In deze blog vind je de leukste vijf uitjes in Zuid-Holland, waarbij je veilig op 1,5 meter afstand van je medebezoekers van de natuur kunt genieten.
1. Kajakken langs de Japanse Tuin
Kajak_landgoed_Oosterbeek_uitjes_Zuid_Holland

Door het Haagse groen vaar je naar de Japanse Tuin

De Japanse Tuin op het Haagse landgoed Clingendael is ruim honderd jaar oud. In de tuin vind je Japanse bomen en planten, bruggetjes, Japanse beelden en zelfs een klein paviljoen. De tuin is heel kwetsbaar, slechts acht weken per jaar geopend en wordt erg drukbezocht. De tuin is niet zo groot en de paden zijn smal. Logisch dus dat de tuin in coronatijd gesloten is. Gelukkig kun je deze plek alsnog op legale wijze bewonderen, namelijk vanaf het water!

Den Haag_skyline_uitjes_Zuid Holland

De route begint in het centrum

Vanaf kanoverhuur Den Haag peddel je in ongeveer vijf kwartier naar de Japanse Tuin. Je vaart door de grachten van het centrum langs de wolkenkrabbers van de ministeries en langs het Haagse bos. Meerkoeten zwemmen met je mee. Een pas geboren fuut scharrelt onwennig tussen de restanten van zijn eigen eierschaal. Vanaf de waterkant houdt een reiger alles nauwlettend in de gaten. Via de paarse rododendrons van landgoed Oosterbeek kom je bij de Japanse Tuin.

Rhododendrons_Oosterbeek_uitjes_Zuid_Holland

Landgoed Oosterbeek is een rododendronparadijs

De Japanse Tuin is een van de meest instawaardige uitjes in Zuid-Holland. Ook vanuit je kajak kun je dit stukje Tokio in Den Haag goed bewonderen. Op het zachtgroene mos staan zuurstokroze azalea’s, vuurrode esdoorns en zachtroze sierkersen. De houten boogbruggetjes, het kleine paviljoen en de Japanse lantarens zijn als sojasaus bij de sushi. Dankzij de uitstekende stuurmanskunsten van manlief maakte ik het onderstaande filmpje; bekijk het met je geluid aan.

Wanneer de tuin open is, loop je er vaak in een lange polonaise. Ondertussen schreeuwen bezoekers aanwijzingen naar elkaar voor het maken van de perfecte foto. Nu horen we alleen het zachte geplons van onze peddels en vogels, heel veel vogels. Veel meer zen wordt het niet.

Koe_waterkant_Clingendael_uitjes_Zuid_Holland

Koe zoekt water

Normaal gesproken is de tuin acht weken per jaar geopend: zes weken van eind april tot begin juni en twee weken in oktober. Omdat de tuin in deze periode in bloei staat, is dit ook de beste periode om naar de tuin te varen. Op deze site kun je zien wanneer de tuin open is. Tip: reserveer je kajak van tevoren!

2. Fietsen langs de Linge
Uitzicht op Linge_madeliefjes_uitjes_Zuid_Holland

De Linge in de buurt van Heukelum

De Linge is 108 kilometer lang en daarmee de langste rivier die geheel in Nederland stroomt. De rivier stroomt van Doornenburg (in de buurt van Nijmegen) naar Gorinchem, in het midden van het land. Langs de rivier wisselen weilanden, fruitboomgaarden en dorpjes elkaar af. Een groot deel van dit rivierlandschap is een beschermd natuurgebied. Hier geen ronkende vrachtschepen, maar vooral pleziervaart. Daardoor kun je ongestoord van het afwisselende landschap genieten. Wij fietsten langs de Linge vanuit Gorinchem naar Leerdam en terug.

Fruitbomen_Linge_uitjes_Zuid Holland

In april staan de meeste fruitbomen in bloei

Rechts ziet u een bloeiende appelboomgaard, links houden zes schapen, twee koeien en een paard een samenscholing onder een eeuwenoude eik. Fietsen langs de Linge is alsof je figureert in een Oudhollandsch  schilderij. Op de oprit van een oude woonboerderij met rood-witte luiken, anno 1895, staat een fruitstalletje. Asperges, aardbeien, frambozenjam: het is lastig kiezen. Dit is in ieder geval een van de meest gezonde uitjes in Zuid-Holland.

Fruitstalletjes_Linge_uitjes_Zuid_Holland

Neem contant geld mee voor eventuele aankopen

Aan de Linge liggen veel charmante bed and breakfasts en theetuinen. De dijkhuisjes die te koop staan zoeken we bij thuiskomst meteen op Funda op. Hmmmm, toch nog maar even doorsparen. Er zijn verder genoeg bankjes met uitzicht op de rivier waar je, mocht de horeca dicht of vol zijn, even een pitstop kunt houden.

Fruitbomen_Linge_uitjes_Zuid Holland

Pauzeren met uitzicht op de fruitbomen

Wij reden vanuit Gorinchem via Arkel en Kedichem naar Leerdam en terug langs Heukelum en Spijk. Dit is een rondje van zo’n 27 km dat je makkelijk zelf kunt uitstippelen via de fietsknooppunten app.
Omdat mijn ouders in Gorinchem wonen konden we hun fietsen gebruiken. Als je geen familie in de buurt hebt kun je bij de VVV in Gorinchem fietsen huren. Het aanbod is beperkt, reserveer je fiets daarom vooraf.

3. Hiken door de Rhoonse Mangrove
Rhoonse grienden_eenden_uitjes_Zuid_Holland

De Hollandse mangrove

Voor een hike door de mangrove hoef je niet naar de andere kant van de wereld. Onder de rook van Rotterdam vind je een bijzonder stukje natuur, dat verdacht veel overeenkomsten vertoont met de mangroves die we in Mexico bezochten. Wij vonden dit een van de meest bijzondere uitjes in Zuid-Holland, omdat we nog nooit een vergelijkbaar landschap in Nederland hebben gezien.

De romantische wilgenpaadjes

De Rhoonse Grienden is een waterrijke wilgenjungle, bestaande uit tientallen smalle kreekjes met lange rijen knotwilgen. De knotwilgen houden van natte voeten. Ze doen het daarom goed in dit gebied dat twee keer per dag bij vloed deels overstroomt. Op de wilgen groeien varens, mossen, klimop en af en toe zelfs een verdwaalde bloem. Alsof je in een sprookjesbos wandelt. Ik vermoed dat hier in het najaar paddenstoelen groeien waar muziek uit klinkt.

Zwanen_Rhoon_uitjes_Zuid_Holland
Zwanen behoren tot de vaste bezoekers van de Rhoonse Grienden
Ook qua fauna is er genoeg te beleven. Als je haviksogen, engelengeduld en een beetje mazzel hebt zie je misschien  een bever of ijsvogel. Net als in de echte mangrove moet je je best doen om boven het geluid van alle kwetterende vogels uit te komen. Prr talieloe, wat een kakofonie van getjilp, gekwetter en gekoer. Kun je in coronatijd toch nog een concert bijwonen.

Klein profijt_Rhoon_uitjes_Zuid_Holland

Natuurgebied het Klein Profijt ligt op de route

De stichting het Zuid-Hollands landschap heeft een mooie route uitgestippeld die start bij de jachthaven van Rhoon. Deze route loopt helemaal door naar de Carnisse Grienden en terug, zo’n 16 km in totaal. Gelukkig kun je deze route ook makkelijk inkorten. Wij liepen door de Rhoonse Grienden naar de golfbaan en terug (zo’n 7 km). Ook op deze kortere wandeling krijg je een goede indruk van dit gebied. Er is ruime parkeergelegenheid in de buurt van de jachthaven van Rhoon. Van te voren of na afloop kun je bij Tasman een koffie of ijsje to go halen.

4. Wild spotten in het Westduinpark
Schotse hooglander_uitjes_Zuid_Holland

Oog in oog met een Schotse hooglander

Voor een van de meeste exotische uitjes in Zuid-Holland ga je naar het Haagse Westduinpark tussen Scheveningen en Kijkduin. Schotse hooglanders, vossen, konijnen, buizerds en zandhagedissen: je komt ze hier allemaal tegen. In dit beschermde natuurgebied wisselen grote zandduinen, net ietsje kleiner dan die in Marokko, bossen en open vlaktes elkaar af. Een heel afwisselend landschap! De Schotse hooglanders zie je niet snel over het hoofd. Wil je ook andere dieren spotten? Kom dan vroeg of juist aan het eind van de dag. Er zijn dan weinig andere bezoekers. Heel handig in coronatijd.

De duinen in de buurt van De Savornin Lohmanlaan

In het Westduinpark kun je zowel wandelen als fietsen en natuurlijk zwemmen in de zee. Er zijn veel mooie plekjes om te picknicken. Combineer je safari dus met een zelf meegebracht ontbijtje of aperitivo. Geen zin om zelf eten en drinken mee te nemen? In het gebied staan ook een aantal strandtenten. Aanraders zijn strandpaviljoen De Staat en strandpaviljoen Zuyd. Nu alleen nog take-away, vanaf 1 juni weer met terras!

Uitzicht_Den_Haag_duinen_uitjes_Zuid_Holland

Vanaf het Westduinpark heb je goed uitzicht op de Haagse skyline

Het Westduinpark grenst aan de woonwijken van Zuidwest-Den Haag. Er zijn verschillende ingangen. Als je met de auto komt kun je het beste naar het einde van de De Savornin Lohmanlaan rijden, daar zijn de meeste parkeerplaatsen. Je fiets kun je overal wel kwijt.

5. Trappen en happen in de omgeving van Delft
Delftse_Hout_uitjes_Zuid Holland

Op een steenworp afstand van Delft vind je dit natuurgebied

Stap op de fiets naar natuur- en recreatiegebied Delftse Hout. Vanuit de driehoek Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer bereik je dit gebied na maximaal 45 minuutjes trappen. Delftse Hout combineert een polderlandschap met bossen en een grote plas. De slootjes rond de Tweemolentjeskade (wat een heerlijke naam) zijn favoriet bij broedende watervogels. In het voorjaar spot je hier veel donzige kuikentjes.

Tweemolentjeskade_Delftse_Hout_Zuid_Holland

Zorg dat je genoeg vaart maakt bij deze steile bruggetjes

Pak ook even een stukje van Delftsche Vliet mee, de voormalige A13 voor trekschuiten tussen Den Haag en Delft. Tegenwoordig varen hier vooral sloepjes. Het fietspad langs het kanaal is lekker rustig, er is weinig bebouwing en je hebt een weids uitzicht. “Je ken hieâh zau lekkâh vajje af kèke”, aldus Harry uit Moerwijk.

Grachtenpand_Delft_uitjes_Zuid_Holland

Lekker even struinen langs de Delftse grachten

Een fietstocht maakt hongerig. Je verbrande suikers vul je aan met een ijsje van De Lelie in het historische centrum van Delft. Leuk om meteen even langs de eeuwenoude grachtenpanden te wandelen. Optie twee is een take-away taartje van Piece of Cake (onze bruidstaartbakker!) in Den Hoorn. Vanaf het centrum van Delft fiets je hier in tien minuten naar toe.

Taart eten_uitjes_Zuid_Holland

Voor deze appeltaart fietsen we graag een blokje om

Dit was mijn top 5 van coronaproof uitjes in Zuid-Holland. Check voordat je op pad gaat uiteraard altijd even op de site van de gemeente of de parkeerplaatsen en natuurgebieden open zijn en probeer drukke momenten te vermijden.

Wat zijn jouw favoriete plekken in deze provincie? Laat hieronder je reactie achter!

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk