Cover_bloemenveld_Keukenhof

Bezoek aan de Keukenhof: een schot in de roos?

door Esther van den Heuvel

1,4 miljoen mensen bewonderen jaarlijks de 7 miljoen (!) bloeiende bollen. Hoewel maar 8 weken per jaar geopend trekt de Keukenhof meer bezoekers dan Artis en het Anne Frank huis in een heel jaar. Toch stond een bezoek aan het park niet op mijn bucketlist. Is dit terecht of niet? Hoogste tijd om het zelf uit te zoeken.

Op een zonnige zondag reis ik af naar de Keukenhof. Het eerste wat ik zie zijn geen bloemen, maar eetstalletjes. Ik vraag me af of ik per ongeluk op een festival ter promotie van de Hollandsche keuken ben beland. Dankzij de stroopwafelkraam en de Hollandse hotdogs ruiken de tulpen in het naastgelegen perk naar gekarameliseerde knakworst.

Hotdog_Keukenhof

Dus daarom ruiken de tulpen zo raar

De perkenpaparazzi 

Lang tijd om bij de geur stil te staan heb ik niet. Ik word omvergelopen door de internationale perkenpaparazzi. Gewapend met selfiesticks, telefoons, telelenzen en strijdkreten die rechtstreeks uit een Tell Sell reclame afkomstig zijn, stormen ze het park in: ‘Oh Mike, look it’s amaaazing’. Ik begrijp het wel. Tijdens hun ‘Europa in 5 dagen Holland in 4 uur trip’ met permanent uitzicht op grijs asfalt vormt de gekleurde bloemenzee een welkome afwisseling.

Perkenpaparazzi

De perkenpaparazzi in actie

Met zoveel ‘OMG’s om je heen is het moeilijk om niet enthousiast te worden. Toch overheerst vooral een gevoel van braafheid. Lange, rechte paden met aan beide kanten velden vol gekleurde tulpen en hyacinten die worden omringd door blauwe druifjes. Het is mooi, maar niet heel spannend.

Spannend wordt het pas bij de grote vijver, waar de paparazzi zich via glibberige stapstenen aan de overtocht wagen. Wie verliest als eerste zijn evenwicht en valt in het water. Is het de Duitse influencer of toch de Japanse snapchatter?

Van citroengeel tot aardbeienrood
Vijver Keukenhof

Kleurenexplosie langs de vijver

Rondom het water zorgen de hoogteverschillen en speelse perken voor een gekleurde en kolkende bloemenzee. Van citroengeel tot aardbeienrood en auberginepaars: alle kleuren van de groenteboer kom je hier tegen. Zo is het dus om Alice in Wonderland te zijn.

Zelfs een ogenschijnlijk serene Tibetaanse boeddhist gaat hier los en laat zich fotograferen tussen de bloemen die matchen met zijn oranje pij.

Monnik keukenhof

Match made in heaven

De Keukenhof beschikt ook over een heuse walk of fame. Nationale en internationale beroemdheden hebben hier een eigen tulp. Astronaut André Kuipers heeft een oranje exemplaar toebedeeld gekregen. Vanwege zijn verdiensten in de ruimte verwachtte ik hier toch minstens een zwarte ‘melkweg’ variant met gele sterren.

Andre Kuipers Tulp

André Kuipers zou zich omdraaien in zijn Sojoez

Verderop tref ik de Piet Paulusma. Geen motief van de Friese vlag, maar een effen gele tulp. Lichtelijk teleurgesteld ga ik verder met mijn expeditie.

Amsterdam’s weed garden

Even later flaneer ik door een statige zeventiende-eeuwse baroktuin. Dankzij de symmetrische paden omzoomd door strak gesnoeide bomen en chique fonteinen voel ik mij een Franse zonnekoning. In de perken krijg ik een psychedelische mix van madeliefjes, blauwe druiven, roze hyacinten en oranje tulpen voorgeschoteld.

Keizerskroon_Keukenhof

De Keizerskroon steekt linksonder zijn kop uit boven het maaiveld

Plots ruik ik een sterke wietgeur. Ik gluur door de heg. Rookt een buitenlandse toerist hier soms een stickie? Dat is niet het geval. Een cannabisachtige plant genaamd de Keizerskroon verspreidt dit coffeeshoparoma. Probeert de gemeente Amsterdam hiermee toerisme uit de binnenstad te weren en te verplaatsen naar ‘Amsterdam’s weed garden’?

Boterhammen met kaas en vegan salads
Festival sfeer_Keukenhof

Festivalsfeer

Weed garden of niet, het is de Keukenhof zeker gelukt om ook veel jonge toeristen te trekken. De foto’s van de gekleurde velden gaan viral op Instagram. Senioren die in de hongerwinter waarschijnlijk tulpenbollen hebben gegeten poseren naast selfie queens op naaldhakken. De meegebrachte boterhammen met kaas concurreren met foodtrucks. Tussen de perken eten twintigers hun zelfgemaakte vegan salads. Als je niet beter weet zou je denken dat je op een festival bent.

Orchideeënorgie
Orchideeenorgie_Keukenhof

Orchideeënorgie

Nog maar amper bijgekomen van zoveel hipheid stuit ik op het Beatrix paviljoen. Dit is een van de vijf paviljoens die ingericht zijn met exposities en met bloemen die het binnen beter doen dan buiten. Ik beland in een hysterische roze-witte orchideeënorgie, met Mata Hari-achtige kostuums aan de wanden en een fotohokje waar Henk en Ingrid elkaar de liefde verklaren. Om te voorkomen dat ik door deze kitscherige zoetigheid spontaan diabetes oploop vlucht ik snel naar buiten.

Even bijkomen_keukenhof

Even bijkomen

Na twee uur zie ik tussen de bollen de bloembedden niet meer en is het mooi geweest. De inspiratieloze walk of fame en de orchideeënorgie vielen tegen, maar de variëteit aan bloemen én bezoekers en de kleuren- en geurenexplosies maken indruk. Zelfs als nuchtere Hollander beleef je hier gegarandeerd een onvergetelijke dag.

Zelf naar de Keukenhof?

De Keukenhof is ieder jaar van half maart tot en met half mei geopend. Natuurlijk zijn de bollen zo geplant dat er altijd wel iets in bloei staat. Toch kan het door de soms lange Hollandse winters beter zijn om pas half april naar het park te gaan. Zo voorkom je dat je alleen krokussen en narcissen ziet. Andersom kan een zomerse week ervoor zorgen dat de tulpen begin mei al uitgebloeid zijn. Houd social media in de gaten om te zien wat er bloeit.

In de weekenden is het vaak raak op de wegen richting de Keukenhof: kilometerslange files, verkeersinfarcten die het acht uur journaal halen en parkeerplaatsen die net zo schaars zijn als Chinese toeristen zonder selfiesticks.
Als je toch met de auto wilt gaan ga dan vroeg, het park is al vanaf 8.00 uur open.

Veel leuker is het om met de fiets in de trein naar Sassenheim of Hillegom te reizen (vergeet niet een fietskaartje te kopen) en dan langs de bollenvelden naar de Keukenhof te rijden. Vanuit Sassenheim doe je hier ongeveer 35 minuten over, vanuit Hillegom bereik je het park in 20 minuten.

Fietsen tussen de bollen_Keukenhof

Op de fiets naar de Keukenhof

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk