Komen de muren sneller op je af dan de Britse coronavariant? Kun je je dagelijkse ommetje inmiddels achteruit lopen? Dan is het tijd voor een coronaproof vakantie in Nederland! Verblijf in bijzondere accommodaties met een eigen keuken of restaurant. Van Amsterdam tot Middelburg en van Jisp tot Velp, in de stad, het bos en op het platteland: in deze blog vind je zes leuke adresjes voor coronaproof overnachten in Nederland waar je, ook als de horeca dicht is, prima vakantie kunt vieren. Reizigers klaar? Inpakken maar!
1. B&B, Jisp
Toen ik dit lichtgroene huisje op Instagram voorbij zag komen veranderde ik in een emoticon met hartjesogen. Snel checkte ik de beschikbaarheid. Binnen een paar weken konden we al terecht in dit charmante vakantieverblijf. Op naar het Noord-Hollandse dorpje Jisp!
Het huisje ligt in de moestuin van de eigenaar en was vroeger in gebruik als atelier. De schilderijen, foto’s, en lijstjes aan de muur verwijzen daarnaar en maken het erg sfeervol. Er is een fijne keuken, met uitzicht op de tuin, waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat je eigen sterrenmaaltijden kunt koken. Laat je vooral ook een keer verwennen door een ontbijtje van de eigenaar met verse broodjes, zelfgemaakte jam en perfect gepocheerde eitjes.
Vogelbingo spelen
Vanuit de woonkamer heb je een schitterend uitzicht op het Wormer- en Jisperveld: het grootste veenweidegebied van Europa en populair bij weidevogels. Op de salontafel ligt de vogelzoekkaart al klaar. Snel installeren we ons op het terras. Baartmannetjes, blauwborsten en zilverreigers: we spelen non-stop vogelbingo!
Om nog dichterbij de flora en fauna te komen pak je de kano die je als gast gratis kunt gebruiken. Kanovaren is naast wandelen echt een ideale coronaproof activiteit. Dat merkten we eerder tijdens een tochtje peddelen door onze hometown Den Haag. In Jisp peddel je door slootjes, langs weilanden en onder houten bruggetjes. Jisp ligt op slechts 25 minuten rijden van Amsterdam, maar de bewoonde wereld voelt veel verder weg en dat is, zeker in coronatijd, heel fijn.
Voor een weekendje coronaproof overnachten (twee nachten) betaalden wij 340 euro.
Te doen:
•Fietsen naar de Zaanse schans (bij de accommodatie kun je fietsen huren) en het Zaans museum
•Smul van de Italiaanse take away van La Storia
•Kanovaren door het Wormer- en Jisperveld
2. B&B | Buitenverblijf Huiskenshof, Klimmen
Coronaproof overnachten in het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland doe je bij B&B en Buitenverblijf Huiskenshof. Dit vakantieverblijf ligt in Klimmen, op nog geen twintig minuutjes rijden van Maastricht. Huiskenshof is een monumentale hoeve uit 1800. Sinds een paar jaar vind je hier vier stijlvolle gastenverblijven: het Bakhuis, de Koestal, de Schuur en het Koetshuis. De accommodaties zijn geschikt voor twee tot zes personen. Wij sliepen in De Schuur, geschikt voor twee personen.
De Schuur ligt aan de zijkant van de hoeve, terwijl de grotere verblijven (favoriet bij gezinnen) zich aan de voorkant bevinden. Deze grotere verblijven hebben een speelweide met trampoline voor de deur, maar daar merk je in de Schuur weinig van.
De Schuur is vernoemd naar de hooischuur die zich op deze plek bevond. In de poort waardoor vroeger de hooiwagens naar binnen reden bevindt zich nu een enorme glazen pui van zes meter hoog. Hierdoor is het huisje erg licht en voelt het lekker ruimtelijk aan.
Bij binnenkomst staat een zelfgebakken pruimenvlaai klaar. Het vaasje op de salontafel is gevuld met verse veldbloemen. Aan de muur hangen Delftsblauwe bordjes en de koelkast heeft de kleur van een Spaanse sinaasappel: lekker vrolijk. Ondanks de sfeervolle inrichting zullen we niet veel binnen zitten, De Schuur beschikt namelijk over een terras aan de voor- en achterkant, een barbecue én een vuurkorf.
Schapenweide
Het terras aan de voorkant grenst aan de binnenplaats en is dankzij de ochtendzon de perfecte ontbijtplek. Aan de achterkant kijkt het terras uit op een schapenweide waar een witte pony met een alarmerend hoge aaibaarheidsfactor tussen graast.
Huiskenshof heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding. Voor een week coronaproof overnachten in het hoogseizoen (juli 2020) betaalden wij 750 euro.
Te doen:
•Fietsen door het Heuvelland (bij de accommodatie kun je elektrische fietsen huren, die heb je hier echt nodig)
•Wandelen: Kapelroute Walem & Sint-Pietersberg Maastricht en Connecterra in België
•Shoppen en cultuur snuiven in Maastricht
•Eten (afhalen) bij Koco bistro in Valkenburg
3. Hotel Jakarta, Amsterdam
“Wij trekken aan een paar tropenpakken, dus laat het doek maar zakken!” Alsof je in de Geef nooit op bak springt en naar Indonesië wordt geteleporteerd: dat gevoel krijg je als je Hotel Jakarta binnenstapt. In de lobby word je omringd door bananenplanten, palmbomen en yucca’s. Naast een houten bruggetje staat een riksja, tussen de bladeren door glinstert het water van het zwembad.
Na het trekken van een paar baantjes trakteer je jezelf op een Balinese massage in de spa en ’s avonds smul je van een heerlijke rijsttafel van Café Jakarta. Hier beleef je een exotische ervaring zónder jetlag en overbodige CO2-uitstoot. Hotel Jakarta is namelijk ook nog energieneutraal.
Houtsnijwerk in Indonesische stijl
Hotel Jakarta heeft 176 boutique style kamers, 18 junior suites, 5 suites en 1 WOW suite.
Onze boutique stijl kamer kijkt uit over het IJ, heeft houten muren en een balkon. Onder het bed ligt een kleed met palmbladeren motief, de schuifdeur naar de badkamer is versierd met houtsnijwerk in Indonesische stijl. Naast een ruime inloop douche heeft onze kamer ook een bad. Slapen doe je niet in een hangmat, maar in een heerlijk kingsize bed.
Hotel Jakarta ligt op het Java-eiland in Amsterdam. Mocht je het hotel toch nog willen verlaten dan loop je in iets meer dan dertig minuten naar het centrum. Met het OV sta je binnen twintig minuten op de Dam.
Coronaproof overnachten in Hotel Jakarta is vrij prijzig. Voor één overnachting met ontbijt ben je circa 200 euro kwijt. Mijn man (dit was een verjaardagscadeau) betaalde een paar tientjes meer en boekte het arrangement ‘lopen naar de tropen’. Parkeren en een heerlijke rijsttafel zitten bij dit arrangement inbegrepen. Je betaalt bij deze deal een stuk minder dan wanneer je dit los zou boeken.
Te doen:
•Amsterdam-Oost verkennen! Bezoek (wanneer open) het Tropenmuseum, de Hortus Botanicus en/of Artis.
•Eten (bestellen) bij Bar Botanique
4. B&B De Adelaerthoeve, Arnhem
Tussen Arnhem en de Hoge Veluwe ligt B&B De Adelaerthoeve. Deze B&B telt drie studio’s en een suite. Wij verbleven in een studio met terras. Dankzij het bakstenenplafond, de houten balken en kleine ramen voelt het alsof je in een luxe koestal logeert.
De studio’s beschikken ook over een eigen terras met een tafel, stoeltjes en twee ligbedden. Wij verbleven er eind mei en konden iedere ochtend buiten ontbijten. Omdat de B&B zo kleinschalig is, is het heerlijk rustig en zijn de kwetterende vogels hier de grootste druktemakers.
Koeien van papier-maché
De Adelaerthoeve is gevestigd in een voormalige vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog. De hangar was onderdeel van het militaire vliegveld van Deelen. Om de Duitsers ‘um der Garten’ te leiden werden het vliegveld en alle bijbehorende gebouwen zoals kazernes en hangars gecamoufleerd als boerderijen en boerenschuren. Naast de ‘boerderijen’ graasden koeien van papier-maché, houten paarden en echte schapenkuddes. Bizar, maar erg slim!
Na de oorlog werd een aantal hangars omgebouwd tot boerderij, zo ook De Adelaerthoeve. Vanwege de bijzondere geschiedenis heeft het pand de status van rijksmonument. In de gigantisch hoge hal waar vroeger de vliegtuigen stonden staan nu twee elektrische fietsen die je als gast kunt huren. In de voormalige hangar wordt in 2021 een ontbijtruimte gebouwd.
Voor drie nachten coronaproof overnachten betaalden we 361 euro inclusief ontbijt.
Te doen:
•Bij de buren van Garage Royal een lekkere focaccia of pizza halen.
•Fietsen door de heuvelachtige bossen bij Oosterbeek met tussenstop de militaire begraafplaats. Hier liggen een kleine tweeduizend geallieerde begraven die omkwamen bij operatie Market Garden en de gevechten daarna. Indrukwekkende en interessant.
•Op safari in het Deelerwoud. Ga wandelen rond zonsopkomst of -ondergang. Speur naar edelherten, reeën, vossen, dassen én de wolf. Als de dierentuinen open zijn kun je voor exotischere dieren naar Burgers Zoo.
•Als de musea open zijn, bezoek dan het Kröller Müller museum
5. Appartementen De Koepoort, Middelburg
Als we niet naar Parijs kunnen dan halen we Parijs toch gewoon naar Nederland? In Middelburg kun je, op steenworp afstand van het historische centrum, coronaproof overnachten in De Koepoort. De Koepoort is een oude stadspoort die verdacht veel op de Arc de Triomphe lijkt. Deze poort uit 1739 is gebouwd in de barokstijl van de Franse zonnekoning Louis Quatorze. Op de bovenkant staan acht chique vazen en de gevels zijn voorzien van roomwitte neoklassieke zuilen. Boven de poort prijkt het stadswapen van Middelburg. Net als l’Arc staat de poort op een rotonde, maar gelukkig komen hier geen twaalf, maar slechts twee wegen op uit. Die worden voornamelijk door bestemmingsverkeer gebruikt, lekker rustig dus.
Sinds 2019 kun je verblijven in de luxe appartementen in de poort. Op de begane grond vind je de woonkamer en keuken. Zodra je de woonkamer binnenstapt valt je oog op de grote schouw met daaromheen drie fijne fauteuils. Vanaf de muur houdt een Zeeuws meisje je gezelschap. Een knusse plek! Alles voor je bakkie pleur of kopje thee vind je in de inbouwkast. Naast de woonkamer ligt de keuken en die beschikt over een combimagnetron, kookplaat en vaatwasser: ideaal wanneer je zelf wilt koken.
Douchen in de mooiste straat van Middelburg
Slapen doe je op de eerste verdieping onder een hoog balkenplafond. Zwart-wit foto’s van de historische hotspots van Middelburg hangen aan de bakstenen muur. Het hoofdbord van het bed is gemaakt van oude deuren. In de nisjes kun je je koffer en kleding kwijt. Een warme, stijlvolle én praktische slaapkamer. Achter een houten schuifdeur vind je de badkamer. De douchewand is bekleed met een foto van het mooiste straatje van Middelburg: de Kuiperspoort.
Voor drie nachten zonder ontbijt betaalden wij 360 euro.
Te doen:
•Stadswandeling door historisch Middelburg
•Eten (bestellen) bij La Presa
•Wandel van Dishoek naar Zoutelande over de hoge duinen
6. Boutique Hotel Beekhuizen, Velp
Tijdens onze rit naar Boutique Hotel Beekhuizen was ik blij dat onze auto een automaat heeft. Om het hotel te bereiken rijd je de laatste vijf minuten namelijk door steile haarspeldbochten. Haarspeldbochten in Nederland? Ja, lieve lezer, wij waren ook helemaal verbaasd. Ik moest zo op de weg letten dat ik het stijgingspercentage gemist heb, maar ik gok op een helling van minstens 10%. Zodra je uitstapt en je dit logeeradres aan de voet van een beboste heuvel ziet en een klaterende beekje hoort, voelt het of je in het Zwarte Woud bent beland. Wil je coronaproof overnachten in het meest on-Nederlandse stukje Nederland dan moet je hier naar toe.
In het hotel kun je kiezen tussen suites en lodges. Wij kozen voor een lodge, omdat die ook een keuken heeft. De accommodatie heeft overigens afspraken gemaakt met lokale restaurants die de Nederlandse Alpe d’Huez graag trotseren en hun eten tot op je hotelkamer bezorgen.
De lodge heeft twee slaapkamers en is dus ook prima geschikt voor een verblijf met vier personen. Zowel de suites als de lodges grenzen direct aan het bos. In de zomer kun je vanaf je eigen terras eekhoorntjes spotten. Aan de kapstok hangt zelfs een verrekijker: handig!
Slapen in de boslucht
De woonkamer is lekker ruim. De bruine leren bank, de palletkachel en het grijze vloerkleed zorgen voor een stoere én warme uitstraling. Het barretje bij de keuken is al snel onze favoriete, ontbijt-, borrel- en dinerplek. Slapen doe je op de eerste verdieping, met het raam open natuurlijk, zodat je ook ’s nachts de boslucht kunt opsnuiven.
Boutique Hotel Beekhuizen ligt in Velp en grenst aan Nationaal Park Veluwezoom op tien minuten rijden van Arnhem. Een groot pluspunt is dat je vanuit je verblijf zo de natuur in wandelt. De veluwezoom is een prachtig heuvelachtig natuurgebied waar bossen worden afgewisseld door heidevelden met schaapskuddes. Als je het gebied graag op een tweewieler verkend kun je bij het hotel een elektrische fiets huren (die heb je hier echt nodig). Bij de receptie liggen veel boekjes met fietsroutes. Voor drie nachten coronaproof overnachten in een lodge betaalden wij (in de kerstvakantie) 618 euro.
Te doen:
•Wandelen naar de Posbank, een van de mooiste uitzichtpunten van Nederland. Rond zonsopkomst en -ondergang heb je ook nog kans om wildlife (reeën, of andere soorten herten, en zwijnenfamilies) te spotten
•Eten (bestellen) bij Me and Mrs. P
•Bezoek, wanneer open, het openluchtmuseum in Arnhem
•Fietsen langs de landgoederen van Rheden en Rozendaal