Wandel door de mooiste kloof van Andalusië: El Caminito del Rey

door Esther van den Heuvel

De natuur houdt hier een doorlopende missverkiezing. Met als elkaars belangrijkste concurrenten: de fel groene bomen aan de voet van een kolkende turquoise watermassa en de enorme roze/beige rotsen die afsteken tegen een (meestal) strakblauwe hemel. O ja en dan kronkelt daar op honderd meter hoogte een wandelpad doorheen gesitueerd tegen de verticale rotswanden. Gooi een paar stevige schoenen in je koffer, laat je hoogtevrees thuis en ontdek de buitenaardse schoonheid van El Caminito del Rey.

el-caminito_bergwand

De Caminito del Rey (vrij vertaald: het koningspaadje) is ontstaan in 1901 en ligt in Andalusië ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Malaga. Localos wilden voor de bouw van een waterkrachtcentrale materialen transporteren tussen twee watervallen en een weg kwam daarbij goed van pas.
In 1921 wandelde koning Alfonso de dertiende over het pad om de bijbehorende stuwdam te openen. Vanaf dat moment werd de route omgedoopt tot El Caminito del Rey.

Het pad raakte lancaminito-natuurgzaam in verval, leuningen werden gesloopt en delen brokkelden zelfs af. In 1992 werd het officieel gesloten. Desondanks werd het ook daarna regelmatig door waaghalzen bewandeld. In 2014 werd het pad voor 5.5 miljoen euro gerestaureerd en in maart 2015 volgde de feestelijke opening.
Het huidige traject bedraagt ruim zeven kilometer. Daarvan is vier kilometer toegangsweg. Voor de caminito zelf blijft dus ongeveer drie kilometer over. Deze bestaat uit drie gedeeltes.

Het eerste deel is opgebouwd uit houten boardwalks en baant zich een weg langs de loodrechte rotswanden van de smalle kloof. Zon en schaduw creëren hier een fascinerend schouwspel. Omdat iedereen zo verrast is over het uitzicht en zichzelf daarmee wil vereeuwigen treden hier regelmatig selfiefiles op. Gelukkig verspreiden de wandelaars zich daarna vrij snel en heb je op de meeste gedeeltes het pad voor jezelf (en uiteraard ook voor je selfiestick).

Na ongeveer een kilometer verlaat je de boardwalks en heb je een prachtig wijds uitzicht over de enorme rotsen, rivieren en bossen. De vergelijking met het Amerikaanse Yosemite national park is snel gemaakt. Daarna wandel je een stuk door het bos. Zonder uitzicht, maar mét schaduw. De tocht eindigt langs gigantische rotswanden die nog indrukwekkender zijn dan aan het begin. Als klapper op de hike loop je over een flexibele hangbrug die ‘heerlijk’ meedeint op de wind. Echt een fantastische koninklijke ervaring!

uitzicht-caminito_

Sta jij al te trappelen?

Houd dan rekening met het volgende:

Koop om zeker te zijn van toegang tot de Caminito van te voren je tickets online. Het aantal tickets dat op de dag zelf beschikbaar is, is namelijk zeer beperkt. Je ticket is tijdsgebonden: je kiest zelf een tijd tussen 9.30 uur en 15.00 uur. Bouw extra tijd in voor de toegangsweg van ruim twee kilometer en eventueel ook voor de bus. Als je bijvoorbeeld een ticket hebt voor 11.00 uur neem je om 10.00 uur de bus uit El Chorro naar Ardales en wandel je vanaf daar in ruim een half uur naar het toegangspunt van de Caminito.

Het beginpunt in Ardales is op een andere plek dan het eindpunt in El Chorro. Voor 1,50 euro kun je de bus nemen naar een van deze punten. Zelf hebben wij de auto geparkeerd bij het eindpunt in El Chorro en vervolgens direct de bus naar het beginpunt genomen zodat je na afloop van de caminito meteen bij de auto bent en niet nog eens op de bus hoeft te wachten.

Wij deden over het gehele traject van zeven kilometer (inclusief bus) iets meer dan drie uur. Probeer in de periode juni tot en met september in de ochtend te starten. ’s Middags loopt de temperatuur namelijk al gauw op tot boven de dertig graden. Neem voldoende eten en drinken mee want er zijn geen horecapunten op het traject zelf. Na afloop hebben wij in El Chorro heerlijk geluncht bij La Garganta.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk