real-alcazar-sevilla

Het Real Alcázar: Sieraad van Sevilla

door Esther van den Heuvel

Arabische binnenplaatsen omringd door muren met kleurrijke tegelmozaïek: ✔
Chique praalkamers uit de tijd van Karel V en zijn machtige Spaanse rijk: ✔
Schaduwrijke tuinen met enorm palmbomen, kwetterende vogeltjes en vrolijk beschilderde (siestaproof!) bankjes: ✔
Het Real Alcázar in Sevilla heeft het allemaal!

real-alcazar-sfeerbeeld

Het koninklijk paleis is een van Sevilla’s must visits en bevindt zich in hartje centrum tegenover de kathedraal. Het is gemakkelijk te herkennen aan de lange rij van wachtende toeristen. Deze rij is met één klik te omzeilen door online kaartjes te kopen. Eenmaal binnen kom je ogen te kort voor de rijk versierde patio’s en andere vertrekken.

Sierlijke Moorse kalligrafieën omlijsten typisch Spaanse symbolen als leeuwen en kastelen.
Boven een islamitische boog duikt plots een portrettengalerij met belangrijke Spaanse en Europese vorsten. Fonteinen met Arabische geometrische patronen staan tussen de Andalusische palmen. Al deze schoonheid laat ook de huidige Spaanse Koninklijke familie niet onberoerd: een gedeelte van de bovenste verdieping gebruiken zij nog steeds als buitenverblijf.

interieur-real-alcazarHoe deze mix van Spaanse en islamitische architectuur tot stand gekomen is?
Vanaf 711 tot 1492 was een groot deel van Spanje in de handen van de islamitische Moren. Nadat de Spanjaarden hun land hadden heroverd bleven veel Moren in Spanje achter. De Spanjaarden namen een aantal culturele gewoonten en gebruiken van hen over en voegden daar hun eigen (christelijke) elementen aan toe: de mudejarstijl was geboren. Dit gebeurde ook in de architectuur. Het Real Alcázar in Sevilla geldt als hét schoolvoorbeeld van het mixen van islamitische en Spaanse bouwstijlen.

Het prachtige Real Alcázar met zijn uitgestrekte tuinen mag zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Sevilla. In combinatie met al haar kerken en musea ligt een culturele overdosis wel op de loer. Wil je even afkicken? Huur dan een auto en rijd vanaf Sevilla in zo’n twee uur naar de indrukwekkende natuur van El Caminito Del Rey.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk