Wandelen in Ordesa y Monte Perdido

De 4 mooiste hikes

door Esther van den Heuvel
Duizelingwekkend diepe canyons, bulderende watervallen en weidse bloemenvalleien: welkom in nationaal park Ordesa y Monte Perdido, een van de best bewaarde geheimen van Spanje. Ben je een natuurliefhebber? Dan maakt jouw hart hier geen sprongetje, maar een driedubbele axel van zoveel natuurschoon. In deze blog zet ik de vier mooiste hikes op een rij. Wandel je mee?

Ordesa y Monte Perdido ligt in de Spaanse Pyreneeën in de regio Aragón en bestaat uit vier valleien: Ordesa, Añisclo, Escuaín en Pineta. Ze liggen rond de 3348 meter hoge Monte Perdido. De Ordesa-vallei is de meest bezochte vallei.

1.Faja Racon
Faja Racon_hike_rotsen_bossen_Ordesa_y_Monte_Perdido

De Faja Racon hike bestaat uit dit soort spectaculaire uitzichten

De Faja Racon is een mooie, niet al te zware, hike, met prachtige uitzichten op de Ordesa-vallei en omliggende bergen. De hike is tien kilometer lang en telt zeshonderd hoogtemeters. Het startpunt van deze wandeling is Pradera de Ordesa. Hier vind je een klein bezoekerscentrum waar je plattegronden en informatie over de routes kunt krijgen. Even verderop zit een bar waar je drankjes en kleine maaltijden kunt kopen.

Gele_bloemen_faja_racon_Ordesa_y_Monte_Perdido

In juli is het hier een grote gele bloemenzee

De Faja Racon begint met een lange klim door het bos. Je stijgt en stijgt zonder een glimp van het uitzicht op te vangen. Na een uur wordt je nieuwsgierigheid eindelijk beloond: het bos maakt plaats voor een hoogvlakte met een zee van gele bloemen en uitzicht op de pieken van de Pyreneeën.

Rotswanden_Faja_Racon_Ordesa_y_Monte_Perdido

Fotostop 31

Je blijft een flink stuk op achttienhonderdmeter hoogte wandelen, met aan de ene kant stijle rotswanden in vijftig tinten beige en aan de andere kant het uitzicht op de vallei. De weg maakt af en toe een bocht waardoor de uitzichten vanaf dit “panoramapad” iedere keer weer anders zijn.

Waterval_Faja_Racon_Ordesa_y_Monte_Perdido

De perfecte picknickplek

Via het bos daal je weer af naar Pradera de Ordesa waarbij je langs een waterval met enorme rotsen wandelt: een prima plek om siësta te houden. Vanaf daar is het nog een paar kilometer naar het eindpunt. In vergelijking met de andere hikes in de Ordesa vallei kiezen relatief weinig toeristen voor deze route. De mooie panorama’s deel je hier alleen met een lokale berggeit. Schoenen aan en hiken maar!

2.  Faja Pelay
Faja_Pelay_hike_uitzicht_op_vallei_Ordesa_y_Monte_Perdido_

Uitzicht op de Monte Perdido en het pad door de vallei

De Faja Pelay is twintig kilometer lang en telt ruim achthonderd hoogtemeters. Deze gemarkeerde hike vanaf Pradera de Ordesa biedt het beste van nationaal park Ordesa y Monte Perdido: een mix van bergen, watervallen en bloemen. Ook deze route begint, net als de vorige hike, met een flinke klim. Deze is vooral vanwege zijn lengte best pittig. Gelukkig heb je tussendoor verschillende doorkijkjes op de vallei en de bergen. Die geven je een excuus om te stoppen, een foto te nemen en op adem te komen.

Canyon_Faja_Pelay_Ordesa_y_Monte_Perdido

Onderwerg naar de top

Na zo’n anderhalf uur bereik je het hoogste punt. Laat je overdonderen door het uitzicht op eindeloze bossen en op bergen opgebouwd uit gekleurde lagen. Net als de Vikos-kloof in Noord-Griekenland staat Ordesa bekend als de Grand Canyon van Europa. We zoeken de verschillen met “the GC” maar vinden vooral overeenkomsten.

Faja_Pelay_uitzicht_Ordesa_y_Monte_Perdido

En dan te bedenken dat dit gewoon Europa is

De route gaat verder over een licht dalend pad met een adembenemend uitzicht op de Ordesa-vallei, Monte Perdido en andere bergtoppen van meer dan drieduizend meter hoog. Dit is hoe wandelen in een ansichtkaart eruitziet. De koeien in het dal hebben het formaat van boterbabbelaars en de azuurblauwe meertjes in het dal lijken net zo groot als een opblaasbadje.

Onder een soundtrack van rinkelende koeienbellen daal je af naar de Cola de Caballo waterval. De gekleurde mossen, grote grijze rotsen en het bulderende water doen denken aan de de Skogafoss waterval in IJsland en dat terwijl de thermometer dertig graden aantikt en er een zweetsnor op je bovenlip staat. Doe net als de Spanjaarden: kies een rots uit en geniet van de omgeving terwijl je je meegebrachte broodje serranoham opeet.

Cola_de_Caballo_waterval_hike_Faja_Pelay_Ordesa_y_Monte_Perdido

Deze waterval lijkt klein, totdat je je realiseert dat de gekleurde stipjes mensen zijn

Vanaf de Cola de Caballo waterval is het nog negen kilometer wandelen naar het eindpunt Pradera de Ordesa; gelukkig heb je onderweg voldoende afleiding door de gekleurde zee van bermbloemen en de Gradas de Soasa waterval. Deze getrapte waterval bestaat uit een serie van kleine watervallen.

Faja_Pelay_hike_Gradas_de_Soasa_Ordesa_y_Monte_Perdido

Op de terugweg loop je een groot stuk langs deze watervallen-rivier

Faja Pelay is vanwege de lange en steile klim aan het begin en zijn totale lengte een stuk pittiger dan de eerste wandeling Faja Racon. Om deze redenen is Faja Pelay een tocht voor de meer getrainde wandelaars.

Wil je toch graag de watervallen zien, maar heb je geen zin om heel veel te klimmen? Dan kun je ook vanaf Pradera de Ordesa via de Gradas de Soaso waterval naar de Cola de Caballo waterval (en terug) lopen. Dit is nog steeds een flinke wandeling van ongeveer achttien kilometer, maar met veel minder hoogtemeters, slechts vierhonderdvijftig. Ter vergelijking: bij de Faja Pelay moet je ruim achthonderd hoogtemeters overwinnen. Bovendien zijn er op deze alternatieve route heel veel mooie plekken om te picknicken en pootje te baden.

Bereikbaarheid Ordesa-vallei
Torla_Ordesa_y_Monte_Perdido

Torla is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in de Ordessa-valei

Zowel de routes Faja Racon, Faja Pelay en de wandeling naar de watervallen starten vanaf de parkeerplaats Pradera de Ordesa. In de paasweek en de zomermaanden zijn de toegangswegen naar deze parkeerplaats afgesloten voor auto’s en kun je hier enkel komen met de bus vanuit het plaatsje Torla. Handig, want dit voorkomt veel file- en parkeerleed. De bussen van Torla naar Pradera de Ordesa rijden overdag ieder kwartier. Op deze website vind je meer informatie over de vertrektijden van de bus. Naast de bushalte in Torla is een grote, gratis parkeerplaats voor je auto. Tip: zorg dat je in Torla verblijft; je kunt dan namelijk direct vanuit het dorp naar de bus wandelen en hebt dan dus geen auto nodig.

3. Pico Mondoto
Pico_Mondoto_hike_Ordesa_y_Monte_Perdido

Top bereikt!

De derde tocht in Ordesa y Monte Perdido ligt in de Añisclo-vallei. Net buiten het dorpje Nerín start de gemarkeerde route van ruim acht kilometer naar de Pico Mondoto op 1962 meter hoogte. Deze hike combineert glooiende heuvels, groene plateaus en spitse toppen met uitzicht op de steile en spectaculaire Añisclo-kloof. Met een lengte van acht kilometer en zeshonderdvijftig hoogtemeters is dit geen zware wandeling. Houd er wel rekening mee dat er amper bomen langs het pad staan en er daardoor geen schaduw is. Petje op, water mee, goed insmeren en let’s go!

Onderweg_Pico_Mondoto_Ordesa_y_Monte_Perdido

Het eerste deel van de hike

De eerste kilometers loop en klauter je over grijze stenen en rotsen. Voor je gevoel lijkt Aragón alleen nog maar uit grijze stenen te bestaan, maar geloof me, houd vol, dit is het allemaal waard.

Bergen_Pico_Mondoto_Ordesa_y_Monte_Perdido

Het landschap wordt steeds weidser

Na deze stenenjungle kom je op een groene hoogvlakte en verschijnt er iedere honderd meter weer een nieuwe bergtop aan de horizon. Omdat je alleen maar bergen om je heen ziet besef je niet dat er ook nog een canyon onder je voeten ligt.

Omgeving_Pico_Mondoto_hike_Ordesa_y_Monte_Perdido

De route geeft goed uitzicht op de bergreuzen van Ordesa y Monte Perdido

Dat realiseer je je pas als op de top van de Pico Mondoto over de rand van de richel kijkt en “verdrinkt” in de peilloze diepte van de Añisclo-kloof. We turen en turen, maar de bodem van de kloof blijft onzichtbaar!

Uitzicht_Anisclo_kloof_Monte_Perdido_y_Ordesa

Dit uitzicht hebben we helemaal voor ons zelf!

Wij wandelden hier eind juli en delen dit fantastische uitzicht alleen met een stel gieren. Zoveel natuurschoon en zo weinig andere wandelaars, dat maakt deze wandeling nog specialer.

4. Pineta-vallei
Valle de Pineta_watervallen_Ordesa_y_Monte_Perdido

De Pineta-vallei voelt als een kruising tussen Schotland en IJsland

De vierde hike in Ordesa y Monte Perdido maakten we in de Pineta-vallei. Deze valei ligt ten noordwesten van het plaatsje Bielsa. Als je van watervallen houdt is dit jouw vallei. Bergen zo scherp als een scheermes, grijze rotsblokken op groene hellingen en het bulderende water: Pineta is wild en ongerept.

Uitzicht bossen_Pineta_vallei_Ordesa_y_Monte_Perdido

De Pineta-vallei ligt vlakbij de Franse grens

Wij liepen de Faja de la Tormosa: een prachtige route door bos, bloemenweides en langs heel veel watervallen. Toch zouden we deze route vanwege de gevaarlijke afdalingen en de weelderige vegetatie niet aanraden. Grote delen van het pad zijn overwoekerd waardoor je je een weg moet zien te banen door berenklauwen van anderhalve meter hoog. Als je deze route toch loopt neem dan je machete mee.

Klimmen_rotsen_Pineta_Ordesa_y_Monte_Perdido

Naar boven klauteren was nog wel te doen

De grootste uitdaging op deze route is de afdaling. De supersteile stukken over rotsen en langs watervallen maken de route erg gevaarlijk. Er is zelfs een stuk waarbij je via een ketting acht meter naar beneden moet abseilen zonder gezekerd te zijn. “Nu je linkervoet rechtsonder zetten en je rechtervoet een klein stukje naar links”: hoewel het vakantie is, draaien je hersenen overuren.

Waterval_Rotsen_Pineta_Ordesa_y_Monte_Perdido

Deze waterval konden we gelukkig wel via een bruggetje oversteken

Uiteindelijk deden we bijna acht uur over slechts twaalf kilometer en ruim achthonderd hoogtemeters. Wij liepen Faja de la Tormosa met de klok mee en daalden af op de steilste stukken, misschien scheelt het wanneer je de route andersom loopt en de steilste stukken omhoog in plaats van naar beneden loopt.

De Pineta-vallei is prachtig, maar het is verstandig om een andere wandeling in dit gebied te kiezen, tenzij je sherpa-bloed door je aderen hebt stromen. Bij de parkeerplaats is een informatiepunt waar je je kunt laten informeren en inspireren.

Uitgewandeld?

Ben je klaar met het spotten van gieren en geiten en wil je mensen kijken vanaf een terras terwijl je geniet van tapas en tinto? Combineer Ordesa y Monte Perdido dan met een bezoek aan Zaragoza, Aínsa of Alquézar. In mijn blog over Aragón lees je meer over deze sfeervolle plaatsen.

4 reacties

Petra 8 oktober 2023 - 17:40

Lijkt me geweldig om daar te hiken, wat een indrukwekkende natuur. Mooie foto’s ook, dit park ga ik onthouden.

Antwoord
Esther van den Heuvel 8 oktober 2023 - 19:01

Wat leuk dat je hem op je lijstje hebt gezet! Het is echt zo’n fantastisch mooi gebied, als je nog vragen hebt let me know!

Antwoord
Jolique 16 januari 2024 - 13:09

🤩Prachtig, Esther! Staat op mijn lijstje voor in mei. Ik heb nog wel een paar vragen over deze trip, mag ik die stellen?

Antwoord
Esther van den Heuvel 16 januari 2024 - 13:52

Hoi Jolique, wat een leuk vooruitzicht! Ik beantwoord graag je vragen, je kunt ze hier stellen of een mailtje sturen naar esthervandenheuvel@gmail.com

Antwoord

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk