Dit zijn de 5 mooiste plekken van Navarra

door Esther van den Heuvel
Canyons en woestijnen, paleizen en pinchos: tijdens onze roadtrip door Noord-Spanje heeft de provincie Navarra ons het meest verrast. Navarra is een heel afwisselende streek met weinig (massa)toerisme. In deze blog neem ik je mee naar de vijf mooiste plekken.
1. Bardenas Reales: Cowboytje spelen in de woestijn

Alsof je in een Marlbororeclame uit de jaren negentig bent beland, die met een cowboy aan de horizon, zo voelt een bezoek aan dit woestijnachtige gebied. In de Bardenas Reales ben je omringd door zandkleurige heuvels in allerlei soorten en maten. Je ziet hoe de heuvels zijn opgebouwd uit tientallen lagen. De lucht trilt aan de horizon. Het is warm, stoffig en droog. Een warme woestijnwind raast door het gras en de lage struiken. In mijn hoofd zingt David Bowie ‘This is not America’, dat klopt, we zijn in Navarra, Spanje, maar in de praktijk waan je je in het Amerikaanse Arizona.

Landschap Bardenas Reales+Navarra

This is not America

De Bardenas Reales dankt zijn bestaan aan korte, hevige regenbuien in combinatie met de harde wind. Dit zorgt voor erosie van de zandstenen bodem. Hierdoor ontstaan heuvels, canyons van een paar meter diep en plateaus.

Bardenas Reales Navarra

Het landschap is ontstaan door erosie

Als je de Bardenas wilt bezoeken, begin dan bij het bezoekerscentrum vlakbij Arguedas, op een uurtje rijden van Pamplona. Vanuit het bezoekerscentrum volg je de ringweg van 34 kilometer door het gebied. Wij waren met de auto, maar kwamen ook veel mountainbikers tegen. De toegang is gratis. Er zijn twee punten waar je een kleine wandeling kunt maken. Verder kun je overal je auto in de berm parkeren en uitstappen om foto’s te maken. Let wel op de waarschuwingsborden om te voorkomen dat je je begeeft op het militaire oefenterrein van het Spaanse leger, dat midden in de Bardenas ligt.

2. Bezoek het koninklijk kasteel van Olite

Combineer je bezoek aan Bardenas Reales met het stadje Olite. De plaatsen liggen op drie kwartier rijden van elkaar. Vanaf kilometers ver zijn de imposante kasteeltorens en vestingwerken al te zien. Het door Karel III van Navarra gebouwde koninklijk paleis stamt uit de veertiende eeuw en is de reden waarom je dit stadje niet mag missen.

Kasteel Olite_Navarra

Het voormalige optrekje van het koningshuis van Navarra

Het Palacio Real, gebouwd in gotische stijl, was eeuwenlang de residentie van het koningshuis van Navarra. Het was een van de meest luxueuze kastelen van Europa. In de bijbehorende dierentuin woonden leeuwen en andere exotische dieren. Ook hadden de royals de hangende tuinen van Babylon nagebouwd.

In 1813 raakte het kasteel door brand zwaar beschadigd. Sinds 1925 is het een nationaal monument en vanaf 1937 werd het kasteel volledig gerestaureerd.

Olite_Navarra

De klimop doet het hier goed

Wandel door de gotische zuilengalerijen en over de kasteelmuren naar de sprookjesachtige, met klimop overwoekerde binnenplaatsen.
Beklim ook zeker een van de wachttorens. Vanaf hier kijk je uit over de terracottakleurige huizen van het oude centrum en de omliggende wijngaarden.

Kasteeltorens_Olite_Navarra

Castle with a view

Het kasteel ligt vlakbij het centrale plein van Olite waar je wat kunt eten en/of drinken bij een van de cafeetjes.

3. Verken de mooiste canyons

In Navarra vind je kilometerslange groene canyons. De canyons zijn net als de Bardenas Reales ontstaan door erosie.

Canyon_Foz de Arbayun_Navarra

Foz de Arbayun

Bezoek de Mirador de la Foz de Arbayún voor de kloof met het mooiste uitzicht. Hier word je getrakteerd op een panorama van honderden bomen die als broccoliroosjes op de loodrechte lichtroze rotswanden staan. Driehonderd meter lager kolkt de rivier die de kloof nog verder uitslijt. Vanuit de lucht wachten de gieren op hun ‘death of the day’. Zorg dat je uiterlijk om 11.00 uur ’s ochtends bij deze mirador bent. De zon staat dan nog gunstig voor het maken van mooie foto’s.

Foz de Lumbier wandelen_Navarra

Wandelen over een voormalige spoorlijn

Een kwartiertje verderop ligt de kloof Foz de Lumbier. Hier kun je een korte wandeling door de canyon maken. Heen en terug leg je in totaal 2,6 kilometer af. Het pad is aangelegd op een voormalige spoorlijn die door de canyon liep. Je loopt tussen de rotswanden van dertig meter hoog en af en toe duik je een tunnel in. Ook hier zijn veel gieren te zien, neem een verrekijker mee zodat je hun nesten in de gaten kunt houden. Vanaf beide plekken rijd je in circa 40 minuten naar Pamplona.

Gier Foz de Lumbier_Navarra

Neem je verrekijker en telelens mee

Heb je het canyonvirus te pakken? Overweeg dan ook een bezoek aan de Caminito del Rey in Andalusië.

4. Bezoek de hoofdstad van Navarra: Pamplona

Bij Pamplona denk je waarschijnlijk meteen aan het stierenrennen. Ieder jaar in juli wordt een groep doldwaze stieren losgelaten op een afgezet parcours in het oude centrum. Waaghalzen sprinten voor de stieren uit en moeten voorkomen dat ze door de stieren onder de voet worden gelopen. Of je deze traditie nu afkeurt of niet, feit blijft dat de stierenrenners tijdens hun race weinig zullen zien van de historische binnenstad, laat staan dat ze een pitstop maken bij een pinchosbar. Hopelijk doen ze dat na afloop.

Stierenrennen_Pamplona_Navarra

Wie is de stier te slim af?

Het centrum van Pamplona is namelijk een bezoek waard. Het is traditioneel en alternatief tegelijkertijd. Aan de balkons hangen Baskische vlaggen en protest-spandoeken. Naast een klassieke art Deco apotheek uit 1907 is een tattoo-shop gevestigd. Chique dames flaneren met hun poedel door dezelfde straat als punkers met Duitse herders. Ze hebben hetzelfde doel: een pincho scoren in een van de vele barretjes die Pamplona rijk is.

Straat_Pamplona_Navarra

Het centrum van Pamplona

Pinchos zijn culinaire kunstwerkjes op een stokbroodje. Je vindt ze in bijna alle bars en cafés. De broodjes zijn belegd met vlees, vis en/of kaas. Denk bijvoorbeeld aan (combinaties van) serranoham, tonijn, ansjovis, schapen- en/of geitenkaas.

Onze favoriete pincho

De Spanjaarden zijn ook dol op frituren, probeer dus zeker een pincho met een kroketje van ham, kip of stokvis. Je betaalt ongeveer twee euro per pincho, waardoor je er dus lekker veel kunt uitproberen. De pinchos staan uitgestald op de bar. Vaak is er geen bediening op het terras en bestel en betaal je ze direct aan de bar.

5. Slapen als een vorst in hotel Heredad Beragu

Hotel Heredad Beragu is de perfecte uitvalbasis voor je bezoek aan Navarra.  Dit adults only hotel is gevestigd in een eeuwenoud tolhuis en telt slechts negen gastenkamers. Hier kom je voor het eten, het uitzicht en de rust (in willekeurige volgorde).

Uitzicht Heredad Beragu_Navarra

De gemeenschappelijke tuin

Het hotel ligt tegen een heuvel bij het half verlaten dorpje Galipienzo. De eerste keer naar boven rijden via de smalle kronkelweg is best spannend. Als je vervolgens het uitzicht ziet ben je dat meteen vergeten. Vanuit je kamer en de gemeenschappelijke tuin kijk je hoe de turquoise rivier tussen de beboste heuvels kronkelt. Je ruikt de lavendel en hoort de tsjirpende krekels.

Het dorpje Galipienzo

De kamers hebben bakstenen muren en een plafond van houten balken. De rood-wit geblokte gordijnen zijn sfeermakers en werken verduisterend. In de gemeenschappelijke ruimtes staan wegzak fauteuils. In de kleine nisjes zijn windlichten geplaatst. Op koude dagen kun je je opwarmen bij de kachel of open haard.

De gemeenschappelijke huiskamer

Eten als een koning

Omdat er in de buurt van het hotel geen restaurants zijn, is eten bij het hotel het handigst. Wij vonden dit eerst wat onhandig, maar na ons eerste diner in het hotel wilden we niets anders meer. Ze serveren een entrecote waar Herman den Blijker jaloers op zou worden. Als Eva de tomaten van Heredad Beragu zou hebben geproefd, had ze de appel laten hangen en zou het paradijs nog bestaan. Het zou me niets verbazen wanneer je als zalm smeekt om gefileerd te worden door deze excellente kok.

Goddelijke tomaten_Heredad_Navarra

Goddelijke tomaten

De omgeving van het hotel is rustig. Tegelijkertijd zijn bijna alle hierboven genoemde hoogtepunten van Navarra binnen een uur te bereiken. In het hoogseizoen betaalden we voor drie nachten met ontbijt en diner ongeveer 600 euro met zijn tweeën. Wat ons betreft een prima prijs-kwaliteit verhouding.

Hoe kom je in Navarra?

Met de auto
Navarra grenst aan Frankrijk, vanuit Nederland (Utrecht) is het 1400 km rijden, via Parijs en Bordeaux.

Met het vliegtuig
Vlieg vanaf Schiphol rechtstreeks naar Bilbao en rijd met een huurauto naar Navarra. Vanuit Bilbao bereik je in minder dan twee uur de hoofdstad van Navarra: Pamplona.

Combineer Navarra met Aragón
Dit waren de vijf leukste plekken in Navarra. Wil je nog meer bijzondere bestemmingen ontdekken in Noord-Spanje? Combineer dan je reis door Navarra met een bezoek aan de buurprovincie Aragón.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk