Agana_gebergte Tenerife

Afwisselend Tenerife: 7 hoogtepunten

door Esther van den Heuvel
Ruige vulkaanlandschappen afgewisseld met groene valleien vol palmbomen, bananenplantages en kleurrijke dorpen: Bienvenido a Tenerife. Dit Canarische eiland biedt meer dan zon, zee en de happy hours van ‘Tipsy terrace’ en ‘The Drunk ‘N’ Duck British Pub’ (geloof me, ze bestaan echt!). Ook voor reizigers die van natuur en cultuur houden, zonder veel toeristische toestanden, is Tenerife een heerlijke bestemming. Met deze zeven hoogtepunten beleef je een afwisselende vakantie.
1. Parque rural de Anaga
Tenerife_Taganana

Vanuit Taganana kun je mooie wandelingen door het Anaga-gebergte maken

Voor hoge bergen, ruige kusten en mysterieuze nevelwouden moet je in Parque Rural de Anaga zijn. Dit natuurgebied ligt op een half uurtje rijden van de hoofdstad Santa Cruz, in het noorden van het eiland. In dit deel van Tenerife regent het vaker dan op de rest van het eiland. Hierdoor is het er erg groen en groeien er veel bijzondere bloemen en planten.

Anaga verken je het beste met de benenwagen. In het gebied zijn tientallen gemarkeerde wandelroutes uitgezet: door het bos, de bergen of langs de kust. Aanrader is de afwisselende, maar behoorlijk zware, route van twaalf kilometer die begint en eindigt in Taganana en loopt via Afur en Playa de Tamadite.

Tenerife_Anaga_kloof_playa_de_Tamadite

Gelukkig heb ik al kunnen oefenen op de stapstenen van Burgers’ Zoo

Je start tussen de witte huisjes van het charmante dorp Taganana en loopt door het bos en over hellingen met aloë vera en cactussen naar Afur. Via een kloof vol kwakende kikkers klim en klauter je naar Playa de Tamadite.  Je knieën bibberen en je voeten smeken om een siësta maar het uitzicht op de felblauwe oceaan, de groene heuvels met gele bloemen is dit helemaal waard. Tot aan Taganana, zo’n vier kilometer lang, geniet je van dit geweldige uitzicht!

Tenerife_Anaga_kust

Het kustpad naar Taganana

Tip: Neem genoeg eten en drinken mee. Door het vele klauterwerk over de rotsen is het een vrij pittige wandeling. Wij deden ongeveer vijf uur over deze tocht. In Afur zit een barretje, maar verder zijn er op de route weinig voorzieningen.

2. La Orotava
Tenerife_leukste_plekken_gekleurde_huizen_La_Oratava

Het uitzicht vanaf Plaza de la Constitución

Lekker een paar uurtjes ronddwalen tussen paleizen, patio’s en palmbomen doe je in het kleurrijke stadje La Orotava. Deze plaats ligt midden in de Orotava-vallei in het westen van Tenerife op 340 meter hoogte. Al eeuwenlang is La Orotava favoriet bij de lokale adel. Zij bouwden hier barokke kerken en stadspaleizen met grote patio’s. Enkele daarvan zijn publiek toegankelijk. Maak bijvoorbeeld een pitstop bij Casa Lercaro uit 1671. Op de groene binnenplaats kun je tussen de palmbomen en bananenplanten smullen van lokale gerechten. Als je een plekje aan de zijkant kiest, heb je ook nog eens uitzicht op de vallei. Tip: bestel de inktvis Canarische stijl.

Tenerife_Casa_Lercaro_Pulpo

Lekker lunchen bij Casa Lercaro

Casa Lercaro is een goed startpunt om het historische centrum van La Orotava te verkennen.  Binnen vijf minuten wandel je naar een ander meesterwerk: de Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción. De kerk is herkenbaar aan de rood blauwe koepel. Klim via de nauwe straatjes omhoog en bij Plaza de la Constitución heb je een prachtig uitzicht op het stadje en de kust. De gekleurde huizen met oranje daken en vele palmbomen deden ons denken aan koffiedorp Salento in Colombia! Als je een stukje omhoogloopt kom je bij Jardín Victoria uit. Sluit je bezoek af met een ommetje door deze terrastuinen en bewonder de exotische bloemen.

Tenerife_Jardin_Victoria_La_Orotava

De Jardín Victoria is gratis toegankelijk

Tip: net buiten het centrum van La Orotava ligt een groot en gratis parkeerterrein.

3. Roques de Garcia
Tenerife_Roques de Garcia

Het bekendste uitzicht van Tenerife

Pak een willekeurige reisgids van Tenerife erbij en de Roques de Garcia staan erop. Deze spectaculaire rotsformatie ligt aan de voet van de Teide en zijn verplichte kost voor iedere toerist die het Nationaal Park El Teide bezoekt. Gelukkig is er ook een manier om de schoonheid van dit gebied weg van de massa te ervaren.

De tajinaste rojo groeit alleen op Tenerife en La Palma

De meeste bezoekers komen namelijk niet verder dan het uitkijkpunt, mirador La Ruleta. Als je vanaf hier rechts afslaat en wandelpad, sendero 3 volgt maken de mensenmassa’s na een paar honderd meter plaats voor wegschietende hagedissen en rode tajinastes. Deze aparte struiken hebben de bijnaam ’toren van juwelen’  en kunnen wel twee meter hoog worden. Ze bloeien in de lente en in de zomer. Aan één plant groeien duizenden rode bloemetjes.

Tenerife_Roques de Garcia_kloof

Het wandelpad laat zien hoe groot alles hier is

Sendero 3 is ongeveer vijf kilometer lang en eindigt met een pittige klim. Hij slingert langs de enorme rots-torens met de meest bizarre vormen. Deze natuurlijke creaties hebben toepasselijke namen als De Kathedraal of de Vinger van God. Het uitzicht op de omgeving verandert na iedere bocht. De Teide, de eindeloze Ucancan-vlakte en de trillende horizon lijken een kruising tussen Death Valley en Capitol Reef in de VS. Je speurt de horizon af: dit desolate landschap doet je geloven dat dinosaurussen nog rond banjeren, op Tenerife welteverstaan.

Tip: De parkeerplaatsen zijn snel vol, bezoek de Roques dus ’s ochtends vroeg of juist aan het eind van de middag.

4. Wandel van Santiago del Teide naar Masca
Tenerife_Masca_uitzicht

Welkom in Masca: het Machu Picchu van Tenerife

Aan de zuidwestkust van Tenerife, midden in het Teno-gebergte, ligt het dorpje Masca. Deze plaats is pas sinds 1996 met de auto toegankelijk. Voor die tijd konden de inwoners ‘de buitenwereld’ alleen te voet of met de ezel bereiken. Om die historische sensatie te ervaren besluiten we om vanuit Santiago del Teide door de heuvels naar Masca te wandelen. Deze wandeling is ongeveer negen kilometer lang en ook geschikt voor minder ervaren wandelaars.

Tenerife_Masca_wandelen_in_de_wolken

De mist levert mysterieuze plaatjes op

De tocht begint in Santiago del Teide. Het eerste stuk loop je langs de doorgaande weg richting El Tanque. Na tien minuten maakt de weg een bocht naar rechts, in die bocht begint de route, de heuvels in. Toen wij er waren (mei 2021) waren ze bezig met het aanleggen van een nieuwe weg en tunnel, waardoor het toegangspunt niet direct toegankelijk was. Als je iets verder doorloopt, vind je een pad dat voorbij de werkzaamheden uitkomt, houd daarna links aan en je beland op het eerste deel (PR-TF 56) van de route.

Helemaal in de wolken…

We klimmen behoorlijk stijl omhoog en binnen twintig minuten lopen we letterlijk met ons hoofd in de wolken. De temperatuur is naar twaalf graden gedaald en de wind is aangetrokken tot stormachtig. Gelukkig geeft de mierzoete lokale amandelbolus ons een sugar rush van hier tot Masca waardoor we de berg op vliegen. We lopen een flink stuk over de bergkam. Bij mooi weer moet het uitzicht hier fantastisch zijn, maar helaas doet de lokale klimaatzone, het nevelwoud, haar naam eer aan.

Tenerife_Masca_bergen_zee

Eindelijk zien we hoe het er beneden uitziet!

Maar dan…na een uur gloort er plotseling een streepje blauw aan de horizon, vijf minuten later haalt moeder natuur het mistgordijn helemaal op, zien we de wolken wegtrekken en kunnen we de vallei inkijken. Wow, wat een uitzicht: de bergen en oceaan omlijst door bloeiende cactussen, vetplanten en yucca’s. Ik weet zeker dat de inwoners van Masca voor 1996 soms expres een boodschap vergaten om nóg een keer van dit panorama te kunnen genieten.

Tenerife_Masca_cactus

Langs de route staan veel bloeiende cactussen

We dalen verder af door een vallei met palmbomen, hebben nog een rendez-vous met een berggeit en bereiken na ongeveer 2,5 uur het bergdorp Masca. Tijd voor croquetas op een van de leukste plekken van Tenerife!

Tip: Deze route heeft een verschillend start- en eindpunt. Wij parkeerden onze auto daarom in Masca (let op: ga doordeweeks, want dan kun je hier onbeperkt parkeren, in het weekend maar maximaal 2 uur) en namen rond tien uur ’s ochtends bus 355 naar het beginpunt in Santiago del Teide. De bus rijdt slechts een paar keer per dag. Check de actuele vertrektijden op de site van de lokale busmaatschappij. Wij liepen vervolgens van Santiago del Teide door de bergen naar Masca, zodat we eindigden bij onze auto.

5. Sendero del Chinyero
Tenerife_Chinyero_vulkaan_struiken

Het spectaculaire landschap rond de Chinyero

Zeg je Tenerife dan zeg je Teide, maar dat is zeker niet de enige vulkaan op Tenerife. Voel je de grond onder je voeten trillen? Dan zou dat best weleens de Chinyero kunnen zijn, die is namelijk nog in 1909 voor het laatst uitgebarsten. De impact van die uitbarsting kun je goed zien tijdens een korte, maar spectaculaire wandeling.

Tenerife_El_Chinyero

Een van de vele lavavlaktes

Vanaf de Mirador Chinyero volg je een gemarkeerde route ‘Sendero del Chinyero) van zes kilometer. Wij liepen de route met de klok mee. Het eerste stuk loop je door een bos, de Chanel 05 onder de dennengeuren. Meteen een gratis en aangename coronatest! Na zo’n twintig minuten bereik je de lavavlaktes en zie je hoe de enorme lavastromen zich een weg hebben gebaand door het bos. Bijzonder zijn de duizenden gele en oranje bloemen tussen de zwarte lava.

Tenerife_Chinyero_lavastroom_bloemen

De lavastromen van de Chinyero lopen dwars door het bos

Aan het einde van de route slingert het pad langs het hoogtepunt: de machtige Chinyero. Mooi om het contrast te zien tussen de groene planten en boompjes die voorzichtig wortel schieten aan de voet van deze grote bruine reus. Via het bos lopen we weer terug naar de mirador. Deze wandeling langs de afwisselende landschappen rond de Chinyero is een van mijn favorieten.

6. La Laguna
La_Laguna_historisch_centrum_Tenerife

De gezellige terrassen van La Laguna

La Laguna is de voormalige hoofdstad van het eiland en ligt op een kwartiertje rijden van de huidige hoofdstad Santa Cruz. Het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is helemaal terecht. Veel van de huizen en gebouwen zijn meer dan driehonderd jaar oud. Ze hebben houten poorten, luiken én balkons. Soms staat er poort open en krijg je een doorkijkje naar de groene patio’s.

Tenerife_La_Laguna_gekleurde huizen

De huizen zijn geschilderd in hippe kleuren: van avocadogroen, tot millennial pink en babyblauw. Ook de lokale horeca is met haar tijd meegegaan, bij Bite the World eet je gezonde gerechten met zoete aardappel en geroosterde aubergine. Bij het wat chiquere fushion restaurant Origen combineren ze de Spaanse keuken met de Japanse: where Tokyo meets Tenerife. [Update 2023: beide restaurants zijn inmiddels permanent gesloten]

La_Laguna_bite_the_world_tiramisu

Houd ruimte over voor de tiramisu van Bite the world

In deze sfeervolle stad bedwingen lokale pensionado’s de kinderkopjes met hun wandelstok en borrelen studenten onder het licht van de smeedijzeren lantarens. De toeristen die er zijn brengen vaak maar een paar uur in La Laguna door. Heerlijk zo’n stad die nog in handen van de locals is! Het sfeervolle en hippe historische centrum van La Laguna is daarom zeker een van de hoogtepunten van Tenerife. De stad is bovendien een prima uitvalsbasis om de natuurgebieden en dorpjes in het noorden te verkennen.

7. Wandelen op de maan bij de Sámara
Tenerife_Samara_Vulkaan_maanlandschap

Walking on the moon

One small step for man, one giant leap for mankind. Ben je helaas niet door de selectie van de NASA gekomen, maar wil je toch op de maan lopen, ga dan wandelen bij de Sámara-vulkaan. Vanaf Mirador de Sámara voert wandelpad sendero 13 je over grindheuvels en langs enorme lavabrokken. De route is vijf kilometer lang. De eerste kilometer is door de combinatie van een stijgend pad en het grind waar je in wegzakt wat zwaar, maar verder is deze wandeling goed te doen.

Bij helder weer kun je zelfs La Gomera zien liggen

Hoogtepunt van deze maanwandeling is het fenomenale uitzicht op Tenerife en de omliggende eilanden vanaf Montaña de la Botija. De zon schijnt genadeloos fel, er lijkt geen beschaving te zijn. Het enige geluid is het gieren van de wind. Buitenaards.

Over Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden, heeft bijna 1 miljoen inwoners en hoort bij Spanje. Het ligt midden in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Vanaf Schiphol vlieg je in vierenhalf uur naar het eiland, waar de temperatuur altijd tussen de 20 en 25 graden schommelt. Tenerife is dus het hele jaar door een prima vakantiebestemming. Wel regent het iets vaker in de wintermaanden en is de bloemenpracht in het voorjaar en de zomer nog mooier dan in het najaar en de winter.

Waar verblijven?
Tenerife_Gran_hotel_Laguna_lobby

Wandelroutes uitstippelen in de lobby van Gran Hotel la Laguna

Tenerife is compact. De afstand tussen het noorden en zuiden bedraagt net iets meer dan honderd kilometer. Van oost naar west is het een kleine vijftig kilometer. Je bent dus nooit echt lang onderweg. De haarspeldbochten in de bergen zorgen er echter wel voor dat je er langer over doet dan wanneer je op de A2 door het vlakke Nederlandse polderlandschap scheurt. Je kunt het eiland vanuit één plek verkennen. Om de verschillen tussen noord en zuid te ervaren is het leuker om, wanneer je een week of langer op Tenerife bent, op twee adresjes te verblijven.

Het noorden is erg groen en koeler, natter en ongerepter dan het droge, warme en toeristische zuiden. De zuidelijke kustplaatsen zijn vooral populair bij liefhebbers van gerimpelde decolletés en Britse pubs. Wij startten in het noorden met vier nachten in Gran Hotel Laguna in La Laguna. Dit boutique hotel is een goede uitvalsbasis om het Anaga-gebergte, La Orotava en de hoofdstad Santa Cruz te ontdekken.

De Teide in de buurt van het bezoekerscentrum bij El Portillo

Op onze wisseldag reden we via de Teide en de Roques de Garcia naar het zuiden. De Teide ligt in het midden van Tenerife en is vanuit zowel het noorden als zuiden in een uurtje te bereiken. In het zuiden verbleven we in Klayman Diamond Aparthotel in Los Gigantes. Masca, de Chinyero en de Sámara zijn vanuit het zuiden het best bereikbaar.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk