Ordesa_Faja_racon_bergen_Aragon

Dit zijn de 5 mooiste plekken in Aragón

door Esther van den Heuvel
In Aragón wissel je kastelen af met canyons, en tapas met haute-cuisine. Je kunt er vandaag cultuur snuiven in de stad en morgen hiken door de bergen. Voor een diverse vakantie zeg je ‘si’ tegen Aragón. Deze Spaanse regio ligt in het noordoosten van Spanje tussen Navarra en Catalonië. Aragón begint in het noorden bij de Pyreneeën en eindigt in het zuiden in de buurt van Valencia. In deze blog neem ik je mee naar de vijf mooiste plekken in Aragón.
1. Zaragoza

Zaragoza by night

Zaragoza is de hoofdstad van Aragón en heeft op zowel cultureel als culinair gebied veel te bieden. Bovendien wordt de stad nauwelijks bezocht door buitenlandse toeristen waardoor er een authentiek Spaans sfeertje hangt. Zaragazo heeft ruim 660.000 inwoners en is de vijfde grootste stad van Spanje. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

Sightseeing in Zaragoza

De blikvanger in het historisch centrum is de barokke basiliek El Pilar. Dit architectonische hoogstandje hebben we te danken aan niemand minder dan de heilige maagd Maria. Zij verscheen hier volgens de legende in het jaar 40 n.Chr met het verzoek om een heiligdom te bouwen en zo geschiedde.

De koepels van El Pilar zijn versierd met gekleurde dakpannen

Even de belangrijkste feiten op een rij. Op de plek van El Pilar hebben verschillende kerken gestaan. El Pilar is gebouwd tussen 1681 en 1872. Dit XXL heiligdom is 130 meter lang, 67 meter breed, telt vier torens en elf koepels. In de basiliek vind je fresco’s van de bekende Spaanse schilder Goya, die in de buurt van Zaragoza is geboren. Een van de kerktorens heeft een lift waardoor je Zaragoza vanaf tachtig meter hoogte kunt bewonderen. Het beste uitzicht op de basiliek zelf heb je vanaf de brug Puente de Piedra. Vooral ’s avonds in het donker, als El Pilar wordt uitgelicht tegen de donkerblauwe hemel, is het uitzicht sprookjesachtig.

Even bijtanken bij Café Botánico

El Pilar grenst aan een groot plein met terrasjes. Om de hoek ligt het Goya-museum. Een stukje verderop vind je Café Botánico waar je heerlijk kunt ontbijten of lunchen met tostada’s.

Moorse invloeden

In het Algafería vind je veel verschillende bouwstijlen

Een tweede hoogtepunt van Zaragoza is het Algafería. Dit was oorspronkelijk een Moors paleis, werd daarna omgebouwd tot een middeleeuws kasteel, vervolgens getransformeerd naar een militaire vesting en huisvest nu, in een van de vleugels, het regionale parlement. Tijdens een bezoek aan het Algaferia ontdek je de verschillende functies en bijbehorende bouwstijlen.

Zijn we nu in Sevilla of in Zaragoza?

Op de binnenplaats met Moorse bogen en sinaasappelboompjes waan je je in Andalusië en in het trappenhuis met gotische ramen reis je terug naar de tijd van Isabella van Castilië en Ferdinand van Aragón.

Slenteren langs de Moorse architectuur

Samen met het Alhambra in Granada en de Mezquita in Córdoba behoort het Algafería tot de top 3 van de Spaanse bouwwerken in mudejar architectuur. Mudejar is de stijl die islamitische en christelijke architectuur combineert. Het Algafería ligt net buiten het centrum van Zaragoza op ongeveer twintig minuten lopen vanaf El Pilar.

Dit trappenhuis alleen al in een bezoek waard

Tijd voor tapas

Trek na zoveel sightseeing? Bezoek dan de Calle de la Libertad en de steegjes eromheen. In dit gebied barst het van de gezellige tapasbarretjes waar je zowel binnen als buiten kunt eten. Dit deel van Zaragoza staat ook bekend als El Tubo, vrij vertaald: “de steegjes”. Aanraders zijn Meli del Tubo en 7 Golpes. ’s Middags tijdens de lunch is het in deze buurt rustig, maar ’s avonds voelt het als een grote koningsdagborrel.

De tapas-etalage van 7 Golpes

Tenslotte nog een praktische tip: de siësta is in Zaragoza even heilig als de maagd Maria. Check daarom van tevoren de actuele openingstijden van de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Houd er rekening mee dat ook de toeristische trekpleisters zoals musea en kerken tijdens de siësta, grofweg tussen 14.00 en 17.00 uur, gesloten zijn.

De meeste winkels in Zaragoza zijn tussen 14.00 en 17.00 uur gesloten

Wij bezochten Zaragoza in hartje zomer en benutten de “vrije middag” voor een verfrissende duik in de rooftoppool van ons hotel (INNSiDe by Melia). Dit hotel is een aanrader voor je verblijf in Zaragoza. De kamers zijn ruim, het historisch centrum ligt op loopafstand en op het dak vind je naast een zwembad ook een restaurant en fijn loungegedeelte.

Zaragoza ligt tussen Barcelona en Madrid en is aangesloten op het hogesnelheidsnet van de Spaanse spoorwegen. Vanuit zowel Barcelona als Madrid reis je in 1,5 uur met de trein naar Zaragoza. Zaragoza ligt op 1550 kilometer rijden van Utrecht. Met overnachting in Frankrijk is deze stad dus ook per auto goed bereikbaar.

2. Mallos de Riglos
Onderweg_Mallos_de_Riglos_Aragon

Wandelen tussen de rotsreuzen van Aragón

De tweede plek in Aragón die je niet mag missen is de spectaculaire rotsformatie Mallos de Riglos. Mallos de Riglos bestaat uit een twintigtal roodbruine rots-torens waarvan de hoogste driehonderd meter hoog zijn. De torens doen ons denken aan Meteora in Noord-Griekenland. Met dit verschil dat de Spanjaarden er geen kloosters op hebben gebouwd, maar ze liever gebruiken om te beklimmen of om vanaf te paragliden. Blijf je liever met beide benen op de grond, maar wil je toch dit spectaculaire landschap ontdekken? Ga dan hiken!

Riglos_routebordje_Arajon

Welke route gaat het worden?

De beste indruk van dit gebied krijg je door de route Camino del cielo te lopen. Deze gemarkeerde wandeling is ongeveer 5,5 kilometer lang en start in het dorpje Riglos. Je loopt tussen de rotsen door omhoog. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de rotstorens, groene valleien en de turquoise Rio Gállego die zich al kronkelend een weg door het landschap baant. Vergeet ook niet naar boven te kijken; wedden dat je binnen tien seconden een gier spot? Een van de grootste kolonies gieren in Europa heeft de mallos namelijk als broedgebied uitgekozen. De wandeling is op sommige plekken best stijl en op de zandpaden liggen veel losse stenen; trek dus schoenen met een goed profiel aan.

Uitzicht_Mallos_de_Riglos_rivier_vallei_rotsen_Aragon

Dankzij de wandelaar linksonder krijg je een goed idee hoe groot de rotsformaties zijn

Vanuit Zaragoza rijd je in een kleine anderhalf uur naar Riglos. De mallos zijn daarom geschikt als dagtrip vanuit Zaragoza of tussenstop als je onderweg bent van Zaragoza naar de Pyreneeën of andersom.

3. Nationaal Park Ordesa en Monte Perdido
Ordesa_Monte_Perdido_Uitzicht_Vallei_Aragon

De Monte Perdido (middelste berg) torent hoog boven de Ordesa-vallei uit

Ruige canyons, groene valleien en sprookjesachtige watervallen: welkom in nationaal park Ordesa y Monte Perdido. Dit waanzinnig mooie natuurgebied ligt in het noorden van Aragón in de Pyreneeën. Het park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en verdient ook een plekje op jouw bucketlist. Wandel over de met gele bloemen begroeide berghellingen, ga pootjebaden in het kristalheldere water en volg de lokale berggeiten over de smalle richels met uitzicht op canyons van honderden meters diep.

Ordesa y Monte Perdido bestaat uit vier valleien: Ordesa, Añisclo, Escuaín en Pineta. Ze liggen rond de 3348 meter hoge Monte Perdido. Wij maakten wandelingen in de Ordesa-, Añisclo- en Pineta-vallei. De Ordesa-vallei is de grootste en met haar roodbruine gekleurde en afgetopte bergen het Europese broertje van de Amerikaanse Grand Canyon. Als je hier wilt wandelen kun je het beste in het dorpje Torla verblijven.

Anisclo_kloof_bergen_Ordesa_Monte_Perdido_Aragon

De steile hellingen van de Añisco-kloof

De tweede vallei die wij bezochten was de Añisclo-vallei tussen Nerín en Escalona. Hoogtepunt van deze vallei is de Añisclo-canyon. Deze is een stuk stijler en ruiger dan de kloof bij Ordesa. Ook zie je hier meer gieren en minder mensen. De Añisclo-canyon ligt op een klein uurtje rijden van Torla.

Waterval_Pineta_vallei_Ordesa_Monte_Perdido_Aragon

In de Pineta-vallei vind je tientallen watervallen

De derde vallei waar we hebben gewandeld is de Pineta vallei. Deze vallei ligt ten noordwesten van het plaatsje Bielsa, op iets meer dan een uur rijden van Aínsa. Als je van watervallen houdt is dit jouw vallei. Hoge spitse toppen, steile hellingen en het bulderende water: Pineta is wild en ongerept.

Ordesa_Canyon_Bossen_Aragon

Genieten van dit soort waanzinnige uitzichten

Routes en voorbereiding

In het nationaal park Ordesa y Monte Perdido nationaal park zijn veel goed gemarkeerde wandelingen uitgezet. Bij de lokale toerismebureaus en informatiepunten in het park kun je gratis plattegronden krijgen met daarop een beschrijving van de routes. Informeer vooraf over de moeilijkheidsgraad omdat er ook wandelingen zijn met veel hoogtemeters die voor onze Hollandse kuiten en knieën best even wennen zijn. Wandelstokken zijn vanwege de vele stijle stukken ook een aanrader.

4. Alquézar
Uitzicht Alquezar_Rio_Vero_kloof_Aragon

Uitzicht op Alquézar vanaf de parkeerplaats

Op anderhalf uur rijden van Zaragoza ligt het plaatsje Alquézar. Dit dorpje werd gesticht in de negende eeuw en zijn naam is afgeleid van het Arabische “al qacr” wat fort betekent. In de terracottakleurige huizen wonen slechts driehonderd mensen. De sfeervolle terrasjes en boutique hotels geven dit dorpje haar bestaansrecht. Alquézar is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje.

Alquezar_oude_straatjes_Aragon

De lantaarns en planten maken het oude Alquézar nog sfeervoller

Alquézar ligt midden in het natuurgebied Sierra de Guara dat zich kenmerkt door de vele canyons. Als je van klimmen, abseilen of canyoning houdt is dit jouw gebied. Vanuit het dorpje kun je ook een leuke en eenvoudige wandeling van drie kilometer maken door een van deze canyons: de Pasarelas del Vero. Je daalt eerste helemaal af naar de bodem van de canyon. Daarna wandel je langzaam omhoog via loopbruggen langs steile rotswanden met uitzicht op het mintgroene water van de río Vero.

Alquezar_kloof_loopbrug_Aragon

Even om de hoek gluren

Onderweg kun je picknicken op een van de vele rotstrandjes, siësta houden of een verfrissende duik nemen. Deze wandeling voelt als het kleine zusje van de meest bekende canyon-hike van Spanje: de Caminito del Rey bij Málaga.

Alquezar_kloof_poeltjes_Aragon

De kloof biedt volop mogelijkheden voor verkoeling

De Pasarelas del Vero is een afgesloten circuit waar je entreegeld voor moet betalen. Volwassenen betalen 5 euro en kinderen tot 11 jaar zijn gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Als je het rondje maakt zonder stops ben je iets meer dan een uur onderweg. De route eindigt weer in het dorp, waar je op een van de terrasjes kunt bijkomen.

5. Aínsa
Oud_straatje_balkonnetjes_Ainsa_Aragon

Dagdromen over een potentiële pied-à-terre

Op vijf kwartier rijden van Alquézar en net iets ten zuiden van nationaal park Ordesa y Monte Perdido ligt het dorpje Aínsa.  Dit middeleeuwse plaatsje is net als Alquézar uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje. Ook kun je hier je smaakpapillen trakteren op een diner in een restaurant met Michelinster. Reden genoeg dus om dit stadje te bezoeken tijdens jouw reis door Aragón.

Ainsa_oude_bovenstad_kerktoren_Aragon

Uitzicht op de plaza major van Aínsa

Wandel in de oude bovenstad langs de zandkleurige huizen met smeedijzeren balkonnetjes die bezwijken onder een explosie van roze petunia’s. In het hele dorp kom je geen andere kleur bloemen tegen. De lokale gevelpolitie houdt blijkbaar scherp in de gaten dat er alleen roze petunia’s worden gepland. Beide hoofdstraten komen uit op het centrale plein: plaza mayor, waar je een drankje kunt drinken onder de eeuwenoude bogengalerijen. Iets verderop vind je een oude muur en twee torens: de overblijfselen van een kasteel uit de elfde eeuw. Vanaf deze kasteelmuur heb je een mooi uitzicht op Aínsa en de nabijgelegen Pyreneeën.

Buen provecho!
Callizo_diner_gewei_Aragon

Een van de bijzondere culinaire creaties van Callizo

De smaakmaker van Aínsa is restaurant Callizo: een restaurant met Michelinster. Hier maak je een culinaire reis door Aragón in 25 gangen. Je begint met een aperitivo beneden in de bodega en daarna maak je een tussenstop in de keuken. Vervolgens schuif je aan tafel voor de resterende achtien gangen terwijl je de zon achter de Pyreneeën ziet zakken.

Callizo_diner_kaars_Aragon

Eetbare kaa(r)s

Niets is bij Callizo wat het lijkt: een romige tomatensoes is vermomd als bitterbal, de kaarsen op een kandelaar blijken plotseling eetbaar te zijn en uit een wierookvat wordt gegrilde prei tevoorschijn gehaald. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ingrediënten uit de regio.

Callizo is erg populair en heeft slechts plaats voor 36 gasten, reserveer dus op tijd je tafeltje en wacht niet tot mañana. Wij hebben ongeveer vier maanden van tevoren gereserveerd.

Aparthotel_Sanchez_Ainsa_Aragon

Alojamientos Sanchez biedt ruime en comfortabele kamers

Aínsa ligt in het noordoosten van Aragón tussen de Pyreneeën en het natuurgebied Sierra de Guara. Het is een prima uitvalsbasis om te wandelen in de Añisclo-, Escuaín- en Pinetavallei van Ordesa y Monte Perdido en om middeleeuwse dorpjes zoals Alquézar te bezoeken.

Een fijn logeeradres in Aínsa is Alojamientos Sanchez. De moderne en lichte appartementen hebben een aparte slaapkamer, beschikken over een keuken en terras of balkon. Bij dit aparthotel vind je ook een gezellige bar met terras.

Dit waren de vijf leukste plekken in Aragón. Wil je nog meer bijzondere bestemmingen ontdekken in Noord-Spanje? Combineer dan je reis door Aragón met een bezoek aan de buurprovincie Navarra.

 

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk