Bordeaux place du parlement

Beleef Bordeaux in 5 chansons

door Esther van den Heuvel

Drie weken per jaar verandert onze woonkamer in petit Paris. Dankzij huisgenoot T. bestaat mijn dieet uit escargots en camembert en kijk ik noodgedwongen zes uur per dag naar wielergoden fietsend door Franse gehuchten. De rest van de tijd is gevuld met het luisteren naar, jawel, Franse chansons. Gelukkig blijft het niet bij ‘Frankrijkje spelen’ en bezoeken we regelmatig ook écht dit land. Dit voorjaar reisden we naar de stad die door Lonely Planet is uitgeroepen tot dé stedentripbestemming van 2017: Bordeaux!  Ontdek deze plaats en omgeving aan de hand van vijf chansons.

1. La ballade des gens heureux

‘Je viens te chanter la ballade, la ballade des gens heureux.’ Baseerde zanger Gerard Lenorman zijn ballade van gelukkige mensen op Bordeaux? Op een van de eerste mooie voorjaarsdagen begint de vrijdagmiddagborrel al vroeg in de historische binnenstad. Op de terrassen van het Place du Parlement wordt geluncht, geflirt en genoten van de zon. Kinderen spelen tikkertje met de duiven, een verliefd stel deelt een ijsje en oude dametjes met lichtroze permanentjes wisselen de laatste roddels uit. Het bourgondische leven in optima forma! Ook architectuurliefhebbers kunnen hun ogen de kost geven. De omringende herenhuizen beschikken over royaal versierde gevels, met gebeeldhouwde bloemenkransen, portretten en familiewapens.

Bordeaux Place de la bourse

Place de la Bourse

Op een steenworp afstand van het parlementsplein ligt het indrukwekkende Place de la Bourse. Dit beursplein is omringd door chique beurs- en douanegebouwen. Het herinnert aan de economische bloeiperiode van de stad in de zeventiende en achttiende eeuw. Bordeaux verdiende in die tijd als grootste havenstad van Frankrijk veel geld met het vervoeren van goederen en de handel  in slaven. Aan de overkant van het plein ligt de rivier de Garonne. Langs de oevers zijn brede wandelpromenades en fietsstroken aangelegd die erg populair zijn onder de lokale bevolking. Jongeren oefenen de nieuwste skatebordtrucs, hipsters houden er frisbeecompetities en straatartiesten vertonen op deze boulevard hun kunsten.

Heb jij je skateboard, frisbee of saxofoon thuis gelaten en toch behoefte aan meer actie? Beklim dan de Tour Pey Berland. Deze gotische kerktoren is 66 meter hoog, gebouwd in 1500 en hoort bij de Saint André kathedraal. Omdat de bouwers bang waren dat de kerk de trillingen van de klokken niet aankon is de toren los van de kathedraal gebouwd. Via een smalle trap wenteltrap bereik je na 230 treden de top. Behalve het uitzicht op de binnenstad, rivier en buitenwijken kun je hier de decoraties van de toren goed bekijken. Je staat oog in oog met griezelige monsters die typerend zijn voor de gotische kathedralen uit deze tijd.  Een metershoge gouden Maria houdt godzijdank een oogje in het zeil.

Bordeaux Pey Berland

Tour Pey Berland

Vind jij je geluk niet in een kerktoren, maar liever in een kledingkathedraal? Ook dan kun je oui zeggen tegen een tripje naar Bordeaux. In de Rue St. Catherine vind je internationale ketens als H&M, Zara naast Franse magasins zoals Promod en Galleries Lafayette. Het exclusievere en creatievere aanbod is gesitueerd in de boetieks in de zijstraten rond de Rue St. Catherine en de Cours de l’Intendance. De winkels zijn langer geopend dan in Nederland, ze sluiten rond 19.00 uur. Je hoeft je dus niet te haasten.

 

2. Voulez vous coucher avec moi?

Bordeaux_Un chambre chez dupont

Une Chambre chez Dupont

Of je nu winkelt, kerken bekijkt of door het oude centrum slentert, je legt behoorlijk wat kilometers af. Na zo’n dag willen jij en je reisgenoot maar één ding: slapen.
Bordeaux biedt een ruime keus aan accommodaties. Exclusieve hotels, traditionele bed and breakfasts en hippe Airbnb’s, de stad heeft het allemaal. Wij verbleven bij Chez Dupont, een prachtig gerenoveerd herenhuis uit de 18e eeuw. Deze appartementen liggen in het hart van de wijk Chartrons. Je vind hier diverse (antiek)winkeltjes en restaurantjes die vooral populair zijn bij de Bordelais. Daarnaast kun je er het museum voor hedendaagse kunst bezoeken. Vanuit Chartrons ben je zo in het centrum: lopend in een kwartiertje en met de tram in vijf minuten.

 

3. A Bicyclette

Bordeaux en wijn zijn als de Tour de France en de Alpe d’Huez: best friends forever. In de nabije omgeving van de stad vind je de kraamkamers van wereldberoemde wijnen. Vanuit het centrum reis je met de trein in veertig minuten naar Saint-Émilion, een middeleeuws stadje waar al sinds de tweede eeuw wijn wordt geproduceerd. In het stadje kun je een ondergrondse kerk bezoeken of een wandeling maken door het schilderachtige centrum. In 1999 werd Saint-Émilion samen met de omringende wijnterrassen uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. De merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon worden hier verbouwd.

Saint-Émilion

Wijngaarden van Saint-Émilion

Om de omgeving te verkennen en het echte Tour de France gevoel te ervaren kun je in Saint-Émilion fietsen huren. Tijdens ons bezoek had de VVV precies twee huurfietsen beschikbaar, wees er dus op tijd bij. Gewapend met een Nederlandse routebeschrijving kan de tocht beginnen: a bicyclette. Je fietst over boerenlandweggetjes langs wijnterrassen, eeuwenoude chateaus en dorpjes waar sinds het Napoleontische tijdperk niets veranderd is. Mocht ik ooit reïncarneren als druivenparasiet dan graag op deze prachtige plek. Een groot gedeelte van de route voert over een plateau waardoor je zelfs zonder het DNA van een Franse klimgeit hier prima uit de ‘pedalen’ kunt. De chateaus zijn overigens enkel geopend op afspraak. Wil je een chateau bezoeken dan moet je van te voren even met de eigenaar bellen.

Saint-Émilion

Het oude centrum van Saint-Émilion

De fietstocht maakt hongerig. In Saint-Emilion zijn genoeg restaurants en terrassen om de ergste trek met een crêpe te stillen. Eenmaal terug in Bordeaux is het tijd voor het serieuze werk. Met honderden restaurants is het aanbod enorm. Vraag het hotel om advies of zoek naar restaurants in de Michelingids. Reserveren is aanbevolen. Wij schoven aan bij Une Cuisine en Ville en genoten van een origineel, gezond en overheerlijk driegangenmenu, uiteraard vergezeld van een goed glas wijn.

Bordeaux_Un cuisine en Ville

Une Cuisine en Ville

 

4. You are the one for me, for me, formi, formidable

Welke factoren maken een wijn nu eigenlijk formidabel? Het antwoord hierop vind je in het hypermoderne la Cité du Vin, een uniek wijnmuseum dat je zeker moet bezoeken wanneer je in Bordeaux bent. In het gezelschap van een Nederlandstalige audiotour ga je op ontdekkingsreis door de wondere wijnwereld. Metershoge schermen nemen je mee naar wijngaarden in alle delen van de wereld. Via unieke 3D-animaties maak je kennis met de geschiedenis van de wijnbouw. In geurstolpen test je je reukvermogen. Etiquette experts brengen je tenslotte alle regels over de gewoonten en gebruiken van het wijn drinken bij.

De kans is groot dat je aan het einde van dit bezoek snakt naar een glas wijn. Daar speelt het museum handig op in. Alle bezoekers kunnen in de skybar met uitzicht op de stad een van de twintig wereldwijnen proeven. Santé!

Bordeaux_Cité des Vins

La Cité du Vin

 

5. Non je ne regrette rien

Terugkijkend op een weekend Bordeaux is er maar één conclusie mogelijk: bezoek deze stad, je krijgt nergens spijt van!

 

 

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk