Bonifacio_kliffen

‘Oh là là laat je verrassen door de schoonheid van Corsica’

door Esther van den Heuvel

Een 7-daagse kennismaking met Île de Beauté!

Zuid-Frankrijk is al jaren de nummer één bestemming voor vakantievierende landgenoten. Lekker weer, fijne stranden, en een onweerstaanbare keuken. Iedere zomer bepalen de, voor de Fransen mysterieuze, blauwe plastic ‘strandtassen’ met de witte letters AH massaal het straat eeh strandbeeld.
Wil je deze Hollandse enclave liever vermijden, maar wel genieten van al het moois dat Frankrijk te bieden heeft? Reis dan naar het eiland Corsica en ontdek in zeven dagen de ruige bergen, idyllische stranden en karakteristieke dorpjes.

Dag 1 Figari – Bonifacio (20km)
Adembenemend Bonifacio

Corsica_Bonifacio_jachthaven

In ongeveer twee uur vlieg je naar Figari op Zuid-Corsica. Vervolgens rijd je in een half uurtje naar het historisch vestingstadje Bonifacio. Op zeeniveau vind je een jachthaven waar je je kunt vergapen aan de exorbitante jachten. Het centrum van Bonifacio ligt op een gigantische rots van 80 meter hoog en is omringd door azuurblauw water. Stel je een kruising voor tussen een Noors fjord en Dover’s krijtsteenrotsen maar dan met een aangenaam mediterraan klimaat. Het uitzicht is vanaf elk punt adembenemend. In het centrum slenter je over binnenplaatsjes in Italiaanse stijl gevuld met gezellige terrasjes. Verken vanuit Bonifacio de zuidkust van Corsica via de vele wandelroutes.

Dag 2 Îles Lavezzi
Op een onbewoond eiland

Tussen Corsica en Sardinië liggen de onbewoonde Lavezzi eilandjes. Vanuit Bonifacio vaar je in een klein uurtje naar een van de eilandjes. De zee is behoorlijk wild: van te voren een reisziektetabletje nemen is geen overbodige luxe. De eilandjes zijn onbewoond en er is geen horeca. Neem voldoende eten en drinken mee. In het haventje van Bonifacio vind je een Spar: handig!
Eenmaal op het eiland aangekomen verbaas je je over de gigantische rotsformaties waarin je allerlei dieren herkent. Wat een ongelofelijk ongerepte plek! In gedachten zie je hier dinosaurussen nog rondlopen. En dan de verschillende baaitjes: wow! Water in vijftig tinten blauw, vol met visjes en hierdoor bijzonder snorkelproof. De eilandjes zijn onderdeel van een beschermd natuurreservaat. Gelukkig maar, want dit soort plekken moet je koesteren.

Dag 3 Bonifacio-Ajaccio (130 km)
Cultuur snuiven in Ajaccio

monument-831361_1280

Na twee dagen natuur is het de hoogste tijd voor wat cultuur. Vanuit Bonifacio reis je in een paar uur naar de hoofdstad Ajaccio. De stad ligt aan zee en beschikt over een citadel uit de zestiende eeuw. Ajaccio is de geboortestad van de kleine keizer: Napoleon. In zijn geboortehuis bevindt zich een museum over de geschiedenis van de familie Bonaparte. Wij hadden behoefte aan een flinke dosis schilderijen en bezochten daarom een ander museum: het Musée Fesch. Dit museum is vernoemd naar de oprichter kardinaal Joseph Fesch. Deze halfoom van Napoleon beschikte over een schilderijenverzameling van meer dan 20.000 werken! Het museum is gehuisvest in een voormalig paleis midden in het gezellige centrum van Ajaccio. Naast de indrukwekkende collectie van Italiaanse meesters als Titiaan en Botticelli zijn er regelmatig tijdelijke exposities met moderne kunst.

Dag 4 Ajaccio-Corte (80 km)
Railaway alert!

Trein Ajaccio-Corte

Een ritje met de Corsicaanse spoorwegen is echt een must. Door het hoogteverschil is het traject tussen Ajaccio en Corte spectaculair. De rit duurt iets langer dan twee uur en de meeste treinen beschikken over airco. De route begint op zeeniveau met een goed uitzicht op de baai van Ajaccio. Al snel begint de trein te klimmen en dat is hard nodig. Op dit traject overbrugt de trein namelijk een hoogteverschil van 900 meter. Geniet van het uitzicht op de grillige bergtoppen en vriendelijke valleien. Verbaas je over de onherbergzaamheid. Houd je fototoestel binnen handbereik zodat je snel een foto kunt nemen voordat de trein een volgende tunnel in rijdt.

Dag 5 Corte
De paden op…

dsc00413

Het universiteitsstadje Corte ligt in het midden van het eiland. Het stadje telt ruim tienduizend inwoners waarvan vierduizend studenten. Dit zorgt voor een levendige sfeer. Vanwege de centrale ligging was Corte lange tijd hét militaire hart van Corsica. In 1419 werd hier een burcht gebouwd die 400 meter boven de stad uit torent. Via een korte klim bereik je deze citadel vanuit het centrum. Boven geniet van je van een fantastisch uitzicht op het omringende berglandschap. Corte is de ideale uitgangsbasis voor het maken van makkelijke én moeilijke (berg)wandelingen. De doorgewinterde wandelaars kunnen hun hart ophalen en een deel van de GR20 lopen. Als je een iets minder heftige route wilt lopen zijn er ook veel mogelijkheden. Wandel langs de rivieren in het dal of op de bredere bergpaden die vrij geleidelijk stijgen.

Dag 6 Corte-Calvi (85km)
La Scandola

dsc00562

Vanuit Corte bereik je met een huur(auto) of met de trein binnen een paar uur de kustplaats Calvi. De trein rijdt de laatste 40 minuten langs de zee. Op sommige plekken kun je de zonnebrand van de badgasten bijna ruiken. Calvi heeft heerlijk lange zandstranden en een jachthaven met veel gezellige barretjes en terrasjes. Uiteraard beschikt de stad net als Bonifacio, Ajaccio en Corte over een oude citadel (tja een eiland heeft nu eenmaal veel verdedigingswerken nodig).

Calvi vormt de perfecte uitvalsbasis voor een boottocht naar het beschermde natuurreservaat La Scandola. La Scandola staat sinds 1983 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zowel op land als in de zee vind je in dit gebied rode rotsformaties in de meest bizarre vormen. Probeer tijdens het golden hour te gaan: niet alleen maak je hierdoor betere foto’s, de temperatuur is stukken aangenamer. Sluit de dag af met een bezoekje aan restaurant U Fanale. Laat je verwennen door de bijzondere en heerlijke creaties met uitzicht op de Méditerranée.

Dag 7 Calvi
Life’s a beach

Corsica

Hoe kun je je rondreis beter afsluiten dan met een duik in één van de mooiste baaien van Corsica? Op drie kilometer van Calvi vind je de Golf van Revellata.
Vanuit Calvi is Revellata prima te voet bereikbaar. Je loopt langs het maquis, het voor Corsica typerende struikgewas. Deze lage en kruidige planten vind je overal op het eiland terug. Na een klein uur kom je aan bij een prachtige plek. Het water is hier net zo lichtblauw als de Caraïbische zee. Er liggen tientallen bootjes voor anker aan deze mooie baai met strand. Omdat de baai niet aan een drukke verkeersader grenst, valt het mee met de drukte en heerst er een relaxte sfeer. Nog één middagje zonnen, zwemmen en chillen. Zucht, het afscheid nemen van Corsica valt zwaar.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk