Olifant_achtergrond_Nantes_v2

Waarom Nantes de perfecte bestemming voor een stedentrip is

door Esther van den Heuvel
Een diervriendelijke rit maken op een gigantische olifant, karamel-zeezout crêpes eten in een middeleeuwse binnenstad en toffe kunstwerken bewonderen aan de oevers van de Loire. Nantes is de perfecte bestemming voor jouw volgende stedentrip. Nantes ligt in het westen van Frankrijk op ruim 800 kilometer van Nederland. Met ruim 300.000 inwoners is het de zesde stad van Frankrijk. Wil je weten waarom Nantes een plek op jouw bucketlist verdient? Lees snel verder en ontdek vijf redenen voor een bezoek aan Nantes.
1.  Beleef de wondere wereld van Jules Verne
Olifant_Machines_de_l'île_Nantes

Wat een vakmanschap!

Nantes is de geboortestad van schrijver Jules Verne. Hij schreef fictieve reisverhalen zoals Reis rond de wereld in tachtig dagen, Naar het middelpunt van de aarde en Twintigduizend mijlen onder zee. Bij Les Machines de l’île een openbaar themapark, sta je oog in oog met de figuren uit deze bestsellers.

Olifant_Gallerie_des_Machines_Nantes

Het is sprinten of nat worden

Op een voormalig haventerrein aan de oevers van de Loire kuiert een twaalf meter hoge olifant afkomstig uit Vernes Reis om de wereld in tachtig dagen. De olifant is gemaakt van hout en metaal, compleet met groeven en wimpers. Hij knippert met zijn ogen, wappert met zijn oren en spuit met zijn slurf nieuwsgierige toeristen nat. C’est magnifique! Echte avonturiers kunnen een ritje op zijn rug maken. Deze tochtjes zijn erg populair dus reserveer alvast online een plekje.

Carrousel_Onderzeedieren_Nantes

Op welke creatie zou jij een ritje willen maken?

Even verderop staat een enorme carrousel met diepzeemonsters, die verwijst naar het boek Twintigduizend mijlen onder zee. In deze draaimolen voor (grote) kinderen en volwassenen kruip je in een zeeduivel, of op de rug van een mantarog of inktvis. Door te fietsen of aan de hendels te trekken kun je de dieren laten bewegen.

Mechanische dierentuin
Spin_Gallerie des Machines_Nantes

Deze is toch echt minder eng dan die in mijn slaapkamer

Blijf je liever met beide benen op de grond? Bezoek dan op het terrein van les Machines de l’île  La Gallerie des Machines. In dit creatieve laboratorium vind je nog meer mechanisch aangedreven dieren op reusachtig formaat. Een gids geeft uitleg en bedient de dieren tijdens een rondleiding van een klein uur. Als je geluk hebt kiest hij jou uit om een ritje te maken op een reiger, rups of spin. La Gallerie is erg populair en met name in de weekenden en zomermaanden kan het er druk zijn. Je kunt de wachtrij vermijden door tot 48 uur van tevoren jouw kaartje online te kopen.

Les Machines de l’île is met stip de meest bijzondere plek van Nantes. Dit is een hoogtepunt dat je niet mag missen!

2. Traditioneel en hip
Binnenplaats_kasteel_Nantes

Het kasteel van de hertogen van Bretagne ligt midden in het centrum van Nantes

Soms een grande dame, even later een Tiktokeriaanse trendsetter: Nantes is een kameleon. ’s Ochtends waan je je een ridder of kasteelvrouw tijdens je bezoek aan het kasteel van de hertogen van Bretagne. ’s Middags voel je je John Travolta wanneer je een dansje bij de (tijdelijke) discovloer in de museumkapel van het Musée d’Arts waagt. In het compacte centrum van Nantes mix wisselen historische gebouwen en hippe kunst elkaar af.

Dansvloer_Musée_d'Arts_Nantes

Er mag gedanst worden

In het centrum vind je smalle straatjes met vakwerkhuisjes, maar ook statige pleinen met klassieke fonteinen. De traditionele binnenstad vormt een groot contrast met de hypermoderne gebouwen en het industriële erfgoed op Île de Nantes. Dit is een eiland in de Loire dat via bruggen verbonden is met het historische centrum.

Oude_binnenstad_Nantes

La Dînette heeft een fijn terras voor koffie of lunch

Deze schizofrenie van traditioneel en hip geldt ook op culinair gebied. Een traditionele crêperie heeft een pokebowlbar als buurman. Bistro’s worden afgewisseld met shared dining restaurants. Voor burgers en pokebowls ga je naar La Piscine, een goede pizza eet je bij Le Clan des mamas en voor een lekkere lunch of koffie met gebak kun je terecht bij La Dînette. Let op: veel restaurants zijn op zondag en maandag dicht.

Volg de lijn
Groene_lijn_Nantes

De groene lijn bespaart je een hoop navigatiestress

Door Nantes loopt een groene lijn (la ligne verte) die je langs de oude en nieuwe bezienswaardigheden voert. Dat is heel handig omdat je niet hoeft te navigeren op je telefoon of met een plattegrond (en de daarbij behorende opvouwstruggles). De route is zo’n twintig kilometer lang en ook perfect op te splitsen.

In de zomermaanden vindt het festival le Voyage à Nantes plaats in de stad en omgeving. Langs de route van de groene lijn worden dan allerlei kunstexposities en theatervoorstellingen georganiseerd. Een aantal van deze kunstwerken krijgt vervolgens een permanente plek in de stad. Hierdoor blijft Nantes zich vernieuwen!

3. Groene oase
Bloemperken_Jardin_des_plantes_Nantes

Chillen doe je in de Jardin des Plantes

Nantes is een groene stad met meerdere mooie parken. Tussen het kasteel van de hertogen van Bretagne en het centraal station ligt de Jardin des Plantes. In deze botanische tuin wandel je langs bloemperken, kruidentuinen en Barbapapa-achtige figuren die bomen omarmen, een meetlint vasthouden of als fontein fungeren. Dit zijn kunstwerken uit de eerdere edities van le Voyage à Nantes. Ook zijn er kassen met cactussen en yucca’s. Voor een hapje en drankje kun je terecht in het Orangerie café. In de zomer kun je hier ook heerlijke schepijsjes kopen.

Bloemperken_Jardin_des_plantes_Nantes

Benieuwd of het deze cactussen lukt om door het glazen plafond te breken

Wil je echt helemaal zen worden, bezoek dan de Japanse tuin op het eilandje Île de Versailles. Deze tuin ligt op een kwartier lopen van de binnenstad. Wij hadden helaas geen tijd meer om deze plek te ontdekken, maar de foto’s op Google Maps zien er veel belovend uit.
Dat geldt ook voor Le Jardin Extraordinaire. Deze buitengewone tuin ligt op tweeënhalve kilometer van het centrum en was ooit een steengroeve. De publiekstrekker is een 25 meter hoge waterval.

Varen op de Loire
Verdronken_huis_Loire_Nantes

Ceci n’est pas une maison

Heb je meer interesse in fauna? Stap dan aan boord van de boot van Nantes naar St. Nazaire. Op deze tocht vaar je door de monding van de Loire. Dit gebied is vergelijkbaar met de Nederlandse Biesbosch. Naast aalscholvers, zilverreigers, ooievaars (en als je geluk hebt een visarend) kom je onderweg bijzondere kunstwerken tegen die onderdeel zijn van le Voyage à Nantes. Een “verdronken” huis dat midden in de Loire staat waar het water driftig tegenaan beukt, een gestrand zeilschip dat op de rand van een sluis balanceert, maar ook beren, apen en jaguars in de bomen aan de oever, die in tegenstelling tot de vogels, wel stil blijven zitten.

Lunch_La_Plage_St_Nazaire

Bon appetit!

De boot vaart tussen mei en oktober. De tocht eindigt na 2,5 uur in de stad St. Nazaire aan de Atlantische Oceaan. Hier kun je lekker lunchen bij een strandtent. De salades bij restaurant La Plage zijn een aanrader! Voor de terugreis kun je de boot of de trein nemen. Omdat de boot dezelfde route terugvaart en de trein een stuk sneller is namen wij de trein terug. Daarmee ben je in vijftig minuten weer in Nantes.
Wij betaalden in 2022 per persoon €27,50 voor de (enkele) bootreis en €5 voor de trein van St. Nazaire naar Nantes. Meer informatie over de tijden en tickets vind je op de site van het office du tourisme van Nantes.

4. Très economique
Kasteel_hertogen_Bretagne_Nantes

Grote delen van dit kasteel zijn vrij toegankelijk

De kosten van een stedentrip lopen vaak snel op, maar gelukkig zijn in Nantes veel bezienswaardigheden gratis. In het kasteel van de hertogen van Bretagne heb je gratis toegang tot de binnenplaats en ook voor een wandeling over de kasteelmuren betaal je niets. Het Musée d’Artes kun je op donderdagavond vanaf 19.00 en tussen september en juni op de eerste zondag van de maand gratis bezoeken. Helemaal mooi meegenomen is dat het openbaar vervoer in de weekenden gratis is, ideaal om de voetjes even rust te gunnen en de tram of bus te pakken.

5.  Bereikbaar per trein
Ophaalbrug_kasteel_Nantes

Au-revoir La France!

Wist je dat Nantes vanuit Nederland prima met de trein bereikbaar is? Vermijd de lange rijen op Schiphol en de Franse péage, kies voor een duurzame stedentrip en reis met de Thalys en TGV. Een reis vanaf Rotterdam met overstap in Parijs duurt een kleine zes uur. Wij kochten ons retourticket zo’n acht weken van te voren voor 249 euro per persoon. Als je eerder boekt kan dit enkele tientjes schelen.

Let op: als je vanuit Nederland met de Thalys naar Parijs reist kom je altijd aan op Gare du Nord. De trein van Parijs naar Nantes vertrekt echter vanaf Gare du Montparnasse. Gelukkig kun je vanaf Gare du Nord rechtstreeks met de metro (lijn 4) naar Gare du Montparnasse reizen. Reken op minimaal veertig minuten overstaptijd tussen beide stations.

Verblijf in Nantes
Citadines_Aparthotel_Nantes

Slapen in stijl

Ben jij inmiddels overtuigd en wil je ook een stedentrip naar Nantes maken? Dan heb ik nog een accommodatietip voor je. Net buiten het centrum vind je Citadines Aparthotel Confluents. De hotelkamers zijn ruim voorzien van een keukentje, airco en een Jules Vernes behangetje met olifant. Wij betaalden honderd euro per nacht. Vanaf dit hotel ben je met de tram in tien minuten in het centrum.

Andere leuke Franse bestemmingen

Nantes is zeker niet de eerste en ook niet de laatste stad die we in Frankrijk bezochten. Andere leuke Franse bestemmingen waar ik eerder een blog over schreef zijn:

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk