La Piscine

Duik in de kunst van La Piscine

door Esther van den Heuvel

Shoppen in de hippe boetiekjes van Lille: geweldig voor je garderobe, minder leuk voor je portemonnee. Na twee dagen in deze gezellige Noord-Franse stad was het de hoogste tijd voor zowel mijn bankrekening als reisgenoot T. om de winkels te verruilen voor iets cultureel verantwoords. Vanuit Lille namen we de metro naar het museumzwembad La Piscine in Roubaix!

Roubaix ligt op 30 minuten reizen van Lille. De stad is vooral bekend door de wielerklassieker en helaas ook vanwege de hoge werkloosheid en grauwe gebouwen. Gelukkig is er in de straat van de hoop (!) een bijzonder museum te vinden: Le Musée d’Art et d’Industrie beter bekend als La Piscine (het zwembad). In 1932 werd op deze plek een zwembad voor textielarbeiders én textielbaronnen geopend. Het openbare zwembad was populair bij toute Roubaix. Het is volledig gebouwd in art-deco-stijl. In de loop van de tijd werd er helaas steeds minder geld aan het onderhoud uitgegeven. In 1985 dreigde de boel zelfs in te storten. Toevallig was men in diezelfde periode op zoek naar een nieuwe plek voor het lokale gemeentemuseum en maakte men van de nood een deugd. Eind jaren negentig werd overgegaan tot renovatie en transformatie van zwembad naar museum.

kleedhokjes-la-piscine

 

Diepe buiging voor architect Jean Paul Philippon. Hij klaarde dit klusje al eerder voor ’treinstation’ Musée d’Orsay in Parijs. Ook in Roubaix is het resultaat absoluut geslaagd. De prachtige glas-in-lood-ramen in warme oranje en gele tinten zijn behouden. Door de vorm, lichtinval en bijbehorende galm ademt het de sfeer uit van een kathedraal. En dan het allerbelangrijkste: het bassin is nog steeds gevuld met water! Dankzij de geluiden van spelende en plonzende kinderen waan je je echt in een zwembad.

la-piscine_zwembadmuseum

Langs de rand van het bad staan klassieke negentiende-eeuwse beelden die in het water worden weerspiegeld. De douchehokjes zijn gebouwd met chique geglazuurde stenen. Ze worden gebruikt als mini expositieruimtes voor schilderijen. Naast de beelden en schilderijen kun je in het museum onder andere textiel, ceramiek en juwelen bewonderen. La Piscine heeft een gevarieerde kunstcollectie waarin ook een aantal grote meesters zoals Picasso, Rodin en Chagall vertegenwoordigd zijn. Toch is het vooral de prachtige art-deco-architectuur en bijzondere sfeer die La Piscine zo speciaal en bezoekerswaardig maakt. Zelfs in de museumshop zien we de sporen van het verleden. Hippe koffietafelboeken liggen tussen de gigantische zuiveringspompen te lonken naar de bezoekers. Helaas had ik mijn geld al gedoneerd aan de middenstand van Lille.

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk