zuilengallerij_Musee des Augustins_Toulouse

Ontdek de culturele en culinaire hotspots van Toulouse

door Esther van den Heuvel

Terracottakleurige huizen met luiken geschilderd in de allerzachtste pasteltinten: Bienvenue à Toulouse, La Ville Rose. Laat je verleiden door de charmante looks en het culturele en culinaire aanbod van deze Franse stad. Bekijk kunst in het slachthuis, bezoek een bucketlistwaardig toilet en koop reusachtige kreeft op de markt. Travelholic zet de hoogtepunten van Toulouse voor je op een rij.

 

On y va! 
Capitool_Toulouse

Het place du capitol is het centrale stadsplein

Toulouse telt ongeveer 450.000 inwoners en is daarmee de vierde stad van Frankrijk. Toulouse ligt in het zuiden van Frankrijk, dichter bij Barcelona dan bij Parijs en dat merk je. Het lokale dialect (Occitaans) is verwant aan het Spaans en er is een groot aanbod aan tapasbars: Olé! Toulouse is de hoofdstad van de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie. Het is een creatieve en welvarende stad. Met meerdere universiteiten en hogescholen is het ook een echte studentenstad. Aan (studenten)kroegen en betaalbare restaurants dus geen gebrek.


Ontbijt als een koning
Theesalon Dip's_Toulouse

Het is lastig kiezen bij Dip’s

Of je nu winkels afstruint, musea bezoekt of een stadswandeling maakt, als stedentripper leg je heel wat kilometers af. Een goed stevig ontbijt is daarom belangrijk. Bij Dip’s Tea weten ze daar wel raad mee. Vanaf 9.00 uur ’s ochtends kun je in deze salon de thé terecht voor een uitgebreide brunch met croissants, verse jus en gebakken eieren. Houd je meer van zoet? Kies dan een stuk taart uit de etalage – waar Willy Wonka een dubbele moord voor zou doen – en combineer die met een van de vijftig soorten thee.

Dips thee_taart_Toulouse

Mmmmm

Uit ervaring weet ik dat je na een stuk frambozen-chocoladetaart een sugarshot krijgt die je minstens een halve dag op de been houdt.


Karel Appel in het slachthuis
Les Abattoirs_Toulouse

De ingang van het museum

In de wijk Saint-Cyprien vind je les Abattoirs, een voormalig slachthuis. In 1991 werd besloten om deze vleesloods te transformeren tot kunsttempel. Sinds 2000 huisvest het complex een museum voor moderne kunst.  Het kadaver van Berta 509 heeft plaats gemaakt voor een doek van Karel Appel. Als je van experimentele kunst houdt mag je dit museum niet missen.

Hal_Les Abattoirs_Toulouse

De centrale hal

Zowel de vaste collectie als tijdelijke exposities bevatten verschillende kunstvormen. Je vindt hier schilderijen, beelden én installaties uit de 20e- en 21e-eeuw. Naast Karel Appel zijn er in de vaste collectie ook creaties van Picasso en Marchel Duchamp te bewonderen. Door de hoge bakstenen constructie is er bovendien veel ruimte voor grotere werken. Er hangen bijvoorbeeld grote hangende lichtbollen aan het plafond met daarin draaiende mechanismes.

Expositie_Les_Abattoirs_Toulouse

De getatoeëerde vluchtroutes van de slachtoffers van de burgeroorlog

Tijdens ons bezoek was er een expositie over Colombia, waar we zelf afgelopen zomer nog zijn geweest! Er hing kunst van Botero en ook was er veel aandacht voor de gewelddadige burgeroorlog. Zo was er een foto-expositie van vrouwen die hun vluchtroutes op hun benen hadden laten tatoeëren. Een indrukwekkende tentoonstelling waar we stil van werden.


Hoge nood of niet
Uitzicht toulouse_galerie lafayette

De skyline van Toulouse

…voor een van de beste uitzichten op de stad moet je naar het kleinste kamertje. De toiletten van de rooftop bar van Galeries Lafayette kijken uit op een collage van oranjekleurige daken en kerktorens. In de verte lonken de groene heuvels. De hippe bar verlaat je uiteraard pas nadat je een drankje en taartje uit het luxe patisserie aanbod hebt verorberd.


Aan de oever van een machtige rivier
Pont Neuf_Toulouse

De Pont Neuf

De grootste rivier van Zuidwest Frankrijk, de Garonne, stroomt door het centrum van Toulouse. Langs beide oevers kun je prima wandelen en fietsen. Vanaf de kade in Saint-Cyprien, heb je een goed uitzicht op de door kathedralen gedomineerde skyline van de stad en de 16e-eeuwse Pont Neuf. De sfeer is ontspannen. Studenten doen hardnekkige pogingen om de taartjes van Dip’s tea er af te joggen en op de bankjes bespreken vers gepermanente dames de laatste liefde van Gerard Depardieu. In de zomer vind je hier een groot stadsstrand. In de winter zorgen de korte dagen ervoor dat je extra lang van de verlichte Pont Neuf kunt genieten


Culinair mierennest
Marché Victor Hugo_Kreeft_Toulouse

Mag het een onsje meer zijn?

Wil je zelf een Frans diner in elkaar knutselen of ben je dol op markten? Bezoek dan de Marché Victor Hugo. In deze grote markthal kun je van dinsdag tot en met zondag tussen 6.00 en 14.30 uur terecht. Op het eerste gezicht is de markt een grote culinaire chaos, bij nader inzien scharrelen de Toulousains als ijverige werkmieren hun koningsmaal bij elkaar.

Marché Victor Hugo_foie gras__Toulouse

Gevogelte en wild is volop verkrijgbaar

Dierenliefhebbers doen er verstandig aan om buiten bij de groenten en fruit te wachten. Eend- en gansgerechten inclusief de beruchte foie gras zijn in Toulouse namelijk heel populair. Je vindt hier alle ledematen en ingewanden van deze dieren. Soms al verwerkt tot een paté, soms zitten de veren er nog aan. Naast gevogelte wordt hier ook rund, varkensvlees en vis verkocht. Doordat de worsten zo hoog zijn opgestapeld is de slager nauwelijks nog te zien. Laat wat plakken serranoham afsnijden, koop een pittige chorizoworstje of schaar je in de rij voor de Bretonse kreeften.
Drankje erbij? Pas de problem: daar is de wijnbar al, waar het rond lunchtijd al gezellig druk is.

Marché Victor Hugo_slager_Toulouse

De worsten doen het goed als tussendoortje

Geen zin om zelf te koken, maar wel uitgebreid proeven van deze markt? Dan kun je terecht bij een van de restaurants die boven de markt gevestigd zijn en koken met de producten van hun onderburen.

 

De perfecte buitenlunch
Terras_Flowers cafe_Toulouse

Flowers Café

In een van de meest zuidelijke steden van Frankrijk mag een goed lunchterras natuurlijk niet ontbreken. Om de hoek van de belangrijkste winkelstraat vind je aan het Place Roger Salengre het Flowers Café. Alle ingrediënten voor een geslaagde buitenlunch zijn hier aanwezig. Vanaf het terras trekt het lokale leven aan je voorbij. Kinderen spelen tikkertje rond de fontein, Toulousains kopen bij de nabij gelegen bloemenwinkel boeketten voor lief en leed en studenten slalommen op hun fiets het plein over. In de winter blijf je warm onder een heater, in de zomer zoek je verkoeling onder de parasols. Je eet hier taartjes, bagels en baguettes. Neem vooral een gerecht waar tapenade bij wordt geserveerd. Je smaakpapillen zijn je er eeuwig dankbaar voor.


Tussen kunst en klooster
Musee des Augustins_kloostergang_Toulouse

De kloostergang

Toulouse heeft ook een eigen museum voor schone kunsten: het Musée des Augustins. Net als les Abattoirs is ook dit museum gevestigd in een bijzonder gebouw namelijk een voormalig klooster. Het klooster, inclusief kathedraal, is in de Middeleeuwen gebouwd in gotische stijl. Op de binnenplaats groeien bloemen, groenten en geneeskrachtige planten. Via de kloostergangen met zuilengalerijen aan de ene kant en gotische waterspuwers aan de andere kant bereik je de collectie.

Kunst_kathedraal_Musee des Augustins_Toulouse

Kunst in de kathedraal

De kunstwerken én het gebouw nemen je mee op een tijdreis. Onder gotische booggewelven bekijk je Romaanse beeldhouwkunst uit de elfde eeuw. In de 16e-eeuwse kathedraal hangt werk van Rubens. Net op het moment dat je aan je religieuze kunsttaks zit beland je in een zaal die een kruising is tussen de Mezquita in Cordoba en de Acropolis in Athene. Tientallen gekleurde pilaren worden beschenen door rode en groene lampen. De sfeer is betoverend. Op iedere pilaar rust een stuk van een eeuwenoude zuil. Toulouse heeft hiermee definitief ons hart veroverd.

Zuilengallerij2_Musee des Augustins_Toulouse

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk