Parijs_eiffeltoren

Parijs in 1 dag: 6 tips om het meeste uit je stedentrip te halen

door Esther van den Heuvel

Wakker worden in Nederland, rond elf uur macarons eten bij de oudste patisserie van Parijs, daarna selfies maken met de Venus van Milo en nog even een aperitief pakken in Montmartre voordat je de trein terug neemt? Het kan tijdens een eendaagse stedentrip naar Parijs. Moet je het natuurlijk wel een beetje slim aanpakken.
Travelholic geeft je zes praktische tips waarmee je het meeste uit je eendaagse Parijse stedentrip haalt.

1. Koop op tijd je treinkaartje
Parijs_Gare du Nord

Vanuit Nederland ben je met de Thalys binnen drie uur in Parijs

Vanuit Rotterdam zoef je met de Thalys in 2.37 uur naar de Franse hoofdstad. Ter vergelijking: om vanuit de Maasstad in Groningen te komen ben je één minuut langer onderweg en dan zonder (wijn)bar aan boord. Er is geen paspoort- en/of bagagecontrole en je hebt een gereserveerde plek.

De tickets kun je maximaal 4 maanden van te voren boeken. Het aantal kaarten in de laagste prijscategorie (70 euro retour) is beperkt. Wees er dus op tijd bij, zeker als je de populaire trein van 7.58 uur wilt nemen. Zakenreizigers halen hiermee hun vergadering van elf uur en als toerist kun je je bezoek aan Parijs meteen beginnen met een café en pain au chocolat. Terug ga je natuurlijk voor de laatste trein, deze vertrekt rond 19.20 uur en daarmee ben je voor 22.00 uur in Rotterdam.

2. Check de openingstijden
Louvre_Parijs

Het Louvre is op maandag open en op dinsdag gesloten

In Nederland is 99% van de musea gesloten op maandag. In Parijs verschilt dit per museum. Slim staaltje Franse bureaucratie, want er is dus altijd wel iets open! Het Louvre en het Centre Pompidou zijn bijvoorbeeld open op maandag en gesloten op dinsdag.

Musee d'Orsay_Parijs

Musée d’Orsay is op dinsdag open en op maandag gesloten

Musée d’Orsay en Musée Picasso zijn juist open op dinsdag en gesloten op maandag. Om te zorgen dat je meer ziet van het museum dan een ‘vandaag gesloten bordje’, raadpleeg je voor je bezoek deze site met daarop de wekelijkse sluitingsdagen van de Parijse musea.
O ja, van te voren online een kaartje kopen is ook verstandig (zie tip 4).

3. Kies voor culinaire kwaliteit
Crepes eten in Parijs

Lunchen bij Midi 12

Nadat je drie uur lang hebt gezocht naar de klokkenluider van de Notre-Dame, begint je maag te knorren. Al die sightseeing maakt hongerig. Het is dan heel verleidelijk om bij de eerste de slechtste eetgelegenheid naast een toeristische trekpleister neer te strijken. DOE. HET. NIET. De kans is groot dat de crêpes opgewarmd zijn, de baguettes taai en dat er een prijskaartje aanhangt waar je ‘Vous’ tegen zegt.

Patisserie Stohrer_Parijs

Patisserie Stohrer

Nu je met je Nederlandse belbundel in het buitenland kunt internetten kun je gemakkelijk een goede bistrôt in de omgeving opzoeken. Daar zijn er gelukkig genoeg van. Ga voor kwaliteit en en voel je als een God in Frankrijk.
Travelholic tipt de volgende twee: Voor zoete of hartige tussendoortjes ga je naar de oudste patisserie van Parijs: Stohrer. Een verse en rijk belegde crêpe eet je bij Midi12.

4. Reserveer!
Mona Lisa Louvre

In de rij voor Mona

Parijs is (weer) populair. De rij voor de kassa van het Louvre was tijdens ons bezoek minstens zo lang als de Eiffeltoren hoog is. Inclusief antenne is dit zo’n 324 meter. Als je maar één dag hebt wil je dit natuurlijk vermijden. Koop daarom je kaartjes voor de grote musea vooraf via internet en sla de wachtrij voor de kassa over. Eenmaal binnen is het op een aantal plekken flink dringen geblazen. Veel bezoekers beperken zich tot de heilige twee-eenheid; de Mona Lisa en de Venus van Milo. Gelukkig blijven er nog 34.998 kunstwerken over waar het minder druk is.

5. Beperk je tot één wijk

Als je de Eiffeltoren blind kunt nabouwen met satéprikkers, met een deux-chevaux over de Champs-Élysées hebt gereden en de Mona Lisa naar je knipoogt kun je de grootste toeristische attracties vermijden en je bezoek beperken tot één wijk. Stukken overzichtelijker en je bespaart hiermee reistijd.

Jardin du Luxembourg_Parijs

Palais du Luxembourg

Een aanrader is Le Marais: een van de oudste wijken van Parijs. In deze voormalige Joodse wijk vind je galeries, hippe boetieks en knusse bistrots. Hier start je jouw zoektocht naar het perfecte pied-de-poule jurkje. Cultuur snuiven doe je in het Musée Picasso. Uitrusten doe je op het Place des Vosges: het oudste plein van Parijs.

Place des Vosges

Bijkomen op het Place des Vosges: het oudste plein van Parijs

Quartier Latin is een andere wijk waar je je prima een dag kunt vermaken. Deze oude studentenwijk is gevuld met bars, restaurants en boekwinkels. Koop een oude editie van Madame Bovary (beginners mogen kiezen voor Le petit prince) en plof neer in le Jardin du Luxembourg.
Uitgelezen? Ga dan naar het naastgelegen Musée du Luxembourg. Hier zijn uiteenlopende tentoonstellingen te zien van Titiaan tot Miró en Warhol.

6. Ga toch fietsen
Fietsen Parijs

De Vélib’ stallingen zijn eenvoudig en efficient

Als je maar één dag hebt, de metro niet zo spannend vindt en toch veel van de stad wilt zien, pak dan de fiets. De laatste jaren heeft Parijs flink geïnvesteerd in de tweewieler.

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo wil van Parijs een fietsstad maken als Amsterdam. Drukke verkeersaders zijn gehalveerd waarbij de ene weghelft exclusief het domein van de fietser is. In 2020 moet er 1400 kilometer fietspad liggen.

In het centrum vind je om de 300 meter een Vélib’ fietsenstalling waar je met je creditcard een van de 20.000 fietsen kunt huren. Een dagabonnement kost 1 euro. Daarnaast betaal je voor de tijd die je op de fiets doorbrengt. Het eerste half uur is gratis. Met getrainde Hollandse fietskuiten lukt het bijna altijd om binnen die tijd bij de volgende trekpleister te komen.

Geovelo_Parijs

Geovelo stippelt de fietsroutes voor je uit

Met de Geovelo website en app (ook in het Engels beschikbaar) zie je realtime waar de dichtstbijzijnde beschikbare Vélib’ fiets zich bevindt. Ook kun je met deze app fietsroutes uitstippelen tussen de Vélib’ punten en bezienswaardigheden. Je kunt hierbij kiezen uit de snelste, toeristische of veiligste route. Très facile!

Un mission possible

Dankzij de Thalys is één dagje Parijs absoluut een mission possible. De 8,5 uur tijd die je te besteden hebt is voldoende om meerdere klassiekers te bezoeken, een nieuwe wijk te verkennen of om naar je vertrouwde favoriete plekken te gaan. Zeker als je goed voorbereid bent en bovenstaande tips opvolgt. Bon voyage!

Sacre Coeur_Parijs

Laat een reactie achter

Misschien vind je dit ook leuk